כשנודע לג'ולי ג'יימס שהיא בהריון ב-1989, היא רקחה תערובת של עשבי תיבול בניסיון להפסיק אותו. כך סופר באתר חדשות NBC. באותה תקופה הפלה הייתה נחשבת צעד חוקי, אבל ג'יימס הייתה רופאה ברפואה משלימה והתעסקה בצמחי מרפא, אז הסקרנות שלה גרמה לה לנסות להוביל להפלה טבעית באמצעות עשבי תיבול. למרבה הצער אותה שיטה גרמה לה לחלות ולא הפסיקה את ההיריון אותו רצתה לסיים, מה שדרש ממנה בסופו של דבר לעבור הפלה רפואית קונבנציונלית.
כיום ג'יימס, שעדיין מתעסקת בצמחי מרפא, מספרת שבמקום להמליץ לאחרות להיעזר בצמחי מרפא כדי לסיים את ההיריון, היא מנסה כעת להניא אותן מזה. האזהרה שלה מגיעה מהסיבה הפשוטה שבאינטרנט יש הרבה תרופות צמחיות המתיימרות לסיים הריונות לא רצויים. האזהרה שלה מגיעה מכיוון שרבים באינטרנט מציעים תרופות צמחיות כדרך לסיים הריונות לא רצויים ובעקבות סאגת הפסיקה האוסרת על הפלות במדינות דרום ארצות הברית ומערבה - נשים רבות עלולות לנסות להיעזר באותן תרופות לא מפוקחות או מבוקרות.
למרות שהיא הקדישה את הקריירה שלה לתרופות צמחיות אלטרנטיביות, ג'יימס גם אומרת שהיא לא רוצה שאף אחת תחשוב שזה מתאים או בטוח להשתמש בצמחי מרפא לצורך הפלות. "אנחנו צריכות הפלות כימיות ורפואיות זמינות כי צמחי מרפא לא יעשו את זה", אמרה.
"המולקולות של הצמח עושות משהו רע בגוף"
לאחרונה מידע על עשבי תיבול וצמחים שלכאורה עוזרים לגרום להפלות - כגון נענע הכדורים, לענה ומינונים גבוהים של ויטמין C - הופץ במגוון פלטפורמות המדיה החברתית, כולל TikTok. בתגובה - נשים שנעזרו בצמחי המרפא ובשיטות האלו - מפרסמות בעצמן את הסיפורים שלהן כדי להזהיר אחרות לשקול את צעדיהן.
שימוש בצמחי מרפא לסיום הריון - עלול להזיק. צריכת יתר של נענע הכדורים ולענה, למשל, עלולה לגרום לאי ספיקת כבד, לדברי ריאן מרינו, המנהל הרפואי לטוקסיקולוגיה והתמכרות בבתי החולים האוניברסיטאיים בקליבלנד. מרינו מספר שהוא ראה כמה מקרים קיצוניים של הרעלת צמחים בקרב מטופלים, כולל כמה שסבלו מהתקפים. נענע הכדורים מסוכנת במיוחד, אמר. "אפילו במקרים שבהם אנשים לא מקבלים סימפטומים, או לא מאושפזים בסופו של דבר, הם מסכנים את עצמם בסרטן בטווח ארוך", הוא אומר, "זה חומר מסרטן ידוע, ובכל פעם שהמולקולות האלה נמצאות בגוף, הן עושות משהו רע". מרינו עוד הוסיף וסיפר שקשה למצוא נתונים על שכיחות ניסיונות הפלה מצמחי מרפא. אלא אם כן אישה מגלה לרופא שהיא נטלה צמח מרפא ספציפי - קשה לקשר תסמינים מסוימים לצריכתו.
"זה חומר מסרטן ידוע, ובכל פעם שהמולקולות האלה נמצאות בגוף, הן עושות משהו רע"
רייצ'ל מורגן (43) מסן חוזה שבקליפורניה, סיפרה גם היא ל-NBC על כך שנעזרה בצמחי מרפא בשנת 2006, בזמן שחוותה הפלה. היא האמינה שהקוהוש הכחול והשחור שצרכה עזרו לה להתנקות מזרימת הדם באופן יעיל ומהיר. ועדיין, מורגן אומרת שהיא לא ממליצה על כך ומבועתת מהמידע השגוי שהיא רואה במדיה החברתית על תרופות מצמחי מרפא המעודדות הפלה. "אני לא בטוחה מה יותר מפחיד, הצמחים שנשים עלולות לקחת או הצעדים הנואשים האחרים שהן ינקטו אם אין להן את הצמחים", אמרה.
