מוות בעריסה, הפחד המצמית ביותר להורים טריים, עדיין נחשב לתעלומה. מחקר אוסטרלי שהתפרסם כעת במגזין eBioMedicine, חושף ממצאים בעלי חשיבות רבה שיכולים לשפוך אור על התופעה.
לצורך המחקר מדדו החוקרים רמות של אנזים הנקרא butyrylcholinesterase (BChE) בדגימות דם מ-26 תינוקות שמתו בעריסה ו-41 שמתו מסיבות לא ידועות אחרות בין 2016 ל-2020. הם השוו רמות אלו לאלו של 655 תינוקות בקבוצת ביקורת ומצאו שלפעוטות שמתו מוות בעריסה היו רמות BChE נמוכות משמעותית מתינוקות חיים או מאלה שמתו מסיבות אחרות. האם בדיקות BChE עשויות לזהות ולמנוע מקרי מוות עתידיים? לכך כבר דרוש מחקר נוסף.
כיוון שהתופעה מתרחשת בדרך כלל כאשר התינוק ישן, המומחים שיערו שהיא קשורה לבעיות בחלק במוח תינוק השולט בנשימה וביקיצה. BChE הוא אנזים של המערכת הכולינרגית שבמערכת האוטונומית השולט בפונקציות כמו לחץ דם ונשימה.
עישון במהלך ההיריון הוא אחד מגורמי הסיכון, לצד היסטוריה משפחתית ולידה מוקדמת. החוקרים ציינו כי מחקרים בבעלי חיים הראו קשר בין עישון פסיבי ובין רמות BChE נמוכות יותר. עם זאת, שינויים רבים אחרים בששת החודשים הראשונים לחיים עשויים גם הם להשפיע על אנזימים אלו ועל מערכת העצבים בכלל.
לדברי החוקרת שהובילה את המחקר, ד"ר כרמל הרינגטון, שאיבדה תינוק בשל מוות בעריסה לפני 29 שנים, "לתינוקות יש מנגנון חזק מאוד להודיע לנו כשהם לא מרוצים. בדרך כלל, אם תינוק מתמודד עם מצב מסכן חיים, כמו קשיי נשימה במהלך השינה כי הוא הבטן, הוא יתעורר ויבכה. מה שהמחקר הזה מראה הוא שלחלק מהתינוקות אין אותה תגובת עוררות חזקה. וכי עכשיו כשאנחנו יודעים ש-BChE מעורב בחוסר הגירוי הזה, אנחנו יכולים להתחיל לשנות ולהפוך את התופעה לנחלת העבר".
אופטימיות זהירה בשדה המדעי
עם זאת, חשוב לציין את מגבלות המחקר. למשל העובדה שדגימות הדם היו בנות יותר משנתיים, כך שהממצאים אינם משקפים פעילות BChE בדם טרי. החוקרים השתמשו גם באבחנות של חוקרי מקרי המוות במקום בממצאי נתיחה וכללו נתונים של ילדים בני שנה עד שנתיים – התופעה קורית בדרך כלל בתינוקות עד גיל שנה. גם גודל המדגם הקטן בעייתי מעט.
מומחים רבים טענו בתגובה למחקר כי הוא אכן מעניין ועשוי להיות מבטיח לאחר מחקר עתידי אך קראו להיזהר מהסקת מסקנות מוקדמות. כך למשל, אליסון ג'ייקובסון, מנכ"לית ארגון First Candle הנלחם במוות בעריסה, הצהירה כי "הדאגה שלנו בפיתוח בדיקות לפגיעות למוות בעריסה היא מההורים שיש להם תחושת ביטחון מזויפת ומאמצים שיטות שינה לא בטוחות".
למניעת מוות בעריסה יש לעקוב אחר הכללים לשינה בטוחה –
- מקמו את העריסה קרוב אליכם (ואל תישנו עם התינוק במיטתכם)
- השכיבו את התינוק על הגב, על מזרן יציב ומאוורר והדקו את הסדין היטב
- תנו לתינוק מוצץ
- הרחיקו עצמים מיותרים – מצעצועים ועד כרית ושמיכה
- הימנעו מחימום יתר בגלל שכבות רבות מדי, מזרן אטום או תנור חימום (הטמפרטורה הרצויה היא 23-21 מעלות)
- השתדלו להיניק עד גיל שנה
- אל תעשנו
- שימו לב לקשיי נשימה ופנו לרופא בשעת הצורך