פריסיליה דנסטן האוסטרלית היא מוזיקאית מוכשרת בעלת זיכרון אבסולוטי לצלילים. ב-1998 נולד בנה הראשון, והקוליק שסבל ממנו גרם לו לבכות במשך שעות ארוכות. היא עברה לילות מייאשים ללא שינה, ומתוך העייפות הבינה שהיא יכולה לפצח את הסיבה לבכי הממושך. דנסטן האזינה היטב לבכי של התינוק שלה והצליחה לזהות דפוסים. צליל הבכי הראשון שזיהתה היה נֶה, שפירושו היה רעב. בכל פעם שבנה התינוק השמיע את הצליל נֶה, הגוף של דנסטון הגיב וזה בא לידי ביטוי בדליפת חלב מהשד. בנוסף, היא זיהתה שהתינוק מלווה את הצליל בסימנים פיזיים כמו הכנסת אגרופים, רחרוח, הנעת הראש בחיפוש, הנעת הלשון לגג חלל הפה וליקוק שפתיים.

דנסטן המשיכה לסווג את צלילי הבכי של בנה, ובסופו של דבר גיבשה את שפת התינוקות של דנסטן. על פי השיטה קיימים חמישה צלילי טרום בכי שונים, שכל אחד מהם מייצג את צרכיו היומיומיים של התינוק: רעב, עייפות, צורך בגיהוק, כאבי גזים וחוסר נוחות. היא גייסה את אביה, פרופסור לחינוך ופסיכולוגיה של ילדים, והוא גיבש צוות מחקר שערך תצפיות באוסטרליה, ניו זילנד, טהיטי, טורקיה, הולנד וארה"ב, שכללו תינוקות מ-30 ויותר לאומים שונים. המסקנה הייתה שכל התינוקות, ללא קשר לגזע או לתרבות, מפיקים את אותם הצלילים.
בארה"ב היא הפכה ללהיט לאחר שפריסיליה דנסטן התראיינה לתוכנית של אופרה ווינפרי וזיהתה צרכים של שמונה תינוקות שונים. ובישראל מדובר בשיטה מוכרת בעשור האחרון.

שפת התינוקות של דנסטן (צילום: צילום ביתי)
רותם ברזני, מדריכת שפת התינוקות של דנסטן|צילום: צילום ביתי

תינוקות בוכים, וזה מה שאמרו לנו שהם אמורים לעשות, אבל האם זה משהו שאפשר למנוע, להבין את הצורך שלהם לפני שהבכי הופך לצווחות חסרות שליטה? "כבר לא צריך לחכות שהתינוק יבכה", אומרת רותם ברזני, מדריכת שפת התינוקות דנסטן, יועצת שינה לתינוקות ומדריכה לעיסוי תינוקות. "תינוקות יכולים להגיד לנו שהם עייפים עוד לפני שהם מפהקים או בוכים, וככה אפשר להרדים את התינוק בשלב מוקדם, לפני שהאדרנלין ייכנס לו למערכת. כאשר מפספסים את חלון ההזדמנות להרדמה, זה יהיה הרבה יותר קשה".

סיפור הצלחה שברזני משתפת הוא של תינוקת בת חודשיים שהגיעה אליה עם רפלוקס והפנייה למיון. "ההורים אמרו שהיא חסרת שקט, פולטת ומקיאה וסובלת מריבוי גזים. שבוע לאחר שאמא שלה השתתפה בסדנה, היא דיווחה לי שהתינוקת ישנה 12 וחצי שעות, הפסיקה להקיא, אין לה גזים והיא רגועה ונינוחה. המצב השתפר ברגע שהיא נתנה הנקה נכונה לפי דרישה, והייתה קשובה לתינוקת ולצרכים הטבעיים של הגוף".

