בניגוד ללידות בית מתוכננות אליהן מגיעה היולדת מוכנה נפשית, מצויידת חומרית ועל פי רוב גם מלווה בצוות מיומן ששומר על בטיחותה ובטיחותו של התינוק, ישנן לידות בזק שמתרחשות במקומות מפתיעים, ללא כל הכנה מוקדמת.

רק בסוף השבוע האחרון, ילדה אישה מאשדוד בביתה. לבדה והמומה מהמתרחש, נאלצה להסתייע בבתה הקטנה בת העשר, שעזרה לאחיה להגיח לאוויר העולם. התינוק קיבל טיפול רפואי מצוות מד"א, שפינה אותו לבית החולים דקות לאחר שנולד, וחרף העובדה שנחבט קלות ברצפה בצאתו לא נגרם לו נזק.

עם זאת, אין ספק שמדובר בחוויה לא פשוטה, הן עבור היולדת והן עבור המלווים, שנאלצים להפוך למיילדים חובבים בעל כורחם. בדיוק בשביל מקרים כאלו, קבלו מדריך ללידה ביתית בהפתעה.

ורק עוד מילה לפני שמתחילים, הדבר הראשון שעושים במקרה כזה הוא להזעיק עזרה רפואית, בתקווה שתגיע לפני התינוק. אם לא, תתחילו לשנן: רותי קרני הורוביץ, ראש ארגון הגג של מקצועות הליווי וההדרכה הסב-לידתיים בישראל ומנהלת ביה"ס אמנות הלידה מנדבת כמה טיפים חשובים, שיכולים להציל חיים:

1. כשמתחילים צירי לחץ פשוט לעצור: זה יהיה חדר הלידה

בניגוד לצירים רגילים, שאפשר אולי לבלבל עם כאבי בטן, גזים או כאבי גב, את צירי הלחץ די קשה לפספס, במיוחד את האחרונים שלפני יציאת הראש. בהתחלה צירי הלחץ דומים אולי לתחושה שמתעוררת כאשר צריכים לשירותים, אבל לקראת סוף הלידה, כשכבר אי אפשר להתנגד לדחף של הגוף ללחוץ, כמעט בלתי אפשרי לא להבין שמדובר בלידה שעומדת לקראת סיום.

 

"במקרה כזה, אל תנסי להגיע לאוטו, לבית החולים או למרפאה הקרובה", אומרת רותי. "הישארי במקום אחד, כדי למנוע מהתינוק ליפול ולאפשר לעצמך לידה בטוחה ככל האפשר". אם את לא לבד, בקשי ממי שאיתך להזמין אמבולנס, ואולי גם לקבל הנחייה טלפונית ממד"א. אם את לבד ויכולה להתקשר בעצמך, נסי לעשות זאת – אבל רק אם את מרוכזת מספיק גם לשים לב מה קורה עם התינוק בה בעת.  

2. היולדת צריכה להישאר נמוכה: גובה הברכיים ומטה

ישיבה שפופה, כריעה או שכיבה על הצד – חשוב להקפיד על כל תנוחה נמוכה שתמנע מהתינוק לצנוח למטה אם ייצא במפתיע לידיים בלתי מיומנות. חשוב לשים מתחת ליולדת מזרן, אם אפשר, כריות, מגבות מקופלות, פוף או כל משטח רך ונעים אחר, שירכך את החבטה שיספוג התינוק אם יחליק.

"תינוק שיוצא בנפילה מעמידה זקופה של האם עלול לספוג חבטה רצינית, וגרוע מכך: חבל הטבור עלול להיקרע, ולסכן את שניכם בדימום קשה", מזהירה רותי. כדאי גם לחמם את הבית, או הרכב עד שלמבוגר לא יהיה קר להסתובב בלבוש מינימלי – או לפחות עד כמה שתספיקו לחמם עד שהתינוק ייצא.  

