גדלנו להאמין שדיכאון אחרי לידה היא תופעה השמורה לנשים בלבד, ולו רק בגלל העובדה שבשמו של המצב הנפשי המדובר נמצאת המילה לידה. לאחרונה מתברר שכדי לקחת חלק בתהליך הפסיכולוגי הקשה הזה, אין כל צורך ללדת. מחקר גדול שנערך על ידי חוקרי בית הספר לרפואה במזרח וירג'יניה, גילה שאחד מכל עשרה אבות טריים חווה את התופעה.
הגברים בוכים בלילה
היה זה תהליך ארוך שנים עד שנושא הדיכאון אחרי לידה "יצא מהארון". בעבר, חוסר תפקוד אמהי לאחר לידה נחשב בחברה ככישלון איום ונורא. עם הזמן התרככה הדעה הציבורית לאחר שנשים רבות ואמיצות, חלקן ידועות מאוד, דיברו בפתיחות על הנושא. הגברים עדיין, כנראה, בוכים בלילה, בחשכה, יד ביד עם התינוקות שלהם, ולכן המודעות לנושא עוד אינה מפותחת. עבור האבות הטריים ששואלים "מה לא בסדר איתי?" ועבור בנות הזוג המודאגות, ניסינו לעשות מעט סדר בנושא.
עד כמה זה נפוץ?
על פי המחקר האחרון, שריכז בתוכו נתונים מ-43 מחקרים קודמים ובחן בסך הכל 28 אלף גברים מ-16 מדינות שונות, נמצא שבקרב 10.4 אחוזים מהגברים מופיע דיכאון בין השליש הראשון להריון של בת הזוג ועד ליום ההולדת הראשון של הילד. זוהי כמות כפולה ממספר מקרי הדיכאון המופיעים אצל גברים באופן כללי.
יש סימנים שונים שיכולים להעיד על כך שגבר סובל מדיכאון אחרי לידה, אך גם אם יש חשש, כדאי ללכת לאבחון ולקבל עזרה בהקדם האפשרי.
1. התקפי זעם, התנהגות אלימה.
2. עצבנות רבה מהרגיל, רגישות יתר.
3. נהיגה פרועה.
4. שימוש פתאומי בסמים ואלכוהול.
5. בילוי זמן מרובה מהרגיל מחוץ לבית.
6. בילוי זמן רב באינטרנט.
7. אינטראקציה מועטה עם התינוק.
למה זה קורה?
יש סיבות רבות להופעת דיכאון בשלב חיים זה. גם אצל גברים, כשנולד תינוק, הגוף מושפע מכך הורמונלית. רמות הטסטוסטרון יורדות עם הצטרפות התינוק למשפחה, והורמונים אחרים משתחררים, ביניהם אוקסיטוצין ופרולקטין, ההורמונים שאצל האישה קשורים בהנקה והיקשרות עם התינוק. השילוב של אלה יוצר גבר רגשן ורך יותר. בנוסף, המחסור בשינה, תוספת האחריות, הריחוק מהאישה, החרדות והעול הכלכלי, מעכירים את מצב הרוח, ועלולים ליצור בייבי בלוז גברי.
מתי זה קורה?
על פי המחקר, שיא הופעתו של הדיכאון הגברי מגיע כשהתינוק בן 3-6 חודשים, יד ביד עם השלב בו אבות ישנים הכי מעט. בתקופה זו, כרבע מהאבות בארה"ב מדווחים על דיכאון. חשוב גם, אומר החוקר הראשי ד"ר ג'יימס פאולסון, לבדוק מה מצב האם. ברוב המקרים דיכאון של הגבר מאותת על דיכאון אצל האשה, ואז יש לטפל בכל המשפחה יחד.
עד כמה זה חמור?
ברוב המקרים הדכדוך והעצבות יחלפו כשהמשפחה תתרגל למצב החדש ותמצא שגרה חזקה. גברים מתמודדים אחרת עם דיכאון מנשים שנמצאות במצב הזה, והם עצבניים יותר, ונוטים יותר לרוגז והתפרצויות. במקרים מסויימים זה עלול להוביל להתקפי זעם אלימים ופרועים, התנהגות אימפולסיבית שעלולה לזמן לתוך החיים הימורים, בגידות, או שימוש באלכוהול וסמים. מחקר נוסף, שנערך בבריטניה, מראה שיש פה גם גורם תורשתי – סביבתי, וילדים לאבות דכאוניים נוטים לפתח בעיות התנהגות ואף מחלות נפש.
מה עושים?
"המצב האידאלי הוא להגיע לטיפול, אישי או זוגי, עוד לפני הלידה, כדי למנוע התעוררות של מצב כזה", אומרת ענבל חזקיה-חלפון, פסיכולוגית קלינית ממרכז ד"ר טל - תמיכה נפשית ורגשית. "כאשר נראה אצל הגבר מצב שבו הוא הופך מרוחק, מתנתק, בורח, עצבני, צועק, חוזר הביתה אחרי שהילד כבר ישן, או יוצא בערבים כאילו שחזר לתקופת הרווקות שלו, כדאי להגיע לטיפול.
"כדאי לבוא לפני שנוצר ריחוק של ממש בין האב לתינוק, ובין האב לאם. אם באים בזמן, כל העניין יוכל להסתכם בטיפול פסיכולוגי, וזה ימנע התפתחות של דיכאון שדורש התערבות פסיכיאטרית. אני ממליצה על טיפול זוגי, כי לפעמים לחוסר התקשורת עם האישה יש חלק בדיכאון הזה. מרוב עומס, כשהבעל חוזר הביתה היא מיד נותנת לו משימות ולא שואלת איך היה בעבודה. ברגע ששני בני הזוג נמצאים יחד בטיפול, הגבר יכול להכיר בעובדות, בשינוי שקרה בחיים, ולהבין מהר יותר שהוא לא לבד, שרואים ושומעים אותו".
"חשבתי שאני היחיד בעולם שסובל מזה"
"כשהמטפל קבע שאני סובל מדיכאון שלאחר הלידה זה היה כל כך מפתיע שפשוט התחלתי לצחוק. חשבתי שזאת מתיחה ושהרופא מתבלבל ביני לבין אשתי. היה לי ברור שאם האבחון נכון, אני בוודאי הגבר היחיד בעולם שסובל מדיכאון כזה", כך כותב ד"ר גיל גולדצוויג, פסיכולוג קליני מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, במסגרת מחקר שערך בנושא, בשם דיכאון גברים אחרי לידה בישראל. "פתאום הרגשתי שלקחו ממני את החרות שלי. היום, במבט לאחור, אני מבין שהרגשתי שזהו, אני כבר לא יכול להחליט מה קורה עם החיים שלי, אני כאינדיבידואל גמרתי. אין יותר לצאת לבלות, אין ללכת לשתות משהו בפאב, אשתי גם אסרה עלי לעשן, כי זה עלול להזיק לילד, הרגשתי שהחיים שהיו לי נגמרו ומעכשיו אני חי בשביל הבית ובשביל הפרנסה. הרגשתי שה'אני' שלי התפוגג. קיבלתי ילד אבל איבדתי את עצמי".
במסגרת המחקר טען גולדצוויג כי כמעט חמישית מהגברים שנשותיהם ילדו בפעם הראשונה חוו דיכאון, ושגברים מבטאים מצוקה בדרך שונה מנשים: יש להם קושי גדול יותר להתייחס לרגשות, והמאצ'ואיזם אינו מניח להם להודות שהם שרויים בקושי.