כשמדובר בפיננסים, רובנו בודקים שוב ושוב את הבנק שלנו, מתעמקים בגובה העמלות ועוקבים אחר ניהול החשבון השוטף. כשמדובר בנושא כה רגיש כמו בריאות משפחתנו, הבחינה צריכה להיות אפילו יותר מדוקדקת ומדוייקת

זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
היכן לשמר את הדם הטבורי? חייבים לבדוק היטב לפני שמגיעים להחלטה|צילום: istockphoto

אז קבלו הסבר על האפשרויות שעומדות לפניכם בבואכם לשמר את הדם הטבורי.

רגע לפני: מה זה בכלל דם טבורי?

הדם הנמצא בחבל הטבור, המקשר בין האם לתינוק במהלך ההריון, מכיל מאגר עשיר וייחודי של תאי גזע. בעוד שבעבר נחשב הדם הזה לתוצר לוואי שאין בו שימוש, כיום יותר ויותר הורים בוחרים לשמור אותו, מסיבה אחת פשוטה: הוא עשוי יום אחד להציל חיים - של התינוק עצמו או של מי מבני משפחתו הגרעינית.

את הדם היקר הזה ניתן לאסוף ולהקפיא על מנת להשתמש בו בעתיד לצורך השתלות, אם חלילה יעלה הצורך. תהליך האיסוף הוא פשוט ולא פולשני, ואינו כרוך בסיכון או בכאב לאם ולתינוק. תאי הדם הטבורי שנאסף הינם בעלי התאמה גנטית מלאה לתינוק ממנו הופקו, ובעלי התאמה של לפחות 25% להוריו ולאחיו. ההתאמה הגנטית הופכת אותו לתעודת ביטוח להשתלות, פשוט כך. 

בשני העשורים האחרונים בוצעו יותר מ-25 אלף השתלות של תאי גזע שמקורם בדם טבורי. נכון להיום, תאי הגזע של הדם הטבורי משמשים לטיפול בכ-70 מחלות דם וסרטן, והם בעלי יכולת התמיינות לתאים אחרים (עצבים, שרירים וכד'), כך שהם יכולים לסייע בצורה משמעותית לטיפול בשורה של מחלות כיום ובפתרונות רפואיים מתקדמים בעתיד.

בנק פרטי או בנק ציבורי: היכן כדאי לשמר?

הורים שבחרו לאסוף את הדם הטבורי יכולים לבחור לעשות זאת בבנק דם טבורי פרטי או ציבורי.
איסוף בבנק ציבורי הוא בעצם תרומה של הדם לטובת הכלל, כאשר היולדת בחתימתה מוותרת על זכותה לדגימה. הבנק הציבורי בונה מאגר של דגימות בהן הוא עושה שימושים מגוונים, ממחקר ועד השתלות.

לעומת זאת, אם אתם מעוניינים לשמור את הדם הטבורי של תינוקכם לשימוש עתידי שלו ושל משפחתכם בלבד, וכך להבטיח את מיצוי כל האפשרויות והסיכויים שיעמדו בפניכם במקרה של מחלה, תוכלו לעשות זאת על ידי שימור הדם הטבורי בבנק דם פרטי.

בעוד תרומה לבנק הציבורי איננה כרוכה בתשלום, משום היותה תרומה, שירותיו של בנק דם טבורי פרטי עולים כסף, לאור הטכנולוגיה המתקדמת והשירות המסור שהם מצריכים לאורך כל שנות שימורו. לרוב, מחיר שמירה על הדגימה יעלה כ-7,500 ₪, ויבטיח שהיא תישמר לתקופה של כ-20 שנה.

אכן, מדובר בדם יקר, תרתי משמע. אז על מנת לוודא שהדם יישמר בתנאים האופטימליים למשך שני עשורים ויותר, חשוב שתוודאו שהבנק הפרטי בו אתם בוחרים הוא בעל ותק ומוניטין. אמנם מדובר בנושא רפואי וטכני, אולם תהליך הבחירה מבוסס על הגיון פשוט ובריא.

אז איך בוחרים? כמובן שהכי קל לבחור בבנק דם טבורי שמאחוריו עומד בית חולים, אולם גם במקרה זה קיימים הבדלים בין החברות השונות. לפניכם הקריטריונים החשובים ביותר לבחירת בנק דם טבורי, כפי שניסחה אותם אורנה דריזין, לשעבר יו"ר בנקי דם טבורי ובנקי מח עצם ומנכ"לית הרשות הלאומית לאסמכת מעבדות:

1. שמירה על סטריליות: העיבוד וההקפאה צריכים להתבצע בתנאים סטריליים, על מנת לוודא שהדגימה לא תזדהם כאשר יש עדיפות לעבודה במערכת סגורה.

2. הקפאה מבוקרת: הקפאה לא מבוקרת שאינה מתבצעת בקצב מדוד ובירידת טמפרטורה של הדגימה במעלה אחת בלבד לדקה, עלולה לפגוע באיכות הדגימה בתהליך ההפשרה של תאי הגזע. הקפאה מכנית בבת אחת היא מתכון אפשרי לפגיעה בדגימה, בעוד שהקפאה מחושבת ואיטית היא הסטנדרט המוביל כיום בתחום.

3. הפרדה באחסון: חשוב מאוד לחלק את הדגימה פיסית ולאחסן את החלקים השונים שלה במקומות נפרדים, כך שלא משנה מה - טעות אנוש או אסון טבע - יהיו מוקדים שונים בהם תאי הגזע יישמרו. את הדם הטבורי ניתן להקפיא במבחנות מיוחדות או בשקיות מפוצלות.

4. ביטוח השתלות: הדבר האחרון שצריך להדאיג הורים לפני השתלה, במידה וכזו צריכה להתבצע, הוא המימון שלה. בשל כך, חשוב שיהיה כיסוי  ביטוחי נרחב ככל האפשר להשתלת הדגימה בפועל. ישנם בנקים של דם טבורי אשר מציעים כיסוי ביטוחי מלא למקרה זה, ורצוי מאד לבדוק זאת מראש. מכיוון שרוב ההשתלות מתבצעות בתוך המשפחה, מומלץ לברר מי בדיוק מכוסה בפוליסה, מהו סכום הכיסוי, האם בני המשפחה מחויבים בהצהרת בריאות על מנת להיות מכוסים, והאם הביטוח מכסה גם השתלות בחו"ל.

הורים רבים מסונוורים מהמחירים של שימור דם טבורי, ושוכחים שמדובר במהלך אסטרטגי ארוך טווח שנועד להגדיל את הסיכויים של היקרים להם להתמודד עם מחלות קשות העלולות לצוץ במהלך חייהם. חשוב לזכור כי במקרים רבים החברות שמציעות מחירים נמוכים עושות זאת על ידי חיסכון בטכנולוגיה או על חשבון אלמנטים ביטוחיים בפוליסת השמירה. לכן, חשוב ביותר לברר את כל הפרטים מבעוד מועד, ובוודאי שהרבה לפני מועד הלידה המשוער, על מנת לקבל את ההחלטה הטובה והמתאימה ביותר עבורכם ועבור ילדיכם.

חקוק בדם: החוק לשימור דם טבורי