אישה בהריון בג'ינס שוכבת ומחזיקה את הבטן (צילום: istockphoto)
סבלנות זה דבר נחמד, אבל לא כשאת בחודש תשיעי|צילום: istockphoto

את מחכה כבר 40 שבועות. את הולכת לבדיקות, לקורסים להכנה ללידה, קוראת ספרים, נמנעת מקפה ומסושי, תיק ההריון כבר ארוז וממתין, המשפחה והחברים מתקשרים בכל בוקר לומר "נו כבר", ואפילו עוברי אורח ברחוב מחייכים אליך ברחמים, כי הבטן שלך נראית כאילו היא עומדת להתפוצץ בכל רגע. ומי לא בא? הציר הראשון.

נכון שאומרים שהתינוק יצא כשהוא מוכן לצאת, אבל מה לעשות שאת מוכנה עכשיו?! סבלנות זה דבר נפלא, אבל במקרים כאלה קורה שפג תוקפה, והיא הופכת למרמור בלתי נשלט. לפני שאת הופכת את חייך וחיי כל הסובבים אותך לאומללים, ריכזנו עבורך עשר שיטות פופולריות לזירוז לידה. לגבי רוב השיטות המצויינות, אין הוכחה חותכת לכך שהן באמת יעילות, כי התינוק בכל מקרה אמור כבר לצאת.

"הזירוז הכי יעיל זה מצב רוח טוב"

אך לפני הכל, מילה מהדולה ויועצת ההנקה, סיון טמיר-משגב: "אני נגד כל שיטות הזירוז. אם אין סיבה באמת פתולוגית לעשות את זה, כמו התפתחות של רעלת הריון למשל, כדאי להימנע. חשוב לזכור כי גם הזירוזים הטבעיים הם מניפולציה חיצונית על הגוף. לתינוק יש את הזמן שלו ועוד יום או יומיים לא ישנו לאם דבר. לעומת זאת, לתינוק וללידה הם יכולים לשנות ועוד איך - כשלידה שתקרה מעצמה, סביר שתהיה יותר קלה.

"אם אין ברירה, עדיף בעיני דיקור על פיטוצין, או תרופות זירוז אחרות, אבל אם הסיבה היא חוסר סבלנות, חשוב לקחת אוויר ולא למהר. הזירוז הטוב מכולם הוא להירגע ולהיכנס למצב רוח טוב בו הורמון האוקסיטוצין, שמייצר את הצירים, יוכל לעלות".

1. גירוי הפטמות

עיסוי של הפטמות ידוע כגורם שמעודד צירים. התאוריה שעומדת מאחורי זה היא שהורמון האוקסיטוצין, האחראי על תחילת הצירים, משתחרר בגוף כאשר השדיים מגורים.
האם זה בטוח? מחקרים שנערכו בנושא הראו שצירים שנגרמו מגירוי הפטמות לא היו חזקים מאוד, ולכן לא יצרו גירוי יתר של הרחם, דבר שעלול להיות מסוכן לתינוק. המומחים ממליצים על השיטה רק לנשים בעלות הריון רגיל, ולא לבעלות הריון בסיכון גבוה, ביניהן נשים הנושאות ברחמן תאומים ושלישיות.
האם זה עובד? על פי מחקרים, גירוי הפטמות עובד כאשר צוואר הרחם כבר התקצר והחלה פתיחה. 37 אחוזים מהנשים שניסו את השיטה ילדו תוך 72 שעות, לעומת 6 אחוזים מאלה שלא ניסו.
מה עושים? הרעיון הוא לנסות לדמות יניקה של תינוק, לכן צריך לעסות את כל עטרת הפטמה, ולא רק את הקצה. ההמלצה היא לעסות את הפטמות בעזרת פנים כף היד במשך שעה, שלוש פעמים ביום, כשכל 15 דקות מחליפים שד.

2. שמן קיק

כבר מימי מצרים העתיקה השתמשו נשים בשמן קיק כחומר מזרז לידה. איש לא באמת מבין איך זה עובד, הסברה היא שהשמן משמש כחומר משלשל, ובכך יוצר גירוי בקיבה, אשר בהמשך מגרה גם את עצמות האגן והרחם ונותן פוש קטן לצירים.
האם זה בטוח? השיטה מאוד פופולרית, אבל יכולה להוביל לכמה תוצאות לוואי בעייתיות, ביניהן: בחילה ושלשולים חריפים שעלולים לגרום להתייבשות.
האם זה עובד? במחקר שנערך על 1,000 נשים שעברו את תאריך הלידה המיועד שלהן, נמצא שב-58 אחוזים מהן התחילה לידה אקטיבית לאחר מנה אחת של 60 מיליליטר של שמן קיק, לעומת 4 אחוזים שלא קיבלו את השמן.
מה עושים? מערבבים 120 מיליליטר של שמן קיק עם מיץ תפוזים. הטעם אמור להיות מזעזע, ויש אומרים שתוספת של כפית סודה לשתיה עוזרת לתערובת להיות קלה יותר לבליעה. מנה נוספת אפשר לקחת כעבור 12 שעות.

