אישה מאכילה תינוק בבקבוק על ספה ומאחוריה גבר מסתכל (צילום: jupiter images)
בקבוק? עדיף לא לשמור|צילום: jupiter images

יותר מלילות חסרי שינה, יותר מכובד האחריות ויותר מכאבי הלידה – מה שבאמת טורד את מנוחתם של הורים טריים הן כמויות הציוד שלא מפסיקות להיערם. בכל חודשיים-שלושה התינוק מחדש לחלוטין את המלתחה שלו, ומשאיר ערימות של בגדים שנלבשו פעמים ספורות בטרם הפכו קטנים ממידותיו.
האוניברסיטה והטרמפולינה נכנסות ויוצאות משימוש כרוח סערה, העגלה מוחלפת בטיולון – והמחסן, הבוידעם והממ"ד מחשבים להתפקע.
לקראת פסח כולם רוצים לעשות סדר ולזרוק כל מה שמיותר – אבל אחרי שגיהצתם עשרות אלפי שקלים על הפריטים לתינוק, הטיהור הזה גורם לכם לכאבי פאנטום בכיס. אז מה לזרוק, מה לשמור לילד הבא, ואיך הכי טוב לאחסן את הציוד? קבלו מדריך שיעשה לכם סדר.

סלקל או כיסא בטיחות: שימו לב לתאריך הייצור

לשמור? תלוי. רוב היצרנים ממליצים לא להשתמש בסלקל או בכיסא הבטיחות אם עברו יותר מחמש שנים מהייצור. בכל מקרה, אם הכיסא או הסלקל היה מעורב בתאונה חלילה, יש להיפטר ממנו מיידית. אם תאריך הייצור לא רחוק מדי, בהחלט אפשר לשמור את הכיסא או הסלקל לילד הבא.
איך לאחסן? רצוי לאחסן את המושב כשהוא נקי, אחרי שהעפתם את כל הכתמים, הפליטות והג'יפה שדבקו בו. לעטוף היטב בניילון, לבידוד מאבק, ולאסן הרחק משמש ישירה או ממקור חום.

עגלה: כבסו את הריפודים

לשמור? כן. אחרי סקר שוק שלא היה מבייש רכישת דירה, ואחרי שהשכבתם כמה אלפים טובים עבורה – אוי ואבוי לעגלה אם היא תשבוק חיים אחרי ילד אחד. כשהילד גדול מספיק (או כשהעברתם אותו לטיולון בשקל וחצי, כמו כולם), הגיע הזמן להיפרד ממנה – עד התינוק הבא.
איך לאחסן? נסו לפרק במידת האפשר, ואל תתביישו להיעזר ביבואן או בחנות שבה קניתם. כבסו ויבשו ריפודים, ואחסנו את כל חלקי העגלה – כולל צלונים, גגונים, אמבטיה, סל וטרמפיסט (אם יש) – ביחד.
ליבואנים רבים יש "מוסכים" לעגלות, ולפני השימוש הבא מומלץ לקחת את העגלה ל"טיפול עשרת אלפים" – שימון, החלפת גלגלים במידת הצורך, וגם תחזוקה שוטפת.

תינוקת במיטה מרימה ראש (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מיטה? בטח לשמור|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מיטה: לפרק בזהירות

לשמור? כן. אחרי שהתינוק עובר למיטת מעבר או למיטת נוער, מיטת התינוק היא סוג של פיל לבן (סליחה, שמנת) שסותם חצי חדר. אם קניתם מיטה איכותית, אין סיבה שפירוק ואחסון יםגעו בה, והיא יכולה לשמש עוד הרבה אחים.
איך לאחסן? יש לפרק בזהירות, ולשים את כל הברגים, האומים והסוגרים בשקית או בקופסה קטנה שתאוחסן יחד עם חלקי המיטה. כדאי לעטוף בהרבה ניילון נצמד או פלסטיק בועות, כדי למנוע שריטות ומכות.

שידה: יכולה לשמש כארון

לשמור? כן. בדומה למיטה, מדובר בפריט ריהוט יקר, שבהחלט יכול לשמש ילדים נוספים. כמו כן, אם העיצוב שלה מתאים לחדר הילדים, אין סיבה להיפטר ממנה כשמפסיקים לחתל עליה, ואפשר להשתמש בה כארון בגדים או כמקום אחסון.
איך לאחסן? אם בכל זאת מחליטים לפרק את השידה, מומלץ להיעזר באיש מקצוע – מדובר במלאכת פירוק מורכבת למדי.

