הפריית מבחנה, הורמונים מעוררי ביוץ, תרומת ביציות – כל אלה מושגים מוכרים בהקשר של טיפולי פוריות. אבל מה בנוגע לקשיים להיכנס להריון כתוצאה מבעיה אצל הגבר?

גבר מתוסכל במיטה (צילום: istockphoto)
החדשות הטובות: פעמים רבות ניתן לשפר את איכות הזרע|צילום: istockphoto

גברים נוטים פחות מנשים לדבר על בעיות הפוריות, שנתפסות בעיני רבים מהם כפגיעה בגבריות. אבל בפועל, שיעור הגברים והנשים שסובלים מבעיות פוריות הוא זהה: ב-40% מהמקרים הסיבה לאי פריון היא בעיה אצל הגבר וב-40% מהמקרים הבעיה אצל האישה. ב-20% הנותרים מדובר בבעיה משולבת או במקרים בהם הרפואה לא מצליחה להסביר את הבעיה.

בעיות פוריות אצל גברים קשורות בחלק מהמקרים לכמות תאי הזרע או לאיכותם. במקרים אחרים, פגמים באשכים או בצינוריות הזרע מפריעים לייצור תאי הזרע או לזרימתם. הודות לפיתוחים הטכנולוגיים של השנים האחרונות, לרבות מבעיות הפוריות בקרב הגברים יש פיתרון.

ספירת זרע נמוכה

באופן נורמאלי, גבר פולט כמות גדולה של תאי זרע בעת קיום יחסי מין. כמות זו חיונית להפריית הביצית, כיוון שחלק מתאי הזרע כלל לא שורדים בדרך לצוואר הרחם ורבים מאלה שמגיעים לשם, לא מחזיקים מעמד עד לרגע בו הביצית מגיעה לחצוצרה. כאשר ריכוז תאי הזרע בפליטה הוא נמוך, יורדת הסבירות להפריית הביצית.

הגורמים לספירת הזרע הנמוכה הם רבים, וביניהם למשל בגדים הדוקים מדי, שימוש בתרופות הפוגעות בזרע, תזונה לא נכונה, עישון, שימוש בסמים או אלכוהול, זיהום סביבתי או עליה בטמפרטורת האשכים (למשל כתוצאה מהשמנת יתר).

הפיתרון: במקרים מסוימים, שינוי של גורמים סביבתיים פותר את הבעיה. כך, למשל, תזונה נכונה, ירידה במשקל והפסקת השימוש בתרופות עשויה להעלות את כמות הזרע ולהגדיל את הסיכוי להפריית הביצית. במקרים אחרים, יש צורך בהתערבות רפואית כדי לפתור את הבעיה.

הפעולות הרפואיות הן למשל: הזרעה. נטילת נוזל הזרע, מיצוי תאי הזרע מתוכו והחדרת התמצית המרוכזת ישירות אל הרחם, בעת הביוץ.

הפריה חוץ גופית. בהזרעה, הזרע והביצית נפגשים באופן טבעי בחצוצרה. בהפריה חוץ גופית, הם נפגשים בצלוחית מעבדה, אחרי שביצית נשאבה החוצה מגוף האישה. בתוך הצלוחית, המרחק של הזרעים מהביצית מתקצר באופן משמעותי, וכל שנותר לאחד מהם לעשות זה לחדור אליה. אם תאי הזרע לא מצליחים לחדור אל הביצית בצלוחית, קיימת טכנולוגיה מתקדמת יותר בשם מיקרו-מניפולציה, בה מבודדים תא זרע אחד ומזריקים אותו לתוך הביצית.

איכות זרע ירודה

איכות הזרע נבחנת לפי מבנה התאים וכושר התנועתיות שלהם. ישנם מקרים בהם כמות הזרע תקינה אך ישנן שיעור גבוה של תאי זרע לא תקינים או של תאים שיכולת התנועה שלהם ירודה, דבר שמקשה עליהם לנוע לכיוון צוואר הרחם ולהפרות את הביצית.

גם הסיבות לפגיעה באיכות הזרע הן בדרך כלל סביבתיות, למשל תזונה לקויה, חשיפה לחומרי הדברה או זיהומים.

הפיתרון: כמו במקרה של ירידה בספירת הזרע, גם במקרה של איכות זרע נמוכה שינוי הגורמים הסביבתיים עשוי לפתור את הבעיה. אם בכל זאת תאי הזרע לא מצליחים לנוע לצוואר הרחם או לא מצליחים לחדור אל הביצית, מנסים להפרות את הביצית על ידי הטכנולוגיות של הזרעה, הפריה חוץ גופית או מיקרו-מניפולציה.

דליות (וריקוצלה)

וריקוצלה זוהי תקלה במערכת הניקוז של האשך, הגורמת לפגיעה בזרימת החמצן לאזור בו מיוצר הזרע. כתוצאה מכך, כושר ייצור הזרע נפגע.

הפיתרון: ניתן לטפל בוריקוצלה על ידי צנתור, המחדש את יכולת הניקוז של האשך ואת זרימת החמצן לאזור בו מיוצר הזרע. כשלושה חודשים אחרי הצנתור יש בדרך כלל שיפור משמעותי בכמות הזרע וביכולת התנועה שלו.

עקרות

ישנם גברים שמסיבות סביבתיות או מולדות, כמות הזרע שלהם היא אפסית. גברים אלה מוגדרים עקרים.

הפיתרון: כאשר הגבר אינו מייצר כלל תאי זרע, גם הטכנולוגיות המתקדמות הקיימות כיום כמו הזרעה או הפריה חוץ גופית, לא יכולות לעזור לו להביא ילדים לעולם. מחקרים מהתקופה האחרונה מנסים למצוא בגופם של אותם גברים תאי גזע – תאים שטרם עברו התמיינות לרקמה מסוג מסוים, ולהפוך אותם לתאי זרע.