ציצים  (צילום: realsimple.com)
הגודל ממש לא קובע, כך מסתבר|צילום: realsimple.com
בכל הנוגע לחלב פרה הדעות חלוקות – יש מי שטוענים שמדובר במשקה שכולו בריאות מרוכזת, מנת סידן נוזלי הכרחית ממש, ואחרים מוכנים להישבע כי מדובר בחטא תזונתי ומוסרי, שגורם לתחלואים שונים – מליחה ועד סרטן. גם סוגי חלב אחרים, כמו חלב עזים וחלב כבשים, לא מקובלים על כולם, אבל מבלי להיכנס לוויכוח בין הטבעונים לשאר העולם, אפשר לקבוע בוודאות: יש בעולמנו רק סוג חלב אחד שנחשב מושלם מכל הבחינות – חלב אם. כולם יודעים שהנקה היא התזונה הטובה ביותר לתינוק (תשאלו אפילו את אריזות התמ"ל, שמציינות את פרט הטריוויה הזה בעצמן), שהחלב האנושי בונה מערכת חיסונית איתנה ומתעכל בקלות רבה יותר – אבל גם מניקות ותיקות לא יודעות את כל העובדות המדהימות על חלב אם. מה למשל? הנה כמה דוגמאות:

הנקה ממוצעת אורכת 16 דקות. אבל את ממש לא צריכה להילחץ: יש תינוקות יעילים, שיונקים בהרבה פחות זמן את הכמות הנחוצה להם, ולעומת זאת יש תינוקות שאוכלים לאט יותר, ויכולים לבלות עד 45 דקות בשאיבה.

75% מהנשים מייצרות יותר חלב בשד הימני. למדע עדיין אין הסבר לתופעה, והשערות אפשריות, כמו תנוחת השינה של האמהות או האם הן ימניות או שמאליות נמצאו לא רלוונטיות.

"אפקט שחרור החלב", אותן דקירות מעקצצות בחזה שמרמזות על תחילת הזרימה של החלב, קורה בממוצע 56 שניות אחרי שהתינוק התחבר לשד.

עם זאת, שליש מהנשים לא מרגישות את הרפלקס – אבל זה ממש לא אומר שהחלב שלהן לא זורם החוצה או לא מספיק לתינוק.

73% מהנשים בעולם מבקשות עזרה לפחות פעם אחת במהלך ההנקה שלהן -  מיועצות הנקה מוסמות, מאחיות בבית החולים או מחברות ובנות משפחה מנוסות.

בניגוד לבקבוק, שמוציא חלב דרך חור אחד בלבד בפטמה, בפטמה הנשית יש כמה חורים קטנים שדרכם יוצא החלב בסילונים דקים. המספר הממוצע הוא 9, אבל יש נשים שיש להן קרוב ל-20 פתחים בכל פטמה.

82% מהנשים משתמשות במשאבת חלב. חלקן בתחילת ההנקה, כדי להגביר את ייצור החלב, ואחרות בשלב מאוחר יותר, לצורך חזרה לעבודה (או סתם כמה שעות שינה רצופות).

פרויקט הנקה שחר ויצמן (צילום: שחר ויצמן)
כמה זמן לוקחת הנקה וכמה קלוריות שורפים?|צילום: שחר ויצמן
הטעמים של מה שאת אוכלת בהחלט מתבטאים בחלב שלך. לא לא אומר שהתינוק יקבל כוויה מהסחוג, אבל כשבגיל שנה הוא יסרב לאכול ירקות, את יכולה להאשים רק את הביסלי שנשנשת תוך כדי הנקות הלילה.

מי שדוגל באכילת מוצרי חלב טוען בתוקף שהם מקטינים את הסיכוי ללקות באוסטאופורוזיס (הידלדלות של העצם בגלל בריחת סידן), אבל מתברר שגם לתת חלב עוזר: הנקה הוכחה כמפחיתה את הסיכון ללקות באוסטאופורוזיס בהמשך החיים.

כמו כן, הנקה מפחיתה את הסיכון של האם ללקות בסרטן השד, ומפחיתה את שיעורי ההשמנה בקרב היונקים גם בבגרותם.

בקולוסטרום (החלב הראשוני, שמופרש בשעות ובימים הראשונים אחרי הלידה) יש אינספור מרכיבים חיוניים – 13 מתוכם נמצאים רק בו, ולא בשום חומר אחר בטבע.

אם את מרגישה שהציצי עדיין מלא אחרי ההנקה, זה לא אומר שהתינוק לא אכל מספיק. בממוצע, תינוקות מרוקנים 67% מתכולת השד, מה שמשאיר לא מעט חלב בפנים. 

אושר גרנצל שואבת חלב (צילום: תומר גרנצל)
82 אחוז מהמניקות שואבות|צילום: תומר גרנצל
למרות שהממסד הרפואי לא מחבק בחום את הרעיון, בעולם מצטברים לא מעט דיווחים על חולי סרטן שמצבם השתפר משמעותית בעקבות שתיית חלב אם. מחקר שוודי שנערך לפני 16 שנים אפילו הצליח לבודד מהחלב חלבון בשם אלפא-לקלטבומין, שנלחם בתאים סרטניים, וברשתות החברתיות צצות מדי פעם בקשות לתרומת חלב עבור חולי סרטן שמעוניינים לנסות את הטיפול החדשני.

לגודל החזה אין שום קשר לייצור החלב. לצורך העניין, בחורה שופעת עד להתפקע עלולה לסבול ממחסור בחלב, ולעומתה אישה נערית עם חזה שבקושי ממלא גוזיית נוער יכולה לנהל משק חלב מצליח, כולל תרומות לשכנות.

בממוצע, חלב אם מכיל כ-70 קלוריות ל-100 מ"ל. זה כמובן משתנה בין אישה לאישה, לאורך ההנקה, לפי שעות היום ועוד משתנים, אבל באופן כללי מדובר על חלב משמין רק מעט יותר מחלב פרה. 

>> חשבון האינסטגרם שלי נמחק בגלל תמונות הנקה
>> סוגרת חשבון: תמונות הנקה בפייסבוק? רק בלי פטמות

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים