במהלך העשור האחרון גדלה המודעות לחשיבות של שימור תאי גזע מדם חבל הטבור כמו גם מספר ההשתלות והשימושים הנעשים בהם. מגמה זאת עודדה בנקים ציבוריים ברחבי העולם לשמר דם טבורי והעלתה את שאלת הטיפול בדגימות הדם שנאספות ונשמרות.
גם בישראל נדרש המחוקק לשאלה. בשנת 2007 הגיש ח"כ כחלון הצעת חוק פרטית למימון של בנק דם ציבורי על ידי משרד הבריאות. במשך שנתיים פעלה ועדת מומחים שהקים משרד הבריאות, ובסופן והוציאה תחת ידה את חוק הדם הטבורי, שהוחל על בנקי הדם הציבוריים והפרטיים בישראל (חוק דם טבורי, התשס"ז-2007).
החוק נועד לעשות סטנדרטיזציה ולפקח מקצועית ושיווקית על בנקי הדם הטבורי. במהלך עבודתה של הוועדה שימשה חברת קריוסל, יחד עם בית החולים איכילוב, כמודל לסטנדרטים אליהם צריך לשאוף בנק פרטי.
דם טבורי: מתנה חינם מהטבע
דם טבורי מופק מהשליה ומחבל הטבור ומשמש כמקור של תאי גזע. ב-23 השנים שחלפו מאז הושתלו לראשונה תאי גזע מדם טבורי, בוצעו יותר מ-25 אלף השתלות כאלה, בילדים, צעירים ומבוגרים.
הסגולה המיוחדת של הדם הטבורי היא יכולתו לייצר כדוריות לבנות, כדוריות אדומות ופלזמה, ולהפוך לסוגי תאים נוספים כגון עצב ושריר. המשמעות היא שדם טבורי יכול לסייע לטפל במחלות רבות, ביניהן סרטן הדם, על ידי בנייה מחדש של מערכת הדם והחיסון בגוף. בגלל ראשוניותם, תאים אלה הינם בעלי יכולת גבוהה להיקלט בהשתלה.
למרות החשיבות העצומה שיש לאיסוף דם טבורי, מרבית הלידות מסתיימות בהשלכתו, ורק מיעוט משכילים לשמור את המתנה שקיבלו בחינם מהטבע. חלק מאותם אנשים בוחר שלא לשמור את הדם לשימוש פרטי, ולתרום אותו לבנק הדם הציבורי.
דם טבורי שנתרם אינו שייך עוד לתורם ולמשפחתו, והוא הופך לבלתי מזוהה ולנחלת הכלל. דם טבורי שנתרם משמש להשתלות ולמחקר, על פי שיקול הדעת של מנהלי הבנק. איסוף דם טבורי למטרת תרומה אינו כרוך בעלות כספית, מעצם היותו תרומה. לעומת זאת, שמירת הדגימה בבנק פרטי מבטיחה כי היא תשמש אך ורק את בעליה ומשפחתם, והתשלום עבור שמירת הדגימה לתקופה של כ-20 שנה עומד כיום על כ-7,500 ש"ח.
מטרת חוק הדם הטבורי: תקן אחיד ואבטחת איכות
חוק הדם הטבורי נחשב לאחד החוקים החדשניים בתחומו בעולם כולו, והוא תוקצב על ידי משרד הבריאות בארבע וחצי מיליון שקלים, על מנת לקדם מאגר לאומי של דגימות דם טבורי בבנקים הציבוריים.
מטרת החוק הינה לרגולציה וסטנדריזציה של כל תחום בנקאות הדם הטבורי, אם ציבורי ואם פרטי, והוא קובע הגדרות ותנאים ברורים להפעלת בנק דם פרטי, על מנת להימנע מפעילות שאינה הולמת או אינה ברת קיימא.
מ-2007 מחויבים הבנקים לעבוד על פי התקן האירופי המחמיר Net Cord Fact בכל הקשור לשמירה על איכות התרומה, לאבטחת מידע ולניהול בכלל. בנוסף, בתי חולים מחויבים למנות מנהל מדעי רפואי שיפקח על פעילות הבנק השוטפת.
תקנות נוספות נוגעות להכשרה שעל העובדים בבנקים לעבור על מנת להבטיח רמה מקצועית גבוהה בטיפול בתרומה, בשירות ללקוח ובמתן מידע. מעבדות הבנקים מחויבות לנפק אישור על כמות תאי הגזע שהופקו מכל דגימה וכן אישור על שלילת זיהומים. כמו כן, כאשר בוצע איסוף דם טבורי אך המנה שהופקה אינה עומד בתקנים - יושבו הכספים של הלקוחות. על מנת להבטיח את דגימות הלקוחות של הבנקים הפרטיים, אלה מחויבים להנפיק ללקוח התחייבות מביה"ח לשמירת הדגימה לתקופת ההסכם.
למה צריך לשמר דם טבורי? קבלו הסבר