נכון שהרבה יותר מפתה להזמין פיצה ולסגור עניין. גם ככה את כבר לא רואה את כפות הרגליים שלך מתחת לבטן, השעה מאוחרת וממש אין סיכוי שאת או הוא תקומו ותלכו לחתוך סלט, שלא לדבר על בישול אמיתי.
אז בין נשנשת בוטנים ואגוזים (זה בריא, לא?) לבין כמה שקיות בייגלה (כי את חייבת משהו שיעביר לך את הבחילה) יוצא שמשמעת התזונה שלך, אפעס, קצת התרופפה. כדאי שתדעי שבשביל להעביר את ההריון בצורה בריאה ושפויה יותר, לא צריך לעשות מהפיכה במטבח: קבלי טיפים שיעשו את כל ההבדל.
1. זה הזמן להיכנס למטבח. את אולי מקפידה להימנע מסושי, גבינות לא מפוסטרות ובשר נא, אבל אוכל לא טרי, שהוכן בתנאים לא נאותים, יכול להיות מסוכן לא פחות. "כשאת מכינה בעצמך את האוכל שלך, את יכולה לוודא שהירקות שטופים היטב ואין בהם אדמה עם נבגים וקוטסופלזמה", מסבירה גלי לופו אלטרץ, מנחת סדנאות בישול בריא. כך את יכולה להיות בטוחה שהסכין שחתכה הרגע חזה עוף לא מבושל לא נוגעת בסנדוויץ' שלידה ומכבדת אותו במנה גדושה של חיידקי ליסטריה וסלמונלה וגם שכל המוצרים בתוקף, כדי שלא תחטפי קלקול קיבה מסוכן.
2. עדיף לא לטגן: גם כדי להימנע מצרבות וגם לחסוך בקלוריות."בהריון שריר שוער הקיבה חלש, גם בגלל הורמונים שמרפים אותו וגם בגלל הלחץ שמפעיל הרחם על הקיבה", אומרת גלי. "אכילה של מזון מטוגן דורשת מהקיבה ליצור סביבה חומצית כדי לפרק אותו, ומיצי הקיבה החומציים הללו גורמים לצרבת לא נעימות בכלל". אם את לא רגילה לאוכל חריף, כדאי לדחות את ההיכרות לחופשת הלידה, כדי שלא תפגשי שוב את קארי שבעת התבלינים מהצהריים בצרבת של הערב.
3. תבשלי, אל תאפי. גם אם יצר הקינון שלך שולח אותך למרתונים של אפיית עוגיות עם הפוגה לצורך גלגול עוגות שמרים, נסי לתעל את הדחף לכיוונים בריאים יותר: תבשילי ירקות, למשל. ואם את כבר אופה, נסי להעביר את המאפים אדפטציה בריאותית: בלי מרגרינה, מעט סוכר והרבה קמח מלא במקום קמח לבן. העלייה המהירה ברמות הסוכר כתוצאה מאכילת המאפים לא תורמת לתחושת הרעב, אלא להפך – משאירה אותך רעבה יותר כעבור זמן לא רב.
4. לכי על כמויות קטנות. "אוכל מחומם קשה יותר לעיכול", אומרת גלי, ובינינו, למרות שהפסטה שלך נורא טעימה, מבאס לאכול את אותו דבר לאורך כל השבוע. "נסי להכין מאכלים שאפשר לחלק למנות: פשטידות אישיות במקום אחת גדולה, מאפינס במקום עוגה ומזון שעובר טוב הקפאה והפשרה, כמו עוף וקציצות למינהן, כדי שתוכלי לאכול חלק ולהקפיא את היתר" – אם תתנהלי בחוכמה, תוכלי גם ליצור לך סטוק קטן לחופשת הלידה.
5. אל תיסחפי עם המלח. "מלח ואבקות מרק למינהן הם אף פעם לא בריאים, ובהריון גם יכולים לעודד בצקות", אומרת גלי. "ההריון הוא הזדמנות טובה להתרגל לפחות מלח באוכל, וגם אותו כדאי תמיד להוסיף בסוף הבישול. מלח שנכנס לסיר בהתחלה מאבד לאורך הבישול את טעמו, אבל הנתרן המזיק שבו לא מתפרק".
6. הסתכלי טוב טוב על רשימת הרכיבים. יופי שאת מבשלת בעצמך, אבל אם את עושה כל מיני קיצורי דרך, עם חומרים ותוספים מפוקפקים, לא השגת הרבה. "אם את לא מבינה מה כתוב ברשימת הרכיבים, עדיף שתשאירי את המצרך על המדף בסופר, ותקחי מוצרים בסיסיים יותר, שכוללים אוכל ולא כימיקלים", ממליצה גלי. "אפשר להכין כמעט הכל בבית, אפילו מלפפונים חמוצים עם פחות מלח ויותר חומץ (אם טרם הפנמת את הסעיף הקודם, את מוזמנת לחזור אליו), וכך לשלוט טוב יותר במה שמכניסים לפה".
7. התארגני מראש: כדאי שגם יהיה לך עם מה לבשל. ברור שאם תחזרי מיום עבודה מתיש, וכל מה שיחכה לך במקרר יהיו בקבוק קטשופ ושתי ביצים, לא יבוא לך לבשל. "חשוב שהמזווה והמקרר, ובמיוחד מגירת הירקות, יהיו מסודרים, מזמינים ומלאים", אומרת גלי. "תמיד לדאוג שיש קטניות שאת אוהבת, ירקות טובים וטריים, בשר מחולק למנות להפשרה מהירה – עם קצת ארגון ותכנון מראש, אפשר לעשות שינוי משמעותי בתזונה בלי מאמץ יוצא דופן".
8. ולאור מזג האוויר הנוכחי: מרק. "אני מאוד ממליצה על מרקים בהריון", אומרת גלי. "קודם כל, מדובר בתוספת נוזלים מבורכת, במיוחד להריוניות החורף שלא תמיד זוכרות לשתות. בנוסף, זה לא מכביד על הבטן, מחמם, ובריא. כמובן שכדאי להכין מרק בלי שמנת שמכבידה, ואפשר להסמיך את המרק עם ירקות טחונים במקום".