3. הקפידו על סדר וניקיון

אישה בהריון מחזיקה את הבטן ליד גבר בחנות (צילום: GlobalStock, Istock)
מזרן, מגבות, כרית למישהו? לידת בזק|צילום: GlobalStock, Istock

גם מי שטרם ילדה, בטח הבינה כי לידה היא אירוע די מלכלך: דם, מי שפיר והפרשות שונות (של היולדת ושל התינוק) מככבים בו בערבובייה. לכן, אם יש רגע לפני שהראש יוצא, מומלץ מאוד לפרוס מגבות עבות, ואפילו שקית אשפה גדולה, מתחת ליולדת, כדי למזער את כמות הלכלוך ולספק סביבה נקייה עד כמה שאפשר לתינוק עם צאתו.

"חשוב מאוד לשטוף ידיים היטב לפני שמסייעים ליולדת: בהנחה שאין לכם כפפות סטריליות בבית, קרצוף רציני בסבון, ואפילו קצת פולידין אם יש, יספיק", ממליצה רותי.     

4. ברגע שרואים את הראש מבצבץ בקשו מהיולדת להפסיק ללחוץ

"כאשר מתחילים לראות את הראש, אל תנסו להכניס אצבעות או ידיים לנרתיק, הוא ייצא לבד. כשרואים את הראש מתחיל לבצבץ, צריך לבקש מהיולדת להפסיק ללחוץ, ולהתחיל לנשוף במקום. אם טרם ירדו לה המים והקרומים שלמים, יכול להיות שהראש ייצא כשהוא עטוף במעין קסדה רכה ושקופה. אל תשתמשו במספריים, אלא פשוט קרעו בעדינות, באזור האזניים כדי לא לשרוט את הפנים של התינוק", מסבירה רותי. 

כשהראש בחצי הדרך החוצה, צריך למקם את הידיים מעל האזניים של התינוק, ולחכות לתפוס אותו כשייצא. "בשום שלב אסור למשוך אותו, אלא רק לחכות לקלוט אותו: רצוי עם מגבת נקייה, כדי שלא יחליק. אם הכתפיים לא יוצאות מיד אחרי הראש, כעבור שניים-שלושה צירים אפשר להטות בעדינות את התינוק כלפי מטה, כדי לשחרר את הכתף הראשונה. תנועה קטנה ועדינה כלפי מעלה תעזור בשחרור הכתף השנייה",  

5. הבית הספיק להתחמם, ועדיין: עטפו אותו מיד

סבתא לא טעתה כשאמרה שהקור מתחיל מהראש, ולכן אלתרו לו מיד כיסוי ראש מחיתול נקי, מגבת או שמיכה. רצוי שתניחו אותו על החזה של האם, כדי שיינק, וכסו את שניהם בשמיכה. כדאי לנגב את התינוק נמרצות, ולשפשף היטב את הגב, כדי לעודד אותו לנשום בכוחות עצמו, או לנשוף בעדינות על פניו, כמו שעושה המיילדת בסרטון ההדרכה ללידה במונית:

אם הצוות הרפואי עדיין לא הגיע, והאישה מרגישה צורך ללחוץ שוב, כנראה שגם השליה עומדת להיוולד בלידת בזק. אפשר להכין כלי או קערה כדי לתפוס את השליה, ורצוי שתביאו אותה איתכם לבית החולים או תשמרו עד שתגיע המיילדת, כדי שיוכלו לוודא שהיא שלמה ולא נותרו שאריות ממנה ברחם.  

6. לעולם אל תחתכו את חבל הטבור לבד

גם אם הפרמדיקים מציעים לכם לחתוך את חבל הטבור, סרבו בנימוס אך באסרטיביות. בחדרי לידה ולמיילדות בית יש ערכה מיוחדת לחיתוך חבל הטבור, סטרילית למשעי, וכל דרך אחרת לחתוך את החבל מסכנת את התינוק בזיהום. מכיוון שיש אנשים שמחכים אפילו כמה ימים עד שהם חותכים את החבל, לא יקרה שום דבר אם תמתינו עד שתפגשו מיילדת או רופא מצויידים, שיבצעו חיתוך בטוח.

הבהרה: אין באמור לעיל להוות המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.

עושות חיים: הלידות הכי לא שגרתיות שראיתם