חיתוך חבל הטבור לאחר לידה - דם טבורי (צילום: istockphoto)
דם טבורי: האיסוף מתבצע מיד לאחר הלידה|צילום: istockphoto

שימור דם טבורי הפך בשנים האחרונות לדילמה לא פשוטה עבור זוגות בהריון; בין שלל ההחלטות העומדות בפניכם לפני הלידה, אי שם בין בחירת העגלה להחלטה על השם העתידי, ישנה שאלה נוספת: האם לאסוף את הדם הטבורי מיד לאחר הלידה, לצרכי ריפוי עתידיים. הוא דם המופק מחבל הטבור של היילוד לאחר הלידה, והוא מקור של תאי גזע ראשוניים.

לכאורה, מדובר בהחלטה פשוטה: ההליך לא כואב, לא מסכן את העובר או האם ופשוט לביצוע. מצד שני, העלות הגבוהה של שימור הדם וספקות באשר ליעילות התהליך הופכים את ההתלבטות למשמעותית. קבלו כמה עובדות והסברים חשובים, שיוכלו לעזור להם בהחלטה. 

שימור דם טבורי: מה צריך לקחת בחשבון?

1. למה בכלל צריך את זה? הדם הטבורי עשיר בתאי גזע, "תאים כלליים" שטרם התמיינו מבחינה ביולוגית ויכולים, תיאורטית, להפוך לכל סוג של תא בגוף. כיום משמשים תאי גזע שהופקו מדם טבורי להפקת מח עצם, המושתל בגופם של חולי סרטן. כמו כן, נעשה בו שימוש לריפוי מחלות גנטיות שונות, וברחבי העולם נערכים מחקרים שונים שנועדו לגלות שימושים נוספים בתאי הגזע העובריים. לפי התסריט האופטימי ביותר, בעתיד ישמשו תאי הגזע ליצירת איברים, ולא יהיה עוד צורך בתרומת איברים להשתלה.

2. כמה זה עולה? בארץ פועלים מספר בנקים פרטיים לשימור דם טבורי, ומחיר שמירת דגימה באחד מהם נע בין כ-4,000 שקלים לכ-7,000 שקלים. ההבדל במחיר טמון בשיטות שימור שונות של הדגימות (לדוגמא: הקפאה הדרגתית של הדגימה או הקפאה מיידית, אופי האחסון, פיצול למספר דגימות על מנת לאפשר יותר משימוש עתידי אחד), וכן באופציות הביטוחיות השונות. ישנם בנקים המציעים ביטוח שיכסה את עלויות ההשתלה במידת הצורך, מה שמייקר את ההליך.

שמחה סמואל, מנהל המעבדה בבנק הדם הטבורי "תא לחיים", מציין כי מנסיונו אין צורך ברכישת ביטוח ספציפי להשתלה, שכן ההליך כלול בסל הבריאות. לדברי סמואל "תמיד מומלץ לרכוש ביטוח בריאות פרטי מקיף ואיכותי, אולם אין צורך בביטוח מיוחד להשתלות". חשוב שתדעו, כי ישנו גם בנק ציבורי, שיקפיא את הדגימה שלכם חינם אין כסף. החיסרון: הדגימה לא מובטחת לכם, ואם חלילה תזדקקו לה ביום מן הימים, ייתכן כי תגלו שכבר נעשה בה שימוש עבור אדם אחר שנמצא מתאים.

3. למשך כמה זמן ניתן לשמר דם טבורי? רוב הבנקים הפועלים בישראל מציעים שירותי אחסון לתקופה של 15 עד 20, למרות שישנם גם בנקים פרטיים המציעים אפשרות לשמור את הדם גם עד 40 שנה. מכיוון שמשך עמידותם של התאים עדיין נחקר, מציעים הבנקים אפשרות להאריך את החוזה במידת הצורך.

4. איך בוחרים בנק לשימור? מכיוון שמדובר בהחלטה משמעותית, קחו לכם זמן להתלבט. צרו קשר עם כל הבנקים הפרטיים, בקשו מהם חומר והשוו ביניהם. מכיוון שרובנו לא ביולוגים מדופלמים, חשוב לשים לב למספר פרמטרים: הקפדה על סטריליות, פיצול הדגימה למספר דגימות משנה כדי לא לבזבז את כולה בהפשרה אחת, אבטחת המנות הנתרמות ותנאי האחסון. אבל כמו הרבה החלטות חשובות בחיים, גם ההחלטה היכן לשמור את הדם הטבורי (ואם בכלל) מתקבלת מהבטן.

מה הפרוצדורה ומה היתרונות והחסרונות?

5. איך התהליך מתבצע בפועל? יולדת שמעוניינת באיסוף הדם הטבורי צריכה לחתום חוזה עם אחד מהבנקים הפרטיים, או לבחור בבית יולדות המאפשר תרומה לבנק הציבורי (וולפסון בחולון או ליס בת"א). לחדר הלידה מגיעה היולדת עם ערכה שקיבלה מראש, ועליה לדאוג ליידע את הצוות כי היא מעוניינת באיסוף הדם. מיד לאחר ניתוק חבל הטבור, מחובר מעין עירוי לחבל הטבור, והדם  נאסף לשקית סטרילית. השקית מועברת למעבדות הבנק, שם היא מטופלת ומוקפאת. פעולת איסוף הדם הטבורי פשוטה, ואינה דורשת מיומנות מיוחדת. ניתן לאסוף דם טבורי גם לאחר ניתוח קיסרי, ואפילו בלידת בית.

6. ואם לא מצליחים לאסוף את הדם בלידה? "אצלנו לפחות, אם איסוף הדם נכשל מסיבה כלשהי או אם לא נאסף מספיק דם לדגימה העסקה מבוטלת, ואין אנו מחייבים את היולדת", אומר סמואל. בהחלט עוד נקודה לברר בזמן שאתם עורכים את סקר השוק בין הבנקים.

7. חסרונות שימור הדם הטבורי. יש הטוענים כי הדם הטבורי חשוב למניעת אנמיה בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, ולכן  נמנעים מאיסוף הדם הטבורי, המחייב ניתוק כמעט מיידי של חבל הטבור. בנוסף, נשמעות טענות כי כמות החומר שנאספת לא מספיקה לטיפול במבוגר חולה, ולכן שימושית רק למספר מועט של שנים, וכן כי הדם הטבורי עלול להיות נגוע במחלות שונות שלא ידועות במועד האיסוף. בנוסף, לפי מחקרים מסויימים, השתלת מח עצם שמקורו בתאי גזע מותירה את המושתל חשוף לזיהומים למשך זמן ארוך יותר מתרומת מח עצם רגילה.

8. יתרונות שימור הדם. מח עצם שהופק מדם טבורי נחשב נקי וטהור יותר מתרומת מח עצם, שכן הוא כמעט שלא נחשף לזיהומים. אחוזי ההתאמה שלו להשתלה גבוהים, והשתלות מבוססות תאי גזע טבוריים נוטות להידחות פחות. יתרון נוסף הוא הזמינות: בניגוד לתרומת מח עצם, שמחייבת איתור של תורם הרשום במאגר או אפילו הפקת מבצע איתור במידה שלא נמצא תורם מתאים, השימוש בתאים שהופקו מדם טבורי הוא כמעט מיידי.

>> אחרי לידה: מה צפוי לתינוק בבית החולים?