נשים צריכות להתמודד עם אתגרים שגברים בכלל לא מודעים אליהם, וכשהחזרה לעבודה לא דורשת ׳רק׳ ניתוק מהתינוק אלא גם ניתוק מהזנתו, האתגר מועצם. מחקרים מראים שאמהות שדוחות את תחילת עבודתן מעבר לחופשת הלידה הבסיסית של שלושת החודשים הראשונים מצליחות בהנקה באחוזים גבוהים בהרבה, וזה לא מפתיע. הלחץ שבשילוב ההנקה והקריירה יכול להיות משתק. שרון פ. זלמנוביץ, אחות מוסמכת ומדריכה קלינית, באה לעזור ולומר: זה אפשרי, זה חשוב, וכדאי להתאמץ.

העבירה הצעת חוק (צילום: רויטרס)
לא כולן יכולות לקחת את התינוק לעבודה|צילום: רויטרס

״בכל פעם שהתינוק יונק, האם מייצרת חלב נוסף. אם התינוק אינו יונק באופן ישיר מן השד, האם צריכה לשאוב את החלב באופן סדיר בזמנים שבהם התינוק רגיל לינוק, על מנת לשמור על ייצור מספיק של חלב,״ היא מסבירה את האתגר. ״אם תינוק לא יונק ואם לא שואבת, מופר האיזון- חשש ממלאות לוחצת, גודש, עד כאב עז, אשר עלולים לגרום בהמשך לזיהומים ולפגיעה בייצור החלב. רוב הנשים החוזרות לעבודה יכולות לשמור על אספקת החלב שלהן ולהימנע מגודש ומאי-נוחות על ידי שאיבה אחת לשעתיים-שלוש שעות למשך כ-15 דקות בכל פעם.״

זלמנוביץ מזכירה כי תהליך השאיבה הינו מיומנות נלמדת. ״נשים מיניקות ותינוקות יונקים בריאים יותר וחשופים פחות למחלות שונות,״ היא מזכירה. ״מקום עבודה מעודד הנקה מאפשר לעובדת, שבחרה להניק, להמשיך לעשות זאת גם לאחר חזרתה לעבודה. דבר זה מקל עליה, עוזר להחליט על חזרה לעבודה ומגביר את תחושת הסיפוק שלה כאם וכאישה עובדת. המשך ההנקה מחזק את הקשר בין האם שנפרדה ממנו כדי לצאת לעבודה, לבין התינוק.״

עידוד העסקתן של האמהות המניקות משתלמת לכולם: לבריאות האם והתינוק, לקשר ביניהם, לצמצום היעדרויות האם מהעבודה, מאחר שתינוקות יונקים חולים פחות. מדובר גם בחסכון כספי, גם לאם וגם למעסיק. התחושה שהמעסיק מתחשב מגבירה את נאמנות האם למקום העבודה, והעסק הופך אוטומטית ליעיל יותר.

הכלה מניקה (צילום:  Photo by Flash90)
יש רגעים שבהם יותר פשוט לשאוב|צילום: Photo by Flash90

בכל זאת לא קל להתנהל עם הנקה ושאיבה ביום עבודה ארוך, וזלמנוביץ׳ מציעה לו״ז מומלץ:

  • הנקת בוקר
  • שאיבה לכמה דקות לפני היציאה לעבודה
  • שאיבה בשעות הבוקר המאוחרות
  • שאיבת צהