כולנו מקוות ששבוע אחרי הלידה כבר נחזור לג'ינס הישן, וכולנו (טוב, רובנו) מתאכזבות. אז מה צריך לעשות כדי להיפטר מהגרדרובה של ההריון כמה שיותר מהר? קבלו שלוש נשים, שלושה תפריטים ותזונאית אחת שמסבירה איפה טעינו.
"בלי נשנושים ארד יותר מדי במשקל"
עינת רוגל, בת 36 מהרצליה, מעצבת גרפית. אמא של ליהי, בת 4 ואורי בן 10 חודשים.
על המשקל:
לפני ההריון: 47 ק"ג
בסוף ההריון: 63 ק"ג
עכשיו: 48 ק"ג
מה במקרר: "המון ירקות ופירות, וגבינות ו"גמדים" לילדים. בשבילי - רק גבינות 5% ומטה. יש גם אורז וקציצות, ובמקפיא יש שניצלים שאני מכינה בכמות גדולה ומפשירה בעת הצורך. יש גם דגים כמו סלמון, טונה ונסיכת הנילוס".
מה בתפריט: "בבוקר, שתיים-שלוש פרוסות עם גבינה וקפה, בצהריים אצל אמא שלי אוכל ביתי מבושל: אורז עם בשר. לפעמים אני אוכלת בצהריים דג עם תוספת כלשהי.
בערב לרוב אני אוכלת ביצה. במשך היום אני משתדלת לאכול סלט והרבה פירות. אני מנשנשת מדי פעם כי אני מניקה ויש לי תיאבון, ובכלל - יש לי בעיה הפוכה: בלי נשנושים ארד יותר מדי במשקל וזה לא מתאים לי".
התזונאית ליז רובין: "התפריט נשמע בסדר גמור, מכיל חלבונים ופחמימות ובלי קלוריות ריקות. בגזרת הלחם – כדאי להעדיף לחם מלא. נשנושים – עדיף פירות יבשים או חטיפי בריאות שמכילים ויטמינים ומינרלים.
מה תאמרי להגנתך?
"כרגע אני מניקה, מה שעוזר לי להשיל קילוגרמים בקצב. אני יודעת שכשאצטרך להפסיק להניק, איאלץ להוריד את כל הנשנושים מהתפריט. בינתיים אני מתפנקת.
במשך שנים הייתי רזה. בסוף שנות ה-20 לחיי השמנתי, ואחרי ההריון הראשון נתקעתי על 60 ק"ג. הורדתי את המשקל העודף בשיטת הנקודות של שומרי משקל, ונכנסתי שוב להריון. בהריון השני לא הקפדתי בכלל, ולראייה עליתי 16 ק"ג. אני מודה שבסוף ההריון הייתי היסטרית מהעלייה הדרסטית במשקל, אפילו הרופא נזף בי. אבל הדאגות נעלמו כשהתחלתי להניק - זו דיאטת כסאח שבעזרתה חזרתי למשקל שלי מלפני ההריון תוך 3 חודשים.
יש לי גם התקפי רעב אבל כשיש שני ילדים אני מתקשה למצוא זמן לשבת ולאכול מסודר.
אני לא מחזיקה ממתקים בבית וכולנו משתדלים לאכול מזון בריא והרבה אורגני. אין לי בלקסיקון בורקסים, הנשנושים שלנו הם פולי סויה (אדממה), גריסיני ופתי בר. יחד עם זאת, אני מודה שלא עבדתי קשה כדי לחזור למשקל שלי, זה ירד מעצמו. אולי גם בזכות המשמעת שאני מורגלת אליה".
"דיאטת חלבונים, כי אני רוצה להמשיך לרדת"
אירית גילר, בת 34 מבית יהושע, מטפלת אלטרנטיבית בשיטת גרינברג ואמא של יער, בן שנה ו-8 חודשים במשרה כמעט מלאה
על המשקל:
לפני ההריון: 52 ק"ג
בסוף ההריון: 60 ק"ג
כיום: 54 ק"ג
מה במקרר? "גבינות רכות רזות וגם גבינות קשות מחלב עזים, יוגורטים, אקטימל, סילאן ופסטה. תמיד יש מרק עוף ליער, רוטב ביתי לשקשוקה וירקות לסלט. לעתים יש פשטידת גבינות ללא קמח. במקפיא יש פיתות ולחמניות ליער ובשר טחון".
בבוקר אני אוכלת ביצה וגבינות או שקשוקה מביצה אחת, בלי לחם. בצהריים מנת עוף עם סלט. בערב סלט עם טונה או עם גבינות רזות או שמנות, בלי לחם או פחמימות. לעתים רחוקות אני חוטאת במנת פלאפל, בכמה עוגיות או בגלידה".
התזונאית ליז רובין: נכון שבדיאטת חלבונים יורדים מהר יותר במשקל מאחר שרמת החומציות הגבוהה עוזרת לשחרור חומצות שומן, אבל מבחינה בריאותית רצוי לשלב בכל ארוחה פחמימות וחלבונים, גם לשיפור מצב הרוח (הסרוטונין שבפחמימה גורם למצב רוח טוב). בכל מקרה: דיאטת חלבונים צריכה להיות מוגבלת לפרקי זמן קצרים של עד חודש, אם הכליות תקינות. כדאי לוותר על החריגות של הגלידות והפלאפל.
מה תאמרי להגנתך?
