נתחיל מהחדשות הטובות – ברוב המקרים לנשים מניקות יש מספיק חלב עבור התינוק. מצב בו הגוף לא מייצר מספיק חלב הוא נדיר. אם את מרגישה שהשדיים פחות מלאים ושהחלב הפסיק לטפטף מהם, לפעמים אלה סימנים רגילים לכך שהגוף התאים את עצמו לצרכי ההזנה של התינוק.
במצבים מסוימים, ייצור החלב אכן נפגע אך זה לא אומר שלאישה יש בעיה במנגנון ייצור החלב, אלא שההנקה אינה נכונה.
למה זה קורה?
ייצור החלב הוא מנגנון של היצע וביקוש, מסבירה דלילה שילנסקי, יועצת הנקה מוסמכת. ככל ש"מבקשים" מהשד יותר חלב, כך הוא ייצר יותר. במצבים בהם ההנקות הן מאוד קצרות, למשל בגלל כאבים בפטמות, הגוף עשוי לייצר פחות חלב. במקרים אחרים התינוק לא נצמד לשד בצורה נכונה ולא מרוקן אותו ביעילות. כך, הגוף מקבל "איתות" לייצר פחות חלב.
מצבים נוספים שעשויים לפגוע בייצור החלב של האישה הם מחלה, תת תזונה, שתייה לא מספקת, עייפות קיצונית או מתח נפשי. במצב של מתח או עייפות נפגע שחרור ההורמון אוקסיטוצין, שאחראי לייצור החלב.
איך אדע שאין לי מספיק חלב?
הדרך הטובה ביותר לדעת אם ייצור החלב מספיק, היא לעקוב אחר משקלו של התינוק. תינוק אמור לעלות כ-30 ליום במהלך 3 החודשים הראשונים לחייו, וכ-15 גרם ליום בגיל 3-6 חודשים.
בנוסף לכך, חשוב לשים לב ליציאות של התינוק – הן מהוות אינדיקציה לכך שהוא מקבל מספיק חלב. בחודש הראשון לחייו, אמורות להיות לתינוק לפחות שלוש יציאות ביממה, וצבען צהוב-חרדלי. בנוסף לכך, הוא מרטיב 5-8 טיטולים ביום. מכיוון שהטיטולים החד פעמיים סופגים היטב וקשה לדעת אם הם רטובים, ניתן להשוות את משקלם לטיטול נקי.
סימנים נוספים הם תינוק חיוני ופעיל, קולות של בליעה בעת ההנקה וטיפות של חלב בזוויות הפה.
מה עושים?
וודאי שתנוחת ההנקה נכונה. התינוק אמור לפתוח פה גדול ולהכניס אליו את הפטמה וגם את העטרה שסביבה. אם את לא בטוחה שהוא נצמד לשד בצורה נכונה, תוכלי להתייעץ עם יועצת הנקה.
הניקי בתדירות גבוהה. הנקה תכופה מגבירה את ייצור החלב.
השתמשי במשאבת חלב. אם את רוצה לוודא שהשד התרוקן לגמרי, השתמשי במשאבת חלב לאחר ההנקה.
שמרי על תזונה נכונה. אם תסבלי ממחסור מתמשך בויטמינים, גם החלב שלך יהיה דל בויטמינים אלה.
התייעצי עם רופא. אם את נוטלת תרופות כלשהן, כדאי שתבררי אם הן משפיעות על ייצור החלב.
להמשיך להניק?
אם ייצור החלב שלך נמוך, מותר ואף מומלץ להמשיך להניק – הנקה ברוב המקרים היא המפתח לייצור חלב רב יותר. יחד עם זאת, אם התינוק זקוק ליותר חלב ממה שהוא מקבל, ההתפתחות שלו עלולה להיפגע. לכן, חשוב לעקוב אחרי העלייה במשקל של התינוק ואם היא לא מספיקה, להתייעץ עם רופא בהקדם.
ייעוץ מקצועי: דלילה שילנסקי, יועצת הנקה מוסמכת