אין דרך יפה להגיד את זה: תינוק חולה זה סיוט. אבל אין מה לעשות, תינוקות קטנים חולים, ואת השנה הראשונה, שהיא עמוסה במיוחד במחלות, צריך איכשהו לעבור. ביקשנו מד"ר רונן שפיגל, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי העמק מקבוצת הכללית, להכין אותנו היטב – ולספר לנו קצת על המחלות הכי שכיחות שפוקדות תינוקות מתחת לגיל שנה. ואחרי שהם כבר חולים – איך אפשר לעזור להם? יש לנו כמה עצות טובות גם לזה.
שלשול: תנו לו לשתות
חום: סימן שהתינוק שלכם נלחם
חום אינו מחלה, אלא תסמין – אבל מבחינתנו ההורים, מחלת חום היא מחלה, ולא באמת משנה מה הגורם לה. אצל תינוקות בני חודשיים ופחות חום גבוה של מעל 38.5 מעלות הוא נדיר ומסוכן. אצל תינוקות גדולים יותר, חום מספר לכם שהגוף הקטן של התינוק נלחם בדרך הכי טבעית בחיידק או בוירוס. רופאי משפחה יבקשו מכם, בדרך כלל, לשוב עם תינוק עם חום אחרי שלושה ימי מחלה, ואז יוכלו לחפש זיהומים (דלקת אוזניים או גרון, למשל). אם הרופא לא ימצא סיבה לחום הגבוה, ככל הנראה תתבשרו כי מדובר בווירוס – ותצטרכו לשמור על האקמולי במקום זמין ולחכות בסבלנות, לתת לגוף התינוק להילחם ולנצח.
מעבר כמובן לבדיקה וטיפול שניתן על ידי הרופא, יש דברים שגם אתם בבית יכולים לעשות בשביל התינוק החולה והמסכנון שלכם. אם הטיפול כולל אנטיביוטיקה, אתם צריכים לזכור שאין טוב בלי רע: האנטיביוטיקה אמנם פוגעת בחיידקים הרעים, אבל במקביל היא גם הורסת את אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים (הידידותיים) בגוף. לכן, במצב כזה מומלץ להכין לתינוק, במידה והוא אוכל תחליפי חלב, תחליף חלב המכיל פרוביוטיקה – שתתמוך בחיידקים הטובים ותאזן את התמונה.
דלקת עיניים: עיניים עצומות לרווחה
אם אתם הורים טריים, היכונו לפגוש את התינוק שלכם כשהוא מתעורר בבוקר עם עיניים שלא נפקחות מרוב הפרשה צהובה. זה עשוי להיות מבהיל ובהחלט לא מחזה משובב, אבל דלקת עיניים (דלקת הלחמית, אם תשאלו רופא) היא מחלה הנחשבת לקלה, ויראלית בדרך כלל וחולפת מעצמה בתוך כמה ימים. בנוסף, תשמחו לשמוע שהתינוק שלכם לא סובל מכאבים, אלא בדרך כלל בעיקר מגרד של העין. טיפות או משחת עיניים יקלו על התינוק עצום העין.
צינון: קצת סבלנות וזה יעבור
תינוק מצונן ומנוזל זה לא כיף, אבל אתם יכולים להתנחם בזה שזה קורה לכולם. זיהום ויראלי של דרכי האוויר הקטנות הוא שכיח במיוחד בשנת החיים הראשונה, ויכול לנוע על הטווח שבין צינון לווירוס הנקרא ברונכיוליטיס. "לרוב ברונכיוליטיס גורם לשיעול לח, לקוצר נשימה ולחום לא גבוה מאוד. חשוב להקפיד על שתיה וללכת להיבדק אצל הרופא", ממליץ ד"ר שפיגל, ומוסיף כי בדרך כלל אין טיפול תרופתי שיכול למגר את הווירוס – וצריך בעיקר סבלנות.
דלקת בדרכי השתן: חייבים לאבחן מהר
חשבתם שזו מחלה של נשים שתוקפת בזמן הטירונות? טעות. זיהומים בדרכי השתן הם די שכיחים אצל תינוקות קטנים. "לרוב הדלקת תתבטא בחום גבוה, ולעיתים גם באי שקט או בהקאות", מסביר ד"ר שפיגל. "חשוב לשלול דלקת בדרכי השתן ע"י בדיקת השתן של התינוק, כיון שהטיפול במצבים אלה הינו באנטיביוטיקה ובחלק מהמקרים גם באשפוז".