בשבוע שעבר שוחרר אב למעצר בית לאחר שנחשד כי טלטל את בנו בן הארבעה חודשים שהגיע לבית החולים עם פגיעות בלתי הפיכות בראשו. המקרה בחקירת המשטרה שבודקת האם נעשתה כאן פגיעה מכוונת או שמא מדובר במקרה שנובע מחוסר ניסיון בטיפול בתינוק רך?

"כמערכת רפואית, הרופאים יודעים מתי ובמי לחשוד כאשר מדובר בפגיעת ראש", אומר דוקטור שמוליק צור, רופא ילדים בתוכנית "קיץ בריא" ומסביר כי כולנו עלולים לעשות נזק לילדינו מבלי שאנחנו כלל מודעים לכך. "תינוקות קטנים הם חסרי אונים וחסרי ישע. תינוק שבוכה 'מפיל' על הורים עייפים ומרוגשים מתח רב. פעמים רבות, הדרך להרגיע תינוק היא בתנועת הנענוע הקלאסית. אבל יש הבדל בין תנועה עדינה עם תמיכת ראש לבין תנועה אגרסיבית שחוזרת על עצמה. בהתחלה זה אכן מרגיע את התינוק ואת הבכי, אבל בטווח הרחוק, הנזק מצטבר ונעשה מסוכן במיוחד. כאשר זה עלול להגיע לחבלת ראש, דימום ברשתיות, שברים בצלעות".

חשוב מאוד להדריך הורים כיצד לנהוג עם תינוק נסער ובוכה. בארצות הבית למשל ישנה הדרכה לאחר לידה עבור כל הורה בנושא. "לעתים עדיף ללכת מהמקום מאשר לנסות להרגיע תינוק באגרסיביות", אומר צור. כל טלטול, הרמה ללא תמיכה בראש ונענוע - גם אם נעשו לצרכי הרגעה, עלולים להוביל לפגיעה בלתי הפיכה.  

>> ויראלי ומטלטל: תינוק מונף לכל עבר במסגרת יוגה דינמית