מורגן מודאגת גם מכך שבתה בת ה-20 תיחשף למידע השגוי הזה ברשתות החברתיות. "אמרתי לה, 'את לא יכולה לסמוך על זה. את לא יכולה לתת לחברות שלך להסתמך על זה", אמרה מורגן. "'אם את צריכה עזרה, בואי לדבר איתי'".
"נשארתי בהיריון ונאלצתי לבצע הפלה רפואית"
רבקה (47) אם ל-3 מניו יורק, שהתראיינה באותה כתבה, אמרה גם היא כי היא מודאגת מהמידע השגוי על הפלות צמחים המתפשטות ברשת. היא סיפרה כי היא בעצמה ניסתה להפיל בגיל 15 על ידי שימוש בנענע הכדורים ובטנסי שרכשה בחנות מקומית. לדבריה לא היה לה כסף או רכב כדי לבצע הפלה כירורגית, אז היא חיפשה מידע על צמחי מרפא שונים, כולל מחוללי הפלה, באנציקלופדיה. "בסופו של דבר זה עשה אותי ממש חולה," היא אמרה, "נשארתי בהריון ונאלצתי לבצע הפלה רפואית". רבקה אמרה שהיא מקווה שאם בניה ובנות זוגם אי פעם יצטרכו לסיים הריון, הם יפנו אליה לעזרה במקום לקבל עצות מהאינטרנט.
ולמרות כל הנשים שמתגייסות למאבק במידע מוטעה על הפלות צמחים - אסטרטגיית הפעולה בו היא מורכבת שכן אפילו פוסטים במדיה החברתית שעולים בתגובה למידע המוטעה, עלולים להפיץ עוד יותר את השקרים האלו, במקום להעלות את המודעות לדרכים להפלה בטוחה.
נינה רדי, מתאמת ההסברה של Access Reproductive Care Southeast, ארגון המספק מימון ותמיכה לנשים בדרום ארצות הברית המבקשות לבצע הפלות וכן שירותי רפואה אחרים לנשים, אמרה שארגונים מקומיים כמו שלה עדיין מתכננים לסייע לנשים לבצע הפלות בטוחות, אפילו לנשים שחיות במדינות בהן הדבר אסור, הסיוע בא לידי ביטוי במימון, תחבורה וליווי. "אם התוצאה של החקיקה נגד הפלות תוביל נשים להזיק לעצמן ולבצע הפלה לא בטוחה, זה יחזיר אותנו שנים על גבי שנים אחורה", אומרת רדי, "זה כל כך חשוב לקבל מידע בחוץ".
ומה לגבי האחריות של הרשתות החברתיות עצמן? טיקטוק שבה מופיעים כמה סרטונים בנושא שהספיקו לצבור מיליוני צפיות - חסמה כמה האשטגים הקשורים ל"הפלות צמחים" בשבועיים האחרונים. דובר האפליקציה בחר להגיב ולהגיד כי טיקטוק "נוקטת פעולה לגבי התוכן שמפר את הנחיות הקהילה בנושא מידע שגוי רפואי". עוד אמרו בחברה שהם מסירים תוכן ומנתבים מחדש תוצאות חיפוש רלוונטיות עבור ההאשטגים herbalabortion, pennyroyalteabortion ו-mugwortabortion. כבר לפני שבוע רבים מהסרטונים שהכילו את ההאשטאגים הללו הוסרו.
יוטיוב גם היא הודיעה לאחרונה כי היא מתכוונת לנקוט קו נוקשה יותר בנוגע למידע מוטעה הקשור להפלות. פלטפורמת הווידאו אמרה שהיא תתחיל להסיר סרטונים ותוכן אחר עם הוראות לשיטות הפלה לא בטוחות או עם טענות שווא לגבי בטיחות הפלות.