כולם אוהבים תינוקות שמנמנים. קשה מאוד להישאר אדישים ללחיים עסיסיות ולירכיים מדושנות של תינוק, שפשוט קוראות לך לצבוט אותן (בלי להכאיב!). אבל האם יש שלב בו השומן המתוק של התינוק שלכם אמור להתחיל להדאיג אתכם? מתי העובדה שהתינוק שלכם שמן הופכת להיות בעיה בריאותית?
איך יודעים אם התינוק שלכם נחשב לתינוק שמן? בטיפת חלב עוקבים אחרי כל תינוק באמצעות עקומות גדילה, המוכרות בשמן העממי "אחוזונים". "מדדי ההערכה האלה מאפשרים לבדוק האם התינוק גדל בקצב הרצוי", מסבירה קינן. "לפני גיל שנה מאוד נדיר לראות תינוק המצוי בהשמנה חריגה, כיוון שרוב התינוקות נולדים עם מנגנון שובע ורעב תקינים ושומרים על עקומת גדילה נכונה. לפעמים אפשר להבחין בקפיצה או בשבירה של העקומה כלפי מעלה, ואז צריך לבדוק פרמטרים נוספים, למשל את גובה התינוק; אבל אירוע יחידי של עליה פתאומית במשקל אינה מספיקה בכדי לאבחן את התינוק כ'תינוק שמן'".
בסביבות גיל 9 חודשים ועד שנה, לדוגמה, אפשר לצפות לעליה נקודתית במשקל – שאחריה תגיע גם עליה באורך התינוק. לכן, מסבירה קינן, חשוב לעקוב אחרי המגמה לאורך זמן ולא להיבהל.
אם התינוק שלכם מצוי קבוע באחוזון שמעל 95, הוא נחשב לתינוק בהשמנה. מה ניתן לעשות?
"קודם כל מעריכים עם רופא או אחות את דפוסי האכילה בבית: ממה מורכב התפריט היומיומי של התינוק, ובעיקר מוודאים שהוא לא אוכל המון סוכרים, שומנים או קלוריות שאינם מותאמים לגילו. אחרי ההערכה הזו מבנים שינוי באורחות החיים בבית. ההורים מקבלים הדרכה לגבי תזונה מאוזנת, מבחינת טיב האוכל וגם מבחינת שעות הארוחות. גם נושא השינה עולה על הפרק, שכן המחקרים הוכיחו שתינוקות שלא ישנים מספיק מפתחים עודף משקל". בנוסף, אם התינוק שלכם הוגדר כשמן, צריך לבדוק שמאחורי ההשמנה לא מסתתרת בעיה גנטית או הורמונאלית.
לפני שאתם נבהלים ורצים לעשות לתינוק שלכם דיאטה, שימו לב פשוט לשאלה הבאה: האם אתם נותנים לכל בכי מענה על ידי האכלה? האם אתם מציעים לתינוק אוכל בתור נחמה? אם התשובה היא כן, נסו להימנע, גם אם התינוק שלכם לא שמן כלל.