3. סקס

זו אחת השיטות הידועות יותר לזירוז הלידה, והיא פועלת בשלוש דרכים: ראשית, אורגזמה עשויה ליצור גירוי רחמי ולגרום לעניינים להתגלגל; שנית, מין יכול גם לשחרר את ההורמון אוקסיטוצין שיוצר צירים; ושלישית, הזרע הגברי מכיל בתוכו ריכוז גבוה של פרוסטגלנדינים, הורמונים שיכולים לרכך את צוואר הרחם וליצור פתיחה.
האם זה בטוח? אין כל סכנה במין, כל עוד לא ירדו לאישה המים. ברגע שהמים ירדו, קיום יחסי מין עשוי לגרום לזיהום. כדאי גם להימנע מסקס במקרים של שליית פתח או דימום וגינלי. גברים רבים נרתעים מקיום יחסי מין עם האישה כשההריון מתקדם כל כך, אך חשוב להזכיר שלא יכולה להיות בכך פגיעה בתינוק, ושאין הוא מודע ליחסי המין.
האם זה עובד? על פי מחקרים שנעשו בתחום, המסקנה היא שמין לא מזרז ולא מעכב צירים, אבל הוא ללא ספק מסיח את הדעת.
מה עושים? בשלב כה מתקדם של ההריון, מין קל יותר בתיאוריה מבמציאות. הבטן כבדה, ואף תנוחה כמעט אינה נוחה. ההמלצה היא על תנוחת כפיות, או על כל תנוחה אחרת שתהיה נוחה לאישה, כשהגבר כבר ימצא את דרכו סביבה. שיטה נוספת זה מין אוראלי, כשיש הטוענים שההורמונים שבזרע נספגים בגוף אפילו טוב יותר מבעד עור הבטן מאשר וגינלית.

4. אכילת אננס

אננס מכיל אנזים בשם ברומלין, שאמור לרכך את צוואר הרחם, ולזרז צירים.
האם זה בטוח? כל אננס מכיל כמות קטנה ביותר של ברומלין, לכן צריך לאכול בערך שישה אננסים שלמים כדי ליצור אפקט משמעותי. האנזים עלול ליצור גם שלשולים, כמו שמן הקיק.
האם זה עובד? בתרבויות מסויימות מדובר בתרופת הסבתא הפופולרית ביותר בתחום, אבל לא נעשו מחקרים חד משמעיים בנושא.
מה עושים? כדי לקבל את מנת האנזים הדרושה חייבים לאכול אננס טרי. לא מעובד, משומר ואפילו לא מיץ, כי האנזים הולך לאיבוד בתהליכים הללו.

5. הומאופתיה

תרופות הומיאופתיות הן בעצם חומרים טבעיים חזקים שמדוללים בצורה משמעותית. פולסטילה וקאולופילום הם שמות של שתי תרופות פופולריות לזירוז לידה.
האם זה בטוח? על פי מחקרים לא נמצא סיכון בתרופות הומיאופתיות באופן כללי, וגם בתהליך של הריון ולידה. הנזק הגדול ביותר יכול להיות לכיס, מאחר שמדובר בתרופות שאינן זולות כלל.
האם זה עובד? ישנו ויכוח גדול סביב השאלה הזאת, אך אין מחקרים גדולים ומעמיקים מספיק על מנת להוכיח כך או אחרת. בניסוי אחד שנערך בתרופה קאולופילום לא נמצא הבדל במהירות הופעת הצירים בין נשים שנטלו את התרופה לבין אלו שלא. מצד שני, ישנם אנשים רבים שנשבעים בשיטה ועדויות ספציפיות לכך שהיא עובדת.
מה עושים? כדי לקבל תרופה הומיאופתית רצוי להיפגש עם הומיאופת מוסמך.

אישה בהריון יושבת על חוף הים (צילום: abu, Istock)
ישיבה על חוף הים בטח לא תעזור. הליכה אולי כן|צילום: abu, Istock
6. עשבים: קוהוש כחול ושחור

קוהוש כחול ושחור הם עשבים הגדלים באמריקה הצפונית, ואסורים לצריכה בשליש ההריון הראשון מכיוון שיש סברה שהם מעודדים לידה.
האם זה בטוח? שני מחקרים קנדיים שנערכו בנושא הזהירו כי יש להשתמש בצמחים בזהירות רבה, מאחר שריכוז החומר בהם, בניגוד לבתרופות ההומיאופתיות, גבוה מאוד. ההמלצה היא להשתמש בהם רק תחת פיקוח רפואי ובמינון נמוך.
האם זה עובד? למרות שאין מחקרים מסודרים בנושא, עדויות רבות אומרות שהצמח אכן מזרז לידה.
מה עושים? הקוהוש השחור מגיע בכמוסות, ונצרך, לרוב, על ידי נשים בגיל המעבר. למטרות זירוז לידה יש להתייעץ עם מומחה.