אמא מחבקת תינוק בוכה (צילום: Shutterstock)
כבר לא צריך לחכות שהתינוק יבכה|צילום: Shutterstock

מה התרומה העיקרית של שפת התינוקות?
"הבנה של שפת התינוקות מורידה את סף התסכול של התינוק, והוא מרגיש בטוח יותר בעולם. בנוסף, הבנה של הצלילים מונעת הרבה בעיות שינה. ההורים לומדים כך מהם הרגלי שינה בריאים המותאמים לתינוקות לפי הצורך הטבעי של הגוף". מעבר לסיוע כל כך נחוץ לתינוקות ולהורים המרוטים, ברזני מעידה שהשפה מסייעת למשפחות בתחומים נוספים. "היא תורמת אפילו למערכת היחסים הזוגית, כי כשתינוק בוכה ולא מבינים מה הוא רוצה, עולה הלחץ בבית. בנוסף שמתי לב שלאימהות שמכירות את השפה יש ירידה בתופעות של דיכאון אחרי לידה כי חוזרת אליהן השליטה".

עד איזה גיל אפשר לזהות את שפת התינוקות?
"השפה נחקרה עד גיל 6 חודשים. יש מחקר המשך מגיל ארבעה חודשים והלאה שעדיין לא פרסמו את תוצאותיו, הקשור לצליל לבקיעת שיניים, צליל לצמא, או צליל לתשומת לב. אך לעיתים הצלילים שהם מפיקים בחודשים הראשונים ממשיכים ללוות אותם חודשים ארוכים. התינוק לומד שמגיבים לצלילים הללו בגיל צעיר ומאמץ אותם הלאה, כי זו הופכת להיות התקשורת בינו לבין הסביבה המטפלת שלו. הבן שלי לדוגמה השתמש בצליל נה לבקש את הבקבוק עד גיל שנתיים".

ברזני מסבירה שהורה יכול להיות אפילו בחדר סמוך ולזהות את צרכי התינוק על פי הצליל שהוא מפיק. "דרך לימוד השפה, אפשר גם לזהות את הקצב האישי של התינוק ואת סדר היום והצורך הטבעי של הגוף שלו. הכרה של השפה מקצרת את הדרך לאינטואיציה ולהכרת התינוק ומפנה את ההורים לדברים אחרים, ובעיקר חוסכת בכי ממושך של התינוקות".

ברזני מספרת על מחקר שמצא ש-70 אחוז מההורים שלמדו את השפה מעידים שהתינוקות רגועים יותר, ו-50 אחוז דיווחו על איכות שינה טובה יותר הן של האם והן של התינוק. שניים מתוך שלושה אבות דיווחו על ירידה ברמת לחץ ועל מעורבות גדולה יותר במערכת הזוגית ובטיפול בתינוק. "חלק מההורים לעיתים מנסים ללמוד את השפה דרך הראיון של דנסטון אצל אופרה, אבל הם מתחילים להסתבך כשהתינוק מפיק כמה צלילים במקביל ואז צריך להבחין מהו הצורך הדומיננטי שלו", אומרת ברזני. היא מציעה ללמוד את השפה בסדנה בת 3-4 שעות שהיא מעבירה. לאחר מכן היא מציעה ליווי אישי למשך שבועיים. לסדנה, שעלותה 450-550 שקל, אפשר ומומלץ להגיע עוד בהריון. "הגיע אליי זוג הורים בהריון. האב מוזיקאי, וכשהתינוק נולד הוא התקשר לספר לי שהוא עבר בין כל התינוקות בתינוקייה כדי להקשיב לצלילים שהפיקו, ולהתאמן על השפה, והגיע למסקנה שאף אחד מהם לא נולד רעב, אבל הם הביעו חוסר נוחות והיו עייפים".

צליל של חוסר נוחות הוא מה שגרם לברזני לזהות עליית חום אצל התינוק השלישי שלה. "הזיהוי של צליל חוסר הנוחות הציל את הבן שלי מפרכוסי חום. אני ובן זוגי שמנו לב שהתינוק משמיע צליל של חוסר נוחות כ-20 דקות לפני עליית החום שלו ל-40, כך יכולתי לדעת שעליי להוריד לו את החום, ברגע שהוא מפיק את הצלילים, לפני שהוא מגיע במהירות ל-40 ומפרכס".