אפילו לפני שהכרנו אותם, אנחנו חרדים לבריאותם של ילדינו. ומה הפלא? בשנים הראשונות, וגם אחריהן, אפילו הצינון הקל ביותר עשוי להדיר שינה ולעורר דאגה אין קץ. איש מאיתנו לא רוצה אפילו לדמיין את האפשרות שהילד או הילדה יחלו, חס וחלילה, במחלה חמורה יותר. אבל בואו נודה - הדחקה לא תבטיח הגנה מפני מחלות וצריך לחשוב על כל האפשרויות העומדות בפנינו.
דם טבורי: יכול להציל חיים
אוצר הדם הטבורי, עימו נולד כל תינוק, הוא מקור בטוח ומדהים לתאי גזע מצילי חיים. זהו דם המופק מהשליה ומחבל הטבור ווניתן לשמור אותו למשך עשרות שנים, אך ורק ברגע הלידה.
ההשתלה הראשונה של תאי גזע מדם טבורי התבצעה אי שם בשנת 1988, ומאז התרחשו יותר מ-25 אלף השתלות לטיפול במחלות הקשורות למערכת החיסון, למערכת הדם ולמנגנון קרישת הדם. בין היתר, דם טבורי יכול לסייע בטיפול בכ 70 מחלות כולל במחלות כמו לוקמיה ואנמיה פנקונית.
הדם הטבורי מכיל תאי גזע המטופוייטיים המסוגלים לייצר את הכדוריות הלבנות, הכדוריות האדומות והפלזמה. זהו אינו דם רגיל, אלא דם בעל מצבור של תאי גזע (תאי אב), להם גם הפוטנציאל להתמיין לתאים שונים כגון עצב ושריר. המשמעות היא שאפשר להשתיל את התאים האלה בחולי סרטן, להחליף תאי דם פגומים ולשקם בדרך זו את המערכת החיסונית שלהם.
הדם הטבורי, כשמו, מצוי בחבל הטבור. ההורים יכולים לבחור באופציה של שימור דם טבורי באמצעות תרומה לבנק דם ציבורי, או לשמור אותו לכל מקרה שלא יבוא בבנק דם טבורי פרטי.
סיכוי של אחד ל 217 לשימוש בתאי גזע במהלך חיים
ההתפתחות במחקר בתחום תאי הגזע מחייב כל הורה לחשוב קדימה. תרומה לבנק ציבורי מנתקת את התורם מהדם הטבורי שתרם, שהופך לבלתי מזוהה מרגע שעבר את הבדיקות הנחוצות, בעוד שהבנקים הפרטיים מאפשרים למשפחה לשמור על הדם לשימושה בלבד. בעבר נהוג היה לחשוב כי הסבירות שאדם יצטרך להשתמש בתאי גזע ששמר בדם טבורי הוא נמוך (כאחד ל-2,000), אך בשנים האחרונות התגלו נתונים חדשים וחסרי תקדים.
מחקר חדש שהתפרסם בגיליון מרץ 2011 של המגזין "הביולוגיה של השתלות מח עצם ודם", העלה כי הסבירות שאדם בארה"ב יזדקק להשתלת תאי גזע הוא אחד ל-217. כן, אחד מכל 217 תינוקות שנולדים ממש ברגע זה יזדקק לתרומה על מנת לטפל במחלה שילקה בה במהלך חייו.
הבעיה במחקרים הקודמים, מסביר ד"ר פרנסיס ורטר, חוקר ושותף למאמר, היא שעד כה נלקחו בחשבון נתונים רק לגבי 20 השנים הראשונות לחייו של אדם. המחקר הנוכחי בחן את האפשרות להזדקק להשתלה עד גיל 70. הנתונים החדשים מבוססים רק על השימושים הנוכחיים הידועים בתאי גזע ואינם לוקחים בחשבון את ההתפתחויות והאפשרויות העתידיות של טיפולים, דבר שצפוי להעלות את שכיחות השימוש בדם טבורי שנשמר.
לשמור ליום סגריר: הזדמנות של פעם בחיים
להבדיל ממח עצם, תאי גזע מדם טבורי ניתנים לאיסוף פעם אחת בחיים, ברגע הלידה בהליך פשוט וקל שאין בו סיכון או כאב ליולדת ולתינוק. התאים שנאספים הינם תאים צעירים וחיוניים ביותר שאינם דורשים התאמת רקמות מלאה בין התורם לנתרם ולפיכך שיעור דחיית השתל מסיבוכים הנובעים ממחלות שתל-מאחסן, (מחלה מסוכנת בה כדוריות לבנות מהתרומה תוקפות את תאי הגוף של המושתל), נדירים הרבה יותר בהשתלת תאי גזע מדם טבור מאשר בהשתלת מח עצם.
ולמרות הכל, שימור דם טבורי מתבצע רק באחת מתוך עשר לידות בעולם המערבי. ברוב המקרים מדובר בחוסר מודעות של הורים, שלו היו יודעים עד כמה חשוב יכול להיות הדם הטבורי עבור תינוקם שזה עתה נולד, או עבור בן משפחה אחר, לבטח היו מבקשים לשמור את האוצר הבלום של הטבע ליום סגריר שעלול להגיע.
שימור דם טבורי בבנק פרטי או ציבורי? קבלו הסבר על האפשרויות העומדות בפניכם