בגלגול הקודם שלכם, זה שכלל יותר צ'ייסרים ופחות טיטולים, "שגרה" הייתה משהו שיש להימנע ממנו בכל מחיר. שגרה נשמעה כמו שעמום – לא משהו בשביל חוגגים כמוכם. אבל עכשיו, כשהפכתם להורים טריים, תהיו מוכנים לעשות הכל בשביל קצת שגרה בסדר היום החדש עם התינוק.

תינוק ער ואמא ישנה לידו במיטה (צילום: zergkind, Istock)
בהתחלה, סביר להניח שזה ייגמר ככה. אל ייאוש, בסוף זה יעבוד|צילום: zergkind, Istock

בחודשים הראשונים לחיים, כל רצף של יומיים בהרגל מסויים מפיח בכם תקווה: הנה הצלחתם לפצח את סדר היום שלו, עכשיו הכל ברור – רק כדי שמחר הכל יהיה אותו דבר אבל הפוך.

כשמדברים על שגרה, בואו נקרא לילד בשמו, בדרך כלל מתכוונים לשינה. אלא אם בורכתם בתינוק ידידותי באופן קיצוני, אין ממש מה לבנות על הירדמות עצמאית ושינה רציפה יחסית לפני גיל חמישה חודשים – אבל את טקס השינה, שיהיה הבסיס לאותה הירדמות, אפשר להתחיל כבר ביום הראשון בבית.

איך עושים את זה? קבלו כמה טיפים ליצירת טקס שינה מוצלח.

1. שמרו על שעה קבועה, אבל אל תחששו להקדים. למרות שבשבועות הראשונים לחיים התינוק לא ממש ער להבדלים בין יום ולילה, ומתעורר במרווחים שווים יחסית לאורך היממה, אל תתנו לזה להפריע לכם.

טקס שינה קבוע בשעות הערב, שיהפכו בעתיד (אמן) לשעת ההשכבה, יכול להתחיל ממש כמה ימים אחרי הלידה, כדי לאפשר לתינוק להתרגל אליו היטב. עם זאת, חשוב להיות ערים לסימני עייפות – כמו פיהוקים, שפשופי עיניים, עצבנות ומשיכות אזניים, ואם הם מופיעים לפני השעה הייעודה, להקדים את כל הטקס מיידית. אמבטיה עם תינוק עייף ומרוגז זה לא משהו שאתם מאחלים לעצמכם.

2. עשו אמבטיה חמימה ורגועה. אפשר לעמעם אורות, כדי לאותת לתינוק שהיום עומד לקראת סיום. גם אם בהתחלה האמבטיה מלווה בבכי והתמרמרויות, בסוף היא תהפוך לחלק משגרת הערב ואפילו להיי-לייט של היום. אפשר לבחור שיר אמבטיה מיוחד, שילווה את הרחצה ויהפוך גם הוא למרכיב חשוב בשגרת הערב שלכם.

3. אל תוותרו על עיסוי. לא חייבים ללכת לקורס מקצועי, ואפילו לא לזה של קופות החולים. ליטופים נעימים (בלי לחיצות או מתיחות רציניות מדי), בליווי קרם או שמן שחיממתם קודם בכפות הידיים, ירגיעו את התינוק (ואתכם) ויתרמו לבונדינג הנבנה. יש מי שטוענים בתוקף שהעיסוי מחזק את השרירים הקטנים ומאיץ את ההתפתחות המוטורית, ואפילו מקל על הגזים הארורים, אבל נסתפק באפקט המרגיע והמרדים שלו.

4. "הגישו" ארוחה לפני השינה. הנקת ערב או בקבוק אחרי האמבטיה הם בהחלט חלק מטקס שינה מוצלח, ומבטיחים לפחות כמה שעות של שינה רגועה על בטן מלאה. עם זאת, רוב יועצי השינה ממליצים חד משמעית להפריד את ההירדמות עצמה מהארוחה, ולהוציא את הבקבוק או הציצי מהפה לפני שהעיניים נעצמות, כדי לא ליצור תלות בהנקה או בבקבוק ככלי להרדמה.

5. בחרו שיר או דקלום קבועים – רצוי עוד לפני הלידה. הרבה אמהות מספרות על שירים ששרו לתינוק בבטן, שהתגלו כהצלה אמיתית ברגעי משבר אחרי הלידה. בחרו שיר קבוע ונעים (ממש לא חובה שיהיה מרפרטואר שירי הילדים, כל שיר נעים שאתם מתחברים אליו יעשה את העבודה), ושמרו אותו רק לשעת ההרדמה (כן, גם אם הוא צורח בסלקל ואתם מתים שיישן בנסיעה). לאט לאט, הילד ילמד לקשר בין שיר הערש להירדמות, ובעתיד (עם קצת מזל והרבה מאמץ) יירדם מיד אחרי שישמע אותו.

סייעה בהכנת המדריך: ורד רוט, יועצת שינה מוסמכת

כמה שעות תינוק צריך לישון? יועצת השינה מסבירה