יש נשים שההריון הוא שיא השחרור מבחינתן. פתאום לא צריך להכניס את הבטן, אפשר להרפות קצת מספירת הקלוריות, ללבוש בגדים נוחים ולרדת מהסטילטו. לא מדובר בהכרח בהזנחה: לפעמים ההריון מכניס את האשה להלך רוח "טבעי" ושורשי יותר, או משרה עליה ביטחון עצמי בחיצוניות שלה גם ללא העזרים הרגילים.
לעומת זאת, יש נשים שההריון רק מחזק אצלן את חשיבותו של המראה החיצוני המוקפד, והן נהנות ללבוש בגדים צמודים ומבליטי-בטן, להדגיש את היציבה החדשה בעזרת נעלי עקב ולהתאפר. והאיפור, מתברר, לא נשאר מחוץ לתיק הלידה. אולי קשה להאמין, אבל יש נשים שממש לצד שמן השקדים וכדורי הטניס לא שוכחות לארוז גם מסקרה, אייליינר ושפתון, כדי לא להיתפס עם הנקבוביות חשופות אפילו בשלב הלחיצות.
"להיות יפה בשביל התינוק ובשביל התמונות אחרי הלידה"
ורד, בת 33 מת"א, דווקא לא תכננה מראש להתאפר בחדר הלידה. "הצירים העירו אותי בשתיים לפנות בוקר. כדי להעביר את הזמן עד שתגיע השעה לנסוע לבית החולים, התארגנתי לפי שגרת הבוקר הרגילה שלי: מקלחת, קפה ואיפור".
אחרי שנשלחו הביתה כדי לקדם את הלידה, שהייתה בשלב התחלתי מאוד, חזרו ורד ובן זוגה לבית החולים.
"אחרי שקיבלתי את האפידורל כבר לא הרגשתי כלום. הייתי כמו בכל יום אחר, רק בתוספת של אדרנלין מטורף. חיפשתי מה לעשות כדי לא להשתעמם, ונזכרתי שיש לי בתיק קצת איפור. ביקשתי מבעלי שיביא לי את התיק, והתחלתי לתקן קצת את איפור העיניים שנמרח, הוספתי טיפה מסקרה, מרחתי את הגלוס שאני אוהבת. תוך כדי, חשבתי שיהיה נחמד להיות יפה לקראת התינוק, ולא פחות חשוב: להיות יפה בתמונות שיישארו לי כל החיים מהרגע המרגש הזה".
"ילדתי שלוש פעמים, אני מאפרת במקצועי, ומעולם לא עלה בדעתי להתאפר בחדר הלידה", אומרת ורד ספיבק, מאפרת ובעלת הסטודיו "בית של איפור". לדברי ספיבק, "בלידה יש משהו טהור, ראשוני, ונראה לי לא מתאים ואפילו מאולץ קצת לראות יולדת עם ליפסטיק. מה גם, שהפלורסנטים בחדר הלידה כל כך לא מחמיאים, שכל האיפור בעולם לא יעזור".
החלטת להתאפר? לכי על מייק אפ קליל; מעט פודרה ומסקרה עמידה במים
ליולדות שמחליטות להתאפר, ממליצה ספיבק לא להעמיס יותר מדי: "אם יש פיגמנטציה מההריון, או כהויות מתחת לעיניים, אפשר לשים קצת מייקאפ לא כבד מדי", היא מסבירה. "כדאי לשים לב לא להיסחף עם הפודרה, כי בשילוב ההזעה נוצר אפקט לא אסתטי. אפשר להניח סומק בגוון טבעי על תפוחי הלחיים, ואם רוצים מסקרה, שתהיה עמידה במים, שלא תימרח מדמעות ההתרגשות".
חשוב לזכור לא להשתמש בשום מוצר שלא ניסית בעבר. לידה היא לא זמן להתחיל להתאים צבעים חדשים, ובטח שלא לבדוק אלרגיות. בנוסף, לא לשכוח לקחת גם מגבונים להסרת איפור, כדי שתוכלי להסתדר ולנקות את הפנים אחרי הלידה (ולחדש את האיפור לפני ההנקה הראשונה?). וכמובן לא להיסחב עם תיק איפור גדול, מברשות וספוגיות. הסתפקי בתכשירים בסיסיים, והעדיפי סטים קומפקטיים. גם ככה את עושה יותר מהמצופה.
לסיום, ספיבק מפצירה בכן לוותר על השפתון או הגלוס, שכן "אף אחת לא רוצה לנשק תינוק שרק נולד עם שפתיים צבועות".
ונעבור לשיער: זה בדיוק הזמן לפן
בנוסף, ספיבק ממליצה על פן לפני הלידה, למי שזקוקה לכך. "בהרבה תמונות מחדר לידה רואים שיער מעוך, מקורזל ומלא פריזים. אם את עושה פן בדרך כלל, המשיכי לתחזק אותו גם בחודש תשיעי, כדי שבתמונות מחדר הלידה השיער ייראה טוב".
"בעיניי יולדת שמתעסקת באיפור במהלך הלידה קצת מפספסת את הקטע, ומוותרת על החיבור המיוחד של הגוף והנפש שקורה שם", אומרת מרים שיבלי, מיילדת ומפקחת אגף המיילדות בבית החולים האנגלי בנצרת.
"רוב היולדות אצלנו, כ-75 אחוז, מגיעות מהמגזר הערבי, שבו מקובל שיולדות מכינות את עצמן לפני שהן מגיעות לחדר לידה: מסירות שיער מהגוף, מסתרקות יפה, מתאפרות. אין לי בכלל בעיה עם זה, להפך, אבל בזמן הלידה חשוב לי שהאשה תתרכז, תתכנס בעצמה ותעזור לעצמה בתהליך, ולא תתחיל לבדוק איך היא נראית".
מרים מספרת על יולדת שהגדילה לעשות, והזמינה ספר למחלקה פחות מיממה אחרי הלידה, כדי שיעשה לה פן מקצועי לפני שיגיעו המבקרים. טוב שהיא הצליחה לשבת אחרי הלידה.
סייעו בהכנת הכתבה: מרים שיבלי, מיילדת ומפקחת אגף המיילדות בבית החולים האנגלי בנצרת; ציפי סוסי, המדריכה הראשית של ג'ייד; ורד ספיבק, מאפרת ובעלת הסטודיו "בית של איפור"
>> ואיך שומרים על טיפוח בזמן ההריון?