בסוף שבוע שעבר, תינוקת בת שנה מרחובות שסבלה מהקאות מרובות במשך יממה נמצאה ללא דופק ונשימה בביתה. ההורים מיהרו להזעיק את מד"א שהעביר אותה לבית החולים קפלן אך מאמצי ההחייאה לא צלחו ונקבע מותה. הטרגדיה הנוראית הזו מחייבת את כולנו להיות מודעים לסכנות האורבות. כך תזהו את הסימנים,
במצב נורמלי, משק המים בגוף – כלומר, היחס שבין הנוזלים שאנחנו מכניסים (בשתייה ובמזון) לנוזלים שאנחנו מוציאים (בשתן, צואה, זיעה ואפילו נשימה) – מאוזן, והכמות הנכנסת זהה לכמות היוצאת. אבל בתנאי מזג אוויר קשים, או כאשר הגוף נמצא במצב של מחלה, האיזון משתבש, וקיימת סכנת התייבשות, מסביר לנו ד"ר דורון כרמי, מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים.
איך מטפלים בהתייבשות אצל תינוקות? "הטיפול תלוי בחומרת המצב", אומר ד"ר כרמי. "ככלל, הטיפול בהתייבשות הוא החזרת נוזלים ומלחים בהתאם לצורך. בהתייבשות קלה ובינונית, החזרת הנוזלים תהיה בשתייה. בעיקר בקרב תינוקות, פעוטות וילדים מומלץ להשתמש בתכשירים מוכנים הנמכרים בבית המרקחת. כדאי לשמור בבית לעת צרה תמיסות להחזרת המלחים והמינרלים שאותן איבד הילד וככלל להקפיד על שתייה - בעיקר בעת מחלה (שעשויה להביא להתייבשות, כמו דלקת ריאות ווירוסים שונים). במצב של התייבשות קשה או תינוקות שאינם מפסיקים להקיא, יהיה צורך באשפוז ובמתן נוזלים דרך הווריד".
איך מחליטים מתי לאשפז? "אם ההורים חושדים בהתייבשות, עליהם לפנות לרופא המשפחה", מסביר ד"ר כרמי. "אם רופא המשפחה יאבחן כי ההתייבשות בדרגה בינונית עד קשה, הוא יפנה את ההורים למיון. שם ייעשה בדרך כלל ניסיון לתת לילד לשתות, ובמקביל תימדד תפוקת השתן שלו. אם התינוק נותן שתן בכמות סבירה ולא מקיא, הוא ישוחרר הביתה. אם המדדים לא טובים, או שהילד הגיע מראש עם התייבשות קשה שלא מאפשרת המתנה בטיפול, יתחילו מיד בטיפול של נוזלים לווריד, וטיפול אנטיביוטי במידת הצורך".
מתי צריך ללכת לרופא המשפחה? "בתינוקות קטנים, העלולים להגיע להתייבשות קשה תוך זמן קצר עקב משקלם הקטן וגישתם המוגבלת למים, צריך להיות זהירים במיוחד", אומר ד"ר כרמי. "יש לשים לב במיוחד לאי מתן שתן במשך מספר שעות רצופות, המעיד על חוסר נוזלים יחסי בגוף. סימן נוסף הן הקאות תכופות (בכל גיל), שלשול שנמשך יותר מ-48 שעות או שלשול המלווה בהקאות וסירוב עיקש לשתות".