הפריית חוץ גופית, IVF, היא אחד מהטיפולי הפוריות הנפוצים עבור זוגות שמתקשים להרות באופן טבעי. מדובר בתהליך מורכב למדי בעל שיעורי הצלחה של 20 אחוז. במהלך הטיפול האישה מזריקה הורמונים שמעודדים את השחלות לייצר יותר ביציות והיא נמצאת במעקב של אולטרסאונד ובדיקות דם. כאשר הביציות בשלות, מתחיל התהליך שבו שואבים אותן מגוף האישה, מפרים אותן במעבדה עם הזרע, ובמידה וההפרייה הצליחה, קרי, הביציות החלו להתחלק והפכו לעוברים, מחזירים אחת או יותר חזרה לרחם, שם היא אמורה להיקלט ולהפוך לתינוק מיוחל.
אבל למרות שהתהליך הזה הוא די ברור, להרבה זוגות יש המון מיסקונספציות לגבי הנושא. בדיוק בגלל זה החליטו בהאפינגטון פוסט להעלות אחת ולתמיד את כל המיתוסים לגבי הפריית חוץ גופית, ולברר עם מומחה האם הם נכונים. גם אתם מאלה שתוהים? אז הנה המיתוסים, וכמובן גם התשובות.
1. אתם יכולים למצוא את עצמכם עם שלישייה: נכון שהשחלות מגורות ככה שייצרו הרבה ביציות בחודש אחד, אבל הן הרי מוסרות מהגוף לפני תהליך ההפריה. החיבור בין הביצית לזרע מתרחש במעבדה, מכאן השם הלא רשמי "תינוקות מבחנה". לאחר מכן הרופאים מעבירים את העוברים לרחם בצורה מחושבת ומבוקרת – פעמים רבות עובר אחד בכל החזרה. הנתונים בצפון אמריקה מראים שרק 12 אחוז מההפריות מסתיימות בתאומים, וזה כאשר החזירו יותר מעובר אחד לרחם. שלישייה עם IVF היא מקרה נדיר מאוד.
2. ההצלחה מובטחת: למרבה הצער, למרות שהפרייה היא טיפול מאוד פופולארי, זה ממש לא מבטיח תינוק. בישראל מדברים הנתונים מ-2015 על 20 אחוזי הצלחה בלבד, ואילו בצפון אמריקה הנתונים מראים הצלחה של 45-22 אחוז, תלוי בגיל האישה. הסיבה שהנתונים הם רק מ-2015 היא כי זה לוקח 40 שבועות ללדת תינוק ולכן הנתונים מגיעים תמיד באיחור. עם זאת, הנתונים לא בלתי מעודדים. לזוגות גם בשנות העשרים לחייהם יש סיכוי של 20-30 אחוז סיכוי להרות מדי חודש.
3. זריקות ההורמונים יהפכו אותך למשוגעת: תרופות פוריות מגיעות בשני תצורות – זריקות וכדורים. ברוב מקרי ה-IVF יהיה מדובר בזריקות, והן גם ידועות כבעלות פחות תופעות לוואי כמו שינויי מצבי רוח. זה כמובן לא אומר שאין להן תופעות לוואי בכלל. השחלות מגדלות המוני ביציות, ונשים עלולות לחוש נפוחות וכאובות, וגם העלייה ברמות האסטרוגן עלולה לגרום לשינויי מצב רוח וגם כאבי ראש.
4. המזרקים ענקיים: לא מדויק. רוב המזרקים שמשתמשים בהם לזריקטות ההורמונים במחזור ה-IVF הם קטנים. הם דומים לאלה שסוכרתיים מזריקים בהם אינסולין. ברוב המקרים הזוגות עוברים הדרכה על תהליך ההזרקה, כך שיוכלו להזריק בבית. ההזרקה היא תת עורית, ולרוב תתבצע בשומן הבטני. ריבוי זריקות עלול להוביל לאדמומיות ורגישות באזור, אבל זה לרוב לא מגיע לזה. אז נכון שזה לא כיף גדול, אבל ההזרקות הן משהו שמתרגלים אליו.
5. הקפאת עוברים עלולה לפגום בתינוק: בסוף הסייקל של ההפרייה הרבה זוגות מוצאים את עצמם עם עוברים עודפים, ואלה יכולים להיות מוקפאים לשימוש עתידי. טכנולוגיית ההקפאה המודרנית היא כזו שהעוברים מוכנסים לתוך חנקן נוזלי ומחוממים כאשר בני הזוג מוכנים לנסות שוב. ההקפאה לא פוגעת בעוברים בכלל, ולרוב כל העוברים הבריאים שורדים את תהליך ההקפאה והחימום בהצלחה. מחקרים גם מראים שתינוקות שנולדו אחרי שהיו עוברים קפואים, אינם סובלים מרמת גבוהה יותר של מומים מולדים מאשר עוברים טריים.
>> איך זה מרגיש לעבור טיפולי פוריות?
באפליקציית איזי ריכזו את כל מה שחשוב לדעת על טיפולי פוריות: