כמו שאתם בטח כבר יודעים, בגיל שנה כל ארוחה היא חגיגה. האוכל מתפזר על הרצפה, נמרח על הכיסא – ובדרך כלל יגיע גם לבגדים של הילד, שלא לדבר על השיער. אבל היי, הוא אוכל, ממש אוכל – וכמה שזה משמח ומספק לראות את זה כהורים.
פירות וירקות
לפירות ולירקות יש יתרונות בריאותיים רבים – הם עשירים בוויטמינים ובסיבים תזונתיים ובגורמים בריאותיים נוספים כגון נוגדי חמצון תודות למגוון הצבעים שלהם. תנו לילד שלכם להכיר וליהנות מהפירות שגם אתם אוהבים לאכול, רק הקפידו על כללי בטיחות כמו חציית ענבים והוצאת הגלעין מהפרי. הפכו את הפירות לנשנוש יומיומי בין הארוחות: הניחו קערת פירות חתוכים במקום נגיש לילדים, ונשנשו ממנה בעצמכם. לא תאמינו כמה מהר הידיים הקטנות תהיינה עמוסות באפרסק, תפוח או מלון.
גיל הינקות הוא גם גיל נפלא להטמעת הרגלים בריאים כמו אכילת ירקות. יש תינוקות שנוטים, מן הסתם, לאהוב את הירקות המתוקים יותר כמו גמבה או בטטה, אך אין סיבה שלא להציע להם מגוון רחב יותר של ירקות בשלל צבעים - ואף לשלבם במאכלים יותר מורכבים, כמו מרק ירקות טחון, פשטידה או מאפינס המכילים גם ירק.
דגנים מלאים
עד גיל שנה אין סיבה להעדיף דווקא דגנים מלאים, אולם פעוטות בני שנה מתחילים לסגל הרגלי אכילה שילוו אותם בהמשך החיים, ולכן זה הזמן להתחיל להרגילם לאכול דגנים מלאים העשירים יותר בוויטמינים וסיבים תזונתיים. נסו לשלב בתפריט המשפחתי יותר ויותר לחמים מקמח מלא כמו גם פסטה ואורז מלאים ופחות את הגרסאות הלבנות שלהם.
קטניות
קטניות הן מקור טוב לחלבון (בעיקר כאשר משלבים אותן עם דגנים), פחמימות וסיבים. ניתן להוסיפן למרק או להגיש כתוספת למנה העיקרית. נסו להתחיל מעדשים, הקלים יותר לעיכול, ולהמשיך באפונה יבשה, שעועית לבנה וחומוס, אותם כדאי להשרות לפחות 24 שעות לפני הבישול ואפילו להנביט על מנת לשפר את ערכם התזונתי ולהקל על עיכולם.
מזונות עשירים בברזל
ברזל הינו מינרל חשוב להתפתחות של תינוקות ופעוטות, ועל פי הנתונים בישראל יש שכיחות די גבוה של מחסור בברזל ושל אנמיה. לכן ממליץ משרד הבריאות על תפריט המכיל מזונות עשירים ומועשרים בברזל, במטרה לספק את הכמות היומית המומלצת לגילאי שנה - 7 מ"ג ליום. מומלץ לשלב בשר בקר רזה, הודו אדום, קטניות ודייסות לתינוקות המועשרות בברזל כחלק מהתזונה המגוונת של הפעוט.
חלב ומוצריו
חלב ומוצריו חשובים בתפריט של ילדים בספקם חלבון איכותי, ויטמינים וסידן. אמנם נכון שבגיל שנה כבר מותר לתת חלב פרה ניגר, אך יחד עם זאת כדאי להמשיך עם תחליף החלב גם מעבר לגיל שנה מכיוון שהוא עשיר יותר בוויטמינים ובמינרלים ובעיקר בברזל. בגיל שנה בהחלט אפשר לתת מגוון של מוצרי חלב אחרים, רצוי לא ממותקים, כגון גבינה לבנה לא שמנה ויוגורט טבעי.
משהו מתוק
אתם מתפתים לפנק את התינוק במשהו מתוק, אבל חוששים לתת לו ממתקים או חטיפים? בצדק. כל עוד יש ביכולתכם להמעיט בצריכתם (וזה תמיד קל יותר בילד הראשון) השתדלו לעשות זאת, ועל אף שזה יותר מאתגר בילד שני ומעלה שלומד מהר יותר מאחיו הגדולים זה עדיין אפשרי. בראש ובראשונה הרגילו כבר מינקות על שתיית מים ואל תציעו שתייה ממותקת בסוכר, שמוסיפה קלוריות ריקות ומזיקה לשיניים. נסו להרגילם יותר לפירות ופחות לממתקים ומתוקים ומכיוון שבסופו של דבר אין הכוונה להתנזר לגמרי ממתוקים הרי שבהחלט אפשר לאכלם במידה ובחכמה. הקפידו על מתוק אחד בלבד ביום, ונסו להציע חלופות מזינות יותר כמו: עוגות עם פרי או ירק (עוגת גזר), גם כאן כדאי להעדיף עוגות או עוגיות מקמח מלא ואם ממש בא לכם להשקיע אז נסו להכין לבד עוגות וכך תוכלו לשלוט בכמויות הסוכר שאתם מוסיפים.