7. אוכל חריף

אכילת מאכלים חריפים ידועה כמאיצת לידה. אמנם אין סימוכים מדעיים או תיאוריות הקשורות בנושא, אבל הסברה היא שהאוכל החריף יוצר גירוי בקיבה ומעודד את הרחם להיכנס לתנועה.
האם זה בטוח? אוכל חריף יגרום לרוב ההריוניות צרבת איומה. בנוסף, למי שאינה מורגלת בצריכת מאכלים חריפים, זה עלול להיות הלם למערכת, ולגרום לכאבי בטן. במילים אחרות, אם עד עכשיו לא אכלת צ'ילי, זה לא הרגע להתחיל.
האם זה עובד? למרות שאין הוכחות לכך, נשים רבות טוענות שהשיטה אכן עובדת.
מה עושים? מרימים את הטלפון ומזמינים אוכל מהמסעדה ההודית הקרובה למקום מגוריכם.

8. דיקור

בדיקור מחדירים מחטים דקיקות לנקודות מסויימות בעור. על פי פילוסופיה סינית עתיקה, הגירוי החיצוני יוצר תגובה פנימית בגוף, באיבר כזה או אחר, על פי מקום חדירת המחט.
האם זה בטוח? מחקרים לא מצאו השפעות רעות לדיקור על אמהות ותינוקות, בכל זאת, לא מומלץ לעשות דיקור בשליש הראשון של ההריון.
האם זה עובד? על פי המחקרים המועטים שנעשו נמצא כי לדיקור יש השפעה חיובית על התקדמות מהלך לידה.
מה עושים? כדי להתנסות בדיקור יש למצוא מדקר מוסמך ובעל שם. ההמלצה היא, לרוב, לבוא לטיפול בכל יום עד הלידה הנכספת.

9. עלי פטל אדום

את עלי הפטל לוקחים בכמוסות או שמכינים מהם תה.
האם זה בטוח? עלי פטל יוצרים התכווצויות ברחם, ולכן ישנה המלצה חזקה שלא לצרוך אותם לפני החודשיים האחרונים של ההריון.
האם זה עובד? מחקרים לא הצליחו להוכיח שעלי הפטל מזרזים לידה, אבל מחקר אוסטרלי הראה שברגע שהלידה החלה, צריכת העלים יכולה להאיץ את ההתקדמות ולמנוע צורך בהתערבות כירורגית או זירוז רפואי.
מה עושים? כדי להכין את הגוף ללידה יש לצרוך בהדרגה את עלי הפטל. יש להתחיל בכוס תה אחת ביום מעלי פטל, או כמוסה אחת, ולהתקדם עד מקסימום 4 כוסות או כמוסות ביום. בלידה עצמה אפשר לשתות את התה ללא הגבלה.

10. הליכה

ההסבר לכך שהליכה מעודדת לידה הוא שהלחץ שיוצר ראשו של התינוק כשהוא לוחץ על צוואר הרחם משחרר את הורמון האוקסיטוצין, זה שאחראי על הופעת הצירים. בנוסף, העובדה שבהליכה האישה נמצאת במצב זקוף נותן לכח המשיכה לעשות את פעולתו, ומעודדת את התינוק להתקדם במורד תעלת הלידה.
האם זה בטוח? כל עוד נזהרים לא להתעייף יותר מדי או להתייבש, זה בטוח לגמרי. הלידה היא אירוע מתיש, ויש לשמור עבורו כוחות.
האם זה עובד? בינתיים אין מחקרים מדעיים שהוכיחו כך או אחרת, אך אם התינוק עוד לא התמקם היטב ללידה, רופאים רבים מציעים הליכה כפעולה שמעודדת התמקמות טובה יותר שלו.
מה עושים? מטיילים. לא מרחיקים הרבה ולא מתאמצים.

אפשר גם לנפח בלון או לבכות

ישנן שיטות נוספות לזרוז לידה באופן טבעי, חלקן ביזאריות בהחלט, ואף אחת מהן לא נחקרה ברצינות. אתן מוזמנות להיות צוות המחקר:
ניפוח בלונים: התיאוריה היא שהלחץ שנוצר בבטן בעת הניפוח מגרה את הרחם.
קיפוץ על כדור פיזיו: יש שמאמינים שרעידות מעוררות את העניינים.
נהיגה על דרך לא סלולה: שוב, כמו בכדור הפיזיו, הרעידות אמורות לגרות את הרחם.
בכי טוב ומשחרר: על פי התיאוריה, השחרור שבבכי ירחיק את המתח ויעודד את בוא הלידה.
לבישת התחתונים היפים והיקרים ביותר בארון: הסברה היא שחוק מרפי לא יפסח על ההזדמנות לירידת מים במצב כזה.

אין האמור לעיל מהווה המלצה להתנסות בשיטות המצויינות או מידע רפואי. לפני כל התנסות שכזו מומלץ להתייעץ עם גורם מוסמך בנושא.

>> ומה לא אומרים להריונית בשבוע 40?