בעולם האלקטרוני, הדיגיטלי, החכם והמהבהב אליו אנו מביאים את התינוקות שלנו היום, נדמה שהצורך במגע וחום גדול מאי פעם. עיטוף התינוקות מספק במדוייק את הצורך הזה, אבל איכשהו, למרות שמדובר בטכניקה עתיקה ומוכחת, המדמה לתינוק את הרחם החם ונותנת לו ביטחון ושלווה, רבים מאיתנו חוששים מהסתבכות עם מלאכת הליפוף או מרגישים שמדובר בכפיתה של הילד.

״את מכירה את זה שהתינוק שלך ממש רוצה לישון אבל כל הזמן מעיר את עצמו עם הידיים והרגליים?״ שואלת אורלי אשכנזי, מדריכה ומלווה הורים לגיל הרך, "זה מה שקרה לי עם בתי הקטנה כשרק נולדה. וסף התסכול, שלי ושלה רק גדל. שמעתי אז שמציעים אפשרות של עיטוף כדי למנוע התעוררות מתזוזות הגפיים של התינוק. אפילו ניסיתי את זה פעם אחת, אבל לא ממש הצלחתי. חששתי ולא הסתדרתי וחשבתי שזה מציק לה. הפסקתי ולא ניסיתי שוב. האמת שבתוך תוכי נרתעתי מזה. חשבתי שעיטוף תינוקות זה די נורא, שהם נראים ממש כמו מומיה, שזה כמו לכלוא תינוק. אבל מסתבר שטעיתי בגדול!״

A post shared by My Tinok (@my_tinok) on

אשכנזי החליטה ליצור מדריך מרגיע ויסודי לעיטוף כדי לעזור להורים להרגיע את התינוק בדרך הבטוחה והנעימה ביותר. "אחרי למידה נוכחתי לדעת שקיימים מחקרים רבים המוכיחים כי עיטוף תינוקות מרגיע את התינוק, משפר את התפתחות מערכת העצבים שלו ומסייע לו לישון טוב יותר,״ היא מספרת.

בעצם אם חושבים על זה לעומק, קל מאוד להבין למה: זה הכי קרוב שאפשר להגיע לתחושה שהרגיש התינוק ברחם במהלך תשעה חודשים: היה שם צפוף, עם המון מגע, היה חמים, התנועה הייתה מוגבלת מאוד. ברגע שהתינוק מגיח לאוויר העולם, משתנים בעצם החוקים. העולם הגדול כל כך פתוח, פתאום יש תנועה בגפיים ואין בעצם התנגדות, יש הרבה אור וקולות חדשים, ריחות, תנועות והמון גירויים. העיטוף עוזר לתינוק גם לישון טוב יותר וגם לייצר לו בטחון.

אשכנזי מונה את יתרונות העיטוף:

* העיטוף מקל על אי השקט המוטורי בו נמצא התינוק מעודף גירויים ועייפות.

* העיטוף מרגיע את התינוק ומסייע לו לישון לאורך זמן ומנטרל את רפלקס מורו, זה שגורם לתנועות ידיים בלתי רצוניות, בעיקר בשינה.

* העיטוף מספק תחושת שינה על הבטן גם כשהתינוק ישן על הגב ועל כן מסייע בהרדמות. תינוק עטוף ובכלל מרדימים רק על הגב!

* ניתן להתחיל לעטוף תינוק בן יומו, עד שהוא מסמן שאינו רוצה יותר. חשוב - אחרי שלמד להתהפך מומלץ לעטוף עם ידיים בחוץ או להפסיק לעטוף.

* העיטוף מסייע לכאבי הגזים אותם חווים התינוקות כשעוטפים כך שרגליהם כפופות לכיוון הבטן.
העיטוף מונע שריטות בפנים.

* העיטוף מחקה מגע, שהוא חשוב עבור תינוק במיוחד כאשר הוא מתעורר בלילה.

* העיטוף מרגיע תינוקות עם קוליק.

* עיטוף עם מנח ידיים על הלב מועדף כתנוחת שינה אצל תינוקות. בתנוחה זו הם לומדים להרגיע את עצמם לבד ויכולים להירדם חזרה בעצמם.

* גם הורים מרוויחים מעיטוף - כאשר התינוק ישן יותר גם אימא ואבא ישנים יותר!

A post shared by Zilli (@zilli_kid) on

טיפים לעיטוף בטיחותי ואפקטיבי:

* מומלץ לעטוף תינוקות בעיקר בשעות השינה. בשעות הערות והמשחק אפשרו להם תנועה והתפתחות חופשית.

* יש לקחת בחשבון את העיטוף כשכבת לבוש נוספת. אל תעטפו בשתי שמיכות, זה יכול לגרום להתחממות יתר.

* חשוב מאוד להשאיר את הראש מחוץ לבד ולבצע את העיטוף מקו הכתפיים ומטה.

* במידה ותינוקכם מתנגד לעיטוף, עשו זאת לאט לאט ובשלבים. הרימו אותו להרגעה אם הוא בוכה, והכי חשוב, שדרו רוגע ואל תלחצו מהסיטואציה.

* השתמשו בבד מספיק גדול, מומלץ שיהיה בד כותנה נושם ונעים.

* העיטוף חייב להיעשות בסדר מסוים ובצורה מדויקת. על מנת שיחזיק מעמד ולא ישתחרר מכל תנועה הכי קטנה של התינוק: היו בטוחים שהעיטוף לא יפתח (כדי שהשמיכה לא תעלה על פניו) אבל אל תהדקו חזק מדי, כדי שעדיין תתאפשר תנועה טבעית באזור הרגליים.

* כל תינוק הוא שונה. חלק מהתינוקות מתנגדים מהתחלה לעיטוף, אבל זה נדיר. כל הניו-בורן נאבקים בהתחלה מעט, אבל מהר מאוד מקבלים את התחושה של הביטחון ורוגע שמציע להם העיטוף.