כל הורה חדש מודאג מהשאלה מה התנוחה הנכונה של ראשו של התינוק במושב הבטיחות/הסלקל. רוב ההורים מופתעים לשמוע שהתנוחה שחשבו שהיא הנכונה אינה הטובה ביותר. ד"ר אליסה בר, מדריכת בטיחות ילדים ברכב למעלה מ-15 שנה, ומומחית ברפואת ילדים כולל ניסיון של 4 שנים ביחידה לטיפול נמרץ של יילודים, שעזרה להושיב מאות פגים ויילודים במושבי בטיחות נותנת את הטיפים החשובים ומצילי החיים הבאים.
מה התנוחה הנכונה של ראשו של תינוק שזה עתה נולד?
האם לשים חיתולים מגולגלים או שמיכות סביב ראש התינוק?
אם אתם חושבים שראשו של הפג או התינוק שנולד זקוק לתמיכה כדי למנוע ממנו לנוע מצד לצד, קחו 2 שמיכות תינוק קטנות ודקות, גלגלו אותן, הניחו אותן לאורך כל גופו של היילוד וקפלו אותן לצד ראשו (כפי שמודגם בתמונה). השמיכות צריכות להיות לכל אורך הגוף ולא רק סביב הראש כדי להבטיח שהשמיכות לא יזוזו ממקומן בטעות אל מאחורי הראש ויגרמו בכך להטיית הראש כלפי החזה. דאגו לכך שכל דבר שתניחו ליד ראש התינוק מהודק כהלכה כדי שאם התינוק ימשוך את ראשו קדימה, שום דבר לא ימנע ממנו להרים את הראש חזרה למושב הבטיחות. אל תשימו שמיכה מגולגלת בצורת U סביב הראש, הגליל יכול ליפול מאחורי הראש ולגרום לראש להגיע למצב של סנטר כלפי החזה.
מה לעשות במקרה של התנגשות?
הורים רבים חושבים שהכריות הכלולות כתוספת למושבי הבטיחות או השמיכות המגולגלות שחברים ייעצו להם לשים סביב ראש התינוק יעזרו לשמור על ראש התינוק במקרה של התנגשות. במפתיע לא כך הוא. שמיכה או כל חפץ רך אחר שמונח ליד ראש התינוק, במקרה של התנגשות יידחסו כל כך שלא יגבילו את תנועת הראש וצוואר התינוק בצורה משמעותית. הגבלת התנועה של ראש וצוואר התינוק צריכה להיות על ידי חלק מובנה במושב הבטיחות כמו משענת ראש צמודה לראש הילד כפי שקיימת בחלק ממושבי הבטיחות (אלו ללא רצועות ניידים).
חשוב לציין שמושב בטיחות המותקן נגד כיוון הנסיעה הוא המצב הבטוח ביותר משום שהוא תומך בצורה הטובה ביותר בראש ובצוואר התינוק במקרה של התנגשות. ראשו של התינוק היושב נגד כיוון הנסיעה נבלם כנגד גב מושב הבטיחות. גם בהתנגשות מהצד תינוק במושב כנגד כיוון הנסיעה מוגן יותר כיוון שבמקום שהראש והצוואר ייזרקו מחוץ למגני הצד כפי שקורה בדרך כלל בישיבה עם כיוון הנסיעה, מושב נגד כיוון הנסיעה מסתובב על צירו בכיוון ההתנגשות והראש והצוואר נשמרים טוב יותר על ידי המעטפת המגינה של מושב הבטיחות.
כיצד לשמור על ראש התינוק במושב הבטיחות בתנוחה בטוחה לנשימה?
ארבעה שלבים להבטחת תנוחה נכונה של ראש התינוק במושב הבטיחות:
1. ראש מופנה הצידה = תנוחה טבעית לנשימה
2. אבזם תחתון מהודק למפסעה מונע ישיבה כפופה ורפויה
3. רצועות מהודקות שומרות על הגוף והראש ישרים
4. מושב בטיחות מותקן בזווית שכיבה ככל הניתן ע"פ הוראות היצרן
ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים מדגיש לגבי הסעת תינוקות ברכב:
ארגון בטרם לבטיחות ילדים הביא את המידע של ד"ר אליסה בר בעקבות פניות של הורים ששאלו על אופן הושבת תינוקות במושבי בטיחות ובסלקלים לאורך זמן. בנוסף, ארגון 'בטרם' מדגיש כי מושבי בטיחות מצילים חיים וכי לא מוציאים ילד ממושב בטיחות או סל קל בשעת הנסיעה. יחד עם זאת, חשוב להכיר בעובדה שמושבי בטיחות וסל קלים מיועדים לנסיעה ברכב- לא לשינה ולא לשהות ארוכה, ולכן מומלץ שלא להאריך את ההושבה במושב הבטיחות מחוץ לרכב. כן חשוב להדגיש את ההושבה בזווית המתאימה – על פי הוראות היצרן.