מזרן: מומלץ לאחסן בעמידה

לשמור? כן. בשנים האחרונות שוק המזרנים לתינוקות נמצא בצמיחה מטורפת, וההיצע (והמחירים) מסחררים. המזרנים החדשים והיקרים עמידים למדי, ויכולים לשמש ילדים נוספים אם יאוחסנו כיאות.
איך לאחסן? לפני שמחליטים אם לאחסן או לא, צריך לוודא שהמזרן שלם ואין בו שקעים או בליטות. מומלץ לעטוף אותו בניילון ולאחסן אותו "בעמידה", ובשום מקרה אין להניח עליו דברים כבדים או לאחסן אותו במקום לח, מחשש להתפתחות עובש. לפני שימוש חוזר מומלץ לאוורר אותו היטב.

בקבוקים: לא להעביר בין הילדים

לשמור? לא. לפי הוראות משרד הבריאות לא מומלץ להשתמש בבקבוק לתקופה העולה על שנה, גם אם לא נשרט או נפגם. ולמתחכמים שמביאים ילדים צפופים במיוחד – מחשש לעששת, לא מומלץ גם להעביר בקבוק בן פחות משנה בין ילדים.
איך לאחסן? לא לאחסן, פשוט לזרוק, כאמור.

מוצצים: כדאי לזרוק

לשמור? לא. פתגם סיני עתיק אומר: אין דבר כזה יותר מדי מוצצים. ואמנם, כל הורה שזחל מתחת למזנון באישון ליל כדי למצוא את המוצץ האחרון יכול לספר לכם כמה כל מוצץ חשוב. למרבה הצער, לא מומלץ לשמור ולהעביר את המוצץ מילד לילד, גם אם עשיתם סטריליזציה עם חנקן נוזלי ולהביור.
איך לאחסן? לא לאחסן.

נשכנים: יש חשש מדליפת החומר

לשמור? לא. מטבע הדברים, השימוש בנשכנים הוא אקסטרימי, וכולל לעיסות נמרצות בשיניים חדות וקטנות. חשש לעששת, אבדן החספוס החיוני לפעולתם וחשש מדליפת החומר שממלא את חלקם מובילים למסקנה: העיפו את הנשכנים, ופנקו את התינוק הבא בסט משלו.
איך לאחסן? לא לאחסן.

בגדים: שימו בשקיות ואקום

לשמור? בבררנות. בגדים הם הסעיף שתופס הכי הרבה מקום ברשימת הציוד התינוקית, והכי גרוע: המצבור מתחדש כל הזמן, ועד שהילד יתחיל ללבוש מדים, רוב הסיכויים שבגדים ימשיכו להיות קטנים עליו עוד לפני שייגזרו מהם התוויות. לכן, חשוב לשמור לדורות הבאים רק בגדים במצב טוב, נקיים ושמורים היטב.
איך לאחסן? אם יש במשפחה ילדים שישתמשו בבגדים, אפשר להעביר את חלקם הלאה, אבל רק למי שאתם סומכים עליו שישמור עליהם ויחזיר אותם לכשתבקשו.
את הבגדים מומלץ לאחסן בשקיות ואקום (שאותן אפשר לשים בארון או לסדר בקופסאות דקורטיביות), כשהם יבשים לחלוטין.

תינוק לבוש בבגדים חמים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בגדים במצב טוב - תמיד כדאי לשמור|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
חיתולי בד: שמרו את הטובים

לשמור? רק את הטובים. חיתול טטרה הוא כמו אולר שוויצרי עם אינסוף להבים. שמיכה קלה, סינר הנקה, טישיו, מגבת פליטות לעת מצוא, חיץ בין השטיח המאובק לתינוק – טטרה היא בערך הדבר הכי שימושי שיש לתינוק, חוץ מהחיות המתוק שלו, שגורם לכם להפוך לאסקופה נדרסת.
איך לאחסן? את הטטרות ששרדו ולא נפרמו או הוכתמו אפשר להניח בשקיות ואקום עם הבגדים, או פשוט בארון הבגדים.

לא לשמור: משחות החתלה, שמפו תינוקות ומוצרי טואלטיקה

לשמור? לא. למוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה, ובפרט כאלו שנפתחו ונעשה בהם שימוש, יש תאריכי תפוגה, ולא מומלץ למתוח את החבל.
איך לאחסן? לא לאחסן.

אמבטיה ומושבי אמבטיה: ברור שלשמור

לשמור? כן. אם האמבטיה לא סדוקה ולא העלתה עובש, בהחלט אפשר לשמור אותה לצאצאים הבאים.
איך לאחסן? אם יש מושב או מצוף אמבטיה עם בד, יש לכבס ולייבש אותו היטב לפני האחסון. רצוי לעטוף את האמבט בניילון, ואפשר לנצל את צורתו ולאחסן בתוכו ציוד נוסף שאתם שומרים.

סייעו בהכנת הכתבה: אברי קציר ודניאל דוידוביץ', בעלי רשת "בייביסטאר", קרן לוי שוהם, מבעלות המותג "מיננה" וד"ר טל ברג, רופאת שיניים מומחית ברפואת הפה ורופאה בכירה בבית החולים רמב"ם