בעקבות התפשטות מגפת הקורונה הורה משרד הבריאות, לפני כשבוע, על הפסקת טיפולי ההפריה החוץ גופית, לרבות טיפולים הורמונליים, שאיבת ביציות והחזרת עוברים, כולל מוקפאים. בזאת אימץ משרד הבריאות את המלצת המועצה הלאומית הישראלית לפוריות כי יש להפסיק את טיפולי הפוריות בעת הזו. החלטה זו התקבלה במקומות נוספים בעולם, ולמעשה כל האגודות העולמיות לפוריות, כולל האמריקאית והאירופאית, המליצו על הפסקה.

החלטה זו הותירה נשים וזוגות שהיו במהלך טיפולי הפוריות, מבולבלים, מתוסכלים ועם תחושות קשות על כך שהם נאלצים כעת להמתין ״עד עבור זעם״.

על מנת להקל על אותם זוגות ולתת הסבר מדוע התקבלה החלטה זו ומה הם יכולים לעשות כעת, פרופ' שלמה משיח, מומחה בתחום הפוריות, משיב על השאלות בנושא.

פרופסור שלמה משיח - חלוץ ההפריות החוץ גופיות
פרופ' שלמה משיח, מומחה לפוריות

מה הסיבות להחלטה על הפסקת הטיפולים?

ישנן כמה סיבות להפסקה. ראשית, הצורך בהרדמה כללית שעלולה להיות מסובכת בנשים שלא נבדקו לנגיף הקורונה וייתכן שנדבקו. קיימת גם הסכנה לאנשי הרפואה בצוות, לרבות מרדימים ואחיות שעשויים להידבק במידה והמטופלת חולה בנגיף. סיבה נוספת היא אי הידיעה מה מידת הנזק שהדבקה בנגיף עלולה לגרום לאישה ההרה ולעובר ברחם בתקופות השונות של ההיריון. ישנו גם החשש שנשים עלולות להידבק בדרך אל ומבית החולים כולל בחדרי ההמתנה, וקיימת גם ההיתכנות שיהיה צורך לגייס את הרופאים והאחיות מתחום הפוריות, לטיפול בחולי הקורונה הקשים.

מה מידת החשש לנזק לאישה בהיריון ולעובר?

מדובר בווירוס חדש ולא מוכר, ויש לקחת בחשבון שאישה בהיריון נתונה במצב גופני וחיסוני מוחלשים. כך למשל, בזמן מגפת הסארס היו יותר לידות מוקדמות ופגות וגם יותר מומים מולדים. באשר לעובר, ישנם וירוסים שאינם מזיקים כמעט, כמו שפעת, ויש וירוסים שמזיקים מאוד לעובר כמו אדמת או CMV. מהידע המועט שמצטבר בסין ובעולם, מלידות שהתקיימו בנשים חולות, מתקבל רושם ראשוני שהסכנות לעובר אינן רבות. לא נמצאה כמעט העברה ורטיקלית של הווירוס מהאם לעובר וכך גם לא למי השפיר ולחלב האם (תיתכן גם העברה אופקית מהאישה ליילוד בעת הטיפול בו ובהנקה, בפרט אם לא ישמרו תנאי ההיגיינה הקפדנים, כמו נטילת ידיים, מסכות ועוד). עם זאת קיים חשש, כיוון שבישראל יש מקרה של עובר שנדבק בווירוס לפני הלידה, ובכל מקרה מוקדם מדי לקבוע כי אין סיבה לדאגה.

האם נאסרו גם טיפולי פוריות קלים יותר כמו הזרעות זרע לרחם?

לא. כרגע ניתן לקיים הזרעות, עם זאת האגודה האמריקאית כן המליצה להימנע.

האם יתכן והווירוס גורם לסיכונים באישה ההרה ו/או בעובר וביילוד, מדוע לא הומלץ על הימנעות מכניסה טבעית להיריון?

בהיעדר עדות מוכחת לסיכונים, רצו להימנע מפאניקה מיותרת.

האם ניתן להעריך מתי יסתיים האיסור על הפסקת הטיפולים?

יש לקוות שבעוד מספר שבועות, לאחר חג הפסח, יצטבר בארץ ובעולם מידע רב יותר באשר להיקף ההדבקה, לחומרת המחלה בפרט בנשים בהיריון, ולאחוז המחוסנים בעקבות הדבקה והחלמה. או אז נוכל לחזור, ולו חלקית, לטיפולי ההפריה.

מה ניתן לעשות בינתיים?

ניתן לקבל את המטופלות לפגישת ייעוץ וירטואלית באמצעים דיגיטליים כמו סקייפ, זום, פייסבוק ופייס טיים. בפגישות אלו ניתן להכין את המטופלות לטיפול, כולל פתיחת תיק, הכנת פרוטוקול והסברים, כך נוכל לחסוך זמן יקר ולהתחיל בטיפול מייד כאשר יתאפשר. אני עצמי פתחתי שירות במסגרתו גם נשים וזוגות שאינם מטופלים שלי - הזקוקים לעצה והערכה, אבחון וטיפול בבעיות פוריות יוכלו לפנות אליי ישירות, ללא תשלום. כל מה שצריך לעשות זה לפנות - גם בצורה אנונימית - בצירוף תיאור קצר של בעיית הפוריות, הבדיקות והטיפולים שנעשו עד היום ובציון מספר טלפון נייד, ואני דואג לחזור אל הפונות/פונים בהקדם האפשרי באמצעות טלפון או אפליקציית זום. כך למשל, ניהלתי גם פגישות ועידה באמצעות הזום, ובהן דיון עם מספר מטופלות בו זמנית. אין לי ספק ששיחות אלו ודומות יביאו לרגיעה וביטחון בציבור.

האם דחיית הטיפולים קריטית?

במרבית המטופלות, שגילן עד 38, דחייה של מספר שבועות אינה קריטית ואינה פוגעת משמעותית בסיכוייהן. עם זאת, נשים שקרבות לגיל 39 ויותר, סיכוייהן עלולים להיפגע. לכן, כחבר המועצה הלאומית הישראלית לפוריות, ביקשתי מהמועצה, ואף הייתה הסכמה להמלצה זו, שלנשים אלו תישמר הזכאות גם מעבר לגיל 45.

פרופ' שלמה משיח, הוא מומחה בתחום הפוריות וחלוץ הפריות המבחנה בישראל