רק מי שמנסה להרות חודש אחר חודש ללא הצלחה, יודעת כמה קשה זה לאסוף את עצמה ואת שברי האכזבה מהגוף ולהאמין שבחודש הבא זה סופסוף יקרה. צומת קשה אף יותר הוא הנקודה בה נשים מפסיקות להאמין בטבע ובגוף ושוקלות להתחיל בטיפולי פוריות על טהרת ההורמונים והזריקות.

שגרת יומה של אישה שחפצה בהריון ונאלצת להסתייע בטיפולי פוריות היא עמוסה ומוצפת במגוון בלתי נגמר של ייעוצים, טיפולים ותרופות שלהם עלויות גבוהות: ייעוץ אצל מומחה פוריות, בדיקת פרופיל הורמונלי, בדיקת זרע, בדיקות דם כלליות, צילום רחם, היסטרוסקופיה, בדיקות גנטיות, בדיקות אולטרסאונד למעקב זקיקים, מרדף אחרי רכישת תרופות והורמונים שלא תמיד יש במלאי, דיקור סיני, תזונה לפוריות, יוגה פוריות, טיפול רגשי ועוד עוד. כל אלו הן פעולות כמעט יומיומיות שמטופלת פוריות חווה בחודש ממוצע של טיפול! מעייף רק לקרוא את זה, הא?!

ואחרי כל אלו, תופתעו לגלות כי מנתוני משרד הבריאות עולה כי שיעור ההצלחה של טיפולי הפוריות, הכל-כך פופולאריים בישראל, נמוך. רק 20% מכלל הניסיונות מסתיימים בלידת עובר חי, ככל הנראה בשל ריבוי הטיפולים גם כשהסיכוי נמוך מכיון שהם מסובסדים בסל הבריאות עד גיל 45. כעת חשבו כמה קשה להכיל רגשית וגופנית את הכישלונות החוזרים בטיפולי פוריות לנוכח העשייה האינטנסיבית והיומיומית והידיעה שאת עושה הכל! אבל פשוט הכל!! כדי להיכנס להריון וגם אז זה לא מצליח.

אני מזהה מיד את המצב הרגשי של הנשים האלו, נשים נחושות עוצמתיות ואמיצות עם תעצומות נפש אינסופיות. הן מגיעות אליי לקליניקה לטיפול רגשי ולייעוץ לאחר כישלונות חוזרים בהפריה חוץ גופית, מיואשות, תשושות וחרדות. הן חוזרות על כך ש״אין להן כח יותר״, הן בטראומה, חוות סטרס וחרדה מתמשכים, מתלבטות כיצד להמשיך הלאה ואף שוקלות להפסיק את הטיפולים. הן באות כמו שהן, עם כל המטענים, הכעס, העצב והאכזבות. מבקשות לדבר, להתייעץ, להיות במרחב פרטי ועוטף שהוא רק שלהן, מבקשות להרגיע את המתח, להוריד ציפיות ולהחזיר את התקווה והאמונה שבסוף יצליחו להביא ילד לעולם.

לפעמים קורה שדווקא בשלב הקריטי הזה, במהלכו הן משהות ולו במעט את המירוץ המטורף להריון, מתבוננות על מה שעברו עד כה, קשובות לטלטלות שספגו הגוף והנפש, לפעמים רק אז הבלתי ייאמן קורה, הן נקלטות באופן טבעי או בטיפול הבא, כמו במקרה של הזוג שכמעט החליט לוותר אחרי שש שנים של טיפולים. רבות מהמטופלות מופתעות לגלות, כי במקרים רבים של כישלונות חוזרים בהפריה חוץ גופית, לא תימצא סיבה רפואית מובהקת לכישלונות ולכן זה הזמן לשקול לפנות לתמיכה רגשית לצד התהליך הרפואי.

אישה עצובה בהריון (צילום: Shutterstock)
שגרת יומה של אישה שחפצה בהריון ונאלצת להסתייע בטיפולי פוריות היא מטלטלת|צילום: Shutterstock

תקופה של רכבת הרים רגשית

ההתמודדות הרגשית במהלך טיפולי פוריות נתפסת כמצב משברי המכונה Reproductive Trauma שכן טיפולי פוריות מסוגים שונים מאופיינים בכך שהם מתמשכים (ongoing) ומשפיעים על תחומי חיים רבים. מטופלי פוריות מתארים תקופה של ״רכבת הרים רגשית״ במהלכה הם נעים במהירות ובעוצמה בין תחושות קיצוניות של ייאוש חרדה ואכזבה לתקווה ושמחה.  

האם וכיצד כדאי להמשיך בטיפולי פוריות לאחר 3 כישלונות?

1. ראשית כדאי לשלול סיבות רפואיות לאי ההצלחה בהשגת הריון בעזרת הערכה רפואית מחודשת וקבלת חוו״ד שניה אצל רופא פוריות חדש. ״משנה מקום - משנה מזל״ אמונה רווחת שאיננה מוכחת מחקרית אבל במקרים רבים בשטח מדגימה הצלחה בהשגת הריון מיד לאחר המעבר לרופא החדש. שינוי קל בפרוטוקול ההורמונלי, שינוי ביחס ובשירות מצד רופא זמין ונגיש וצוותו שעונים בסבלנות לשאלות המטופלת בגובה העיניים יכולים לעשות את ההבדל בין אי הצלחת הטיפול לבין השגת ההיריון המיוחל. בנוסף, במקרים מעטים חוו״ד שניה יכולה בהחלט לגלות סיבה רפואית לכישלונות החוזרים שפוספסה או שנוצרה במהלך החודשים האחרונים, אם כי זה לא מאוד שכיח.