"כל חיי הייתי רזה, בבית הספר אפילו קראו לי 'מקל בית שימוש'. בהריון סבלתי מבחילות קשות ובסוף ההריון גם מסכרת הריונית, מה שגרם לי להוריד הרבה במשקל. בהריון עליתי רק כ-8 ק"ג, וכמעט רק הבטן צמחה.
"אחרי ההריון חל המפץ הגדול. מתוך פיצוי שלא אכלתי שום דבר מתוק מזה חודשים וגם בשל רעב בלתי פוסק בהשפעת ההנקות (הנקתי את יער עד גיל שנה ו-3 חודשים, שישה-שבעה חודשים ראשונים הנקה מלאה) אכלתי המון ועליתי במשקל. את ההריון סיימתי במשקל 60 ובמשך יותר משנה שקלתי כ-59 ק"ג, זאת אומרת שאפילו לא הורדתי את משקל התינוק. הייתי קמה בבוקר ומבקשת מבעלי לנסוע לקונדיטוריה הקרובה ולקנות עוגת שמרים עם שוקולד או עם חלבה ומחסלת חצי ממנה לארוחת בוקר. את החצי השני הייתי מחסלת במהלך היום ובנוסף הייתי אוכלת לחמניית בגט עם חמאה וגבינה צהובה או ארוחת בוקר של ארקפה שכוללת קורסון שקדים וג'בטה עם מוצרלה. בקיצור, חגגתי.
"השינוי חל אחרי שראיתי את עצמי בכמה תמונות. החלטתי לשנות את הרגלי האכילה שלי ולהוריד את כל המתוקים והפחמימות ולהתמקד בחלבונים ובירקות. מדי פעם אני אוכלת קינואה או אורז מלא או טחינה. בגדול עשיתי דיאטה לפי סוג דם. חטאים קטנים יש פה ושם אבל ממש מעט. משקל היעד שלי הוא 52-51 ק"ג ויש לי ג'ינס דיזל, שאיתו אני מופיעה בתמונה שלפני ההריון, זה ג'ינס היעד שלי. עכשיו הוא עדיין צמוד עליי ואני שואפת שהוא יהיה רופף.
הדבר האחרון שעוד לא הצלחתי ליישם זה לעשות ספורט. אני יודעת שזה יעזור לי להוריד את הקילוגרמים האחרונים אבל אני לא מצליחה ליישם".
"תמיד הייתה לי נטייה להשמנה"
מרים ירובוי, בת 31 ממושב אוהד, עוסקת בחינוך מיוחד. אמא של נוגה בת שנה ו-4 חודשים
על המשקל:
לפני ההריון: 66 ק"ג.
בסוף ההריון: 79 ק"ג.
כיום: 68 ק"ג.
מה במקרר: "גבינה צהובה, גבינה לבנה, קוטג' יש תמיד בשבילנו, ולנוגה – גבינת טופו כי היא אלרגית לחלב. יש שניצלים ביתיים לי ולנוגה, ירקות ופירות. לפעמים יש פסטרמה. לפעמים יש אוכל ביתי חם כמו עוף, פסטה ופתיתים. אם אנחנו לא מבשלים, אז קופצים להורים שגרים ליד".
מה בתפריט: "בבוקר אכלתי צנים עם קוטג', בעבודה אכלתי כריך עם פסטרמה. לפעמים היא מוחלפת בטונה. בצהריים אכלתי עוף שהכנו ביום שישי. בערב אני אוכלת עם נוגה ביצה, סלט וגבינה. לא נשנשתי הרבה בין הארוחות, אם כבר ויוצא לי לנשנש אז זה פתי בר של הילדה".
התזונאית ליז רובין: בתהליך דיאטה כאשר בתפריט כלולות מנות לחם, חשוב להקפיד שזה יהיה לחם קל. בצהריים כדאי להוסיף לעוף ירקות מבושלים. מעבר לזה, כדאי לך לשים לב לכמויות ולרשום בדיוק מה את אוכלת: רישום יומי מדויק יכול לגלות שלנשנושים יש חלק נכבד בתפריט.
מה תאמרי להגנתך?
"הגוף משתנה אחרי הלידה ואני בהחלט מרגישה שהאגן שלי התרחב. כל חיי הייתה לי נטייה להשמנה, תמיד הייתי מרופדת בירכיים ובבטן. מעולם לא נאבקתי במשקל יותר מדי, למדתי לחיות איתו בשלום. הייתי רזה ממש רק בתקופות שבהן עסקתי בספורט בצורה מקצועית ואינטנסיבית (רצתי בתיכון). עם זאת, תמיד הייתי בכושר. גם היום אני הולכת פעמיים בשבוע לספינינג או לעיצוב. ההרגשה מדהימה, אחרי השיעור אני מאושרת.
כרגע אני שואפת לשמור על מה שיש ונאבקת על זה. הייתי רוצה מאוד להגיע למידה 38 אבל אני מודה שאין לי את המוטיבציה. מבחינתי לשמור על הקיים זה גם טוב כי גם הגעתי בעבר ל-75 ק"ג, וזה היה הרבה לפני ההריון. הלכתי לשומרי משקל, ירדתי ל-66 ק"ג ונכנסתי להריון.
היום, מהרגע שאני אוספת את נוגה מהגן, כל חיי סובבים סביבה והארוחות לא ממש מסודרות ומאוזנות. אני משתדלת לאכול עם נוגה ארוחת ערב אבל כמעט מדי ערב אני אוכלת רק ב-21:30 אחרי שהיא הולכת לישון וזו הבעיה כי אז אנחנו טוחנים".