לשימושכם, להלן סקירה קצרה של הבדיקות וההתערבויות המומלצות ע״י הרופאים לאחר כישלונות חוזרים:
-    היסטרוסקופיה אבחנתית לבדיקת חלל הרחם
-    החזרת מס׳ עוברים תוך לקיחת סיכון להריון מרובה עוברים
-    שינוי פרוטוקול רפואי (קצר / ארוך, הורמונים שונים)
-    הנצה ASSISTED HATCHING  פעולה של ניקוב מעטפת העובר שעשויה לעזור לעובר לבקוע ולהשתרש ברחם
-    ״פיפל״ פציעה או שריטה של רירית הרחם שעשויה להעלות שיעורי הקליטה של העוברים.  
-    IMSI בחירת זרע בהגדלה של פי 6000
-    בדיקת קרישתיות יתר ובדיקת קריוטיפ (בעיקר אם היו הפלות חוזרות).
-    מתן טיפול עם טבליות DHEA לשיפור התגובה השחלתית
-    אבחון גנטי טרום השרשתי של העובר -   PGS, PGD  

אישה רצה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
למי שמתחילה פעילות גופנית בזמן הטיפולים מומלץ לבצע תרגילים בעוצמה נמוכה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

2. טיפול רגשי וייעוץ נפשי – Infertility Counseling: תמיכה רגשית יכולה להישען על גישות שונות וכוללת תמיכה ואמפתיה, הכנה והדרכה רפואית ובירוקרטית לקראת הטיפולים, כלים יישומיים להפחתת לחץ וחרדה, ייעוץ בצמתי קבלת החלטות גורליות כגון הפסקה בזמן הטיפולים, פניה לתרומת ביצית/זרע או פונדקאות, כלים להתמודדות עם חוסר ודאות במהלך הטיפולים ועם משבר אישי, זוגי, משפחתי או מקצועי.   

במחקר מקיף ועדכני מ-2015 נמצא כי התערבויות פסיכולוגיות ורגשיות, במיוחד אלו שכללו כלים מטיפול התנהגותי–קוגניטיבי (CBT), היו יעילות בהעלאת שיעורי ההריון ובהפחתת המצוקה הרגשית. שיעור ההריונות בקרב נשים שעברו טיפול רגשי הוכפל, ואף יותר מכך בקרב אלו שהטיפול הביא להפחתה ניכרת של המתח והחרדה. טיפול רגשי וייעוץ למטופלי פוריות ולהורים מיועדים שונה במהותו ויכול להיות קצר –טווח מכיוון שמוצע  לרב לאוכלוסייה בריאה בעיקרה, בעלת כוחות ומוטיבציה, שנקלעה למצוקות רגשיות זוגיות ומשפחתיות בדרך להשגת ההורות הנכספת.

3. פעילות גופנית קלה: במהלכה משתחררים אנדורפינים, המעודדים את הגוף להתמודד טוב יותר עם כאבים ולחץ, משפרת את איכות השינה ומשפרת את תחושת הרווחה הכללית.
למי שמתחילה פעילות גופנית בזמן הטיפולים מומלץ לבצע תרגילים בעוצמה נמוכה כגון יוגה, שחייה, מתיחות, הליכה ולהישמע להוראות הרופא בימים מסוימים במהלך סבב הטיפול בהם לא כדאי לבצע פעילות כלל.

4. גישת גוף-נפש, טיפולים אלטרנטיביים ואנרגטיים: דיקור סיני, עיסוי רחם Arvigo, דמיון מודרך, NLP, תטא הילינג, מדיטציה, מיינדפולנס, שיטת אביבה ועוד. כל הטיפולים תומכים ומתאימים (כל אחת לפי נטיית ליבה) ועשויים לסייע בהרגעת המתח והשגת רגיעה ושלווה לגוף ולנפש, אלמנט חשוב מאוד שידוע כיום כי משפיע בהחלט על יכולת הכניסה להריון.

דיקור סיני (צילום: Tyler Olson, Shutterstock)
גישת גוף-נפש, טיפולים אלטרנטיביים ואנרגטיים|צילום: Tyler Olson, Shutterstock


לסיכום, אני מאמינה שלכל אחת ואחד הזכות להורות, זוהי זכות אדם בסיסית ואוניברסלית. בעידן בו מבנה המשפחה משתנה ועובר תהליך דינמי של שינוי, טיפולי פוריות נפוצים מאוד בקרב אוכלוסיות שונות.  אפשר ומומלץ להפוך את ההתמודדות המתמשכת והמטלטלת במסע להורות באמצעות טיפולי פוריות ליותר שפויה ובסביבה תומכת ומקצועית, ע״י פניה לקבלת ייעוץ וטיפול רגשי ממומחים בעלי הכשרה  בתחום ביחידות ה- IVF בבתי״ח או באופן פרטי.

*רונה זיו - עובדת סוציאלית MAS טיפול רגשי וייעוץ למטופלי פוריות, לנשים במעגל ההיריון והלידה. בוגרת הכשרה ״ייעוץ נפשי למטופלי פוריות״ מביה״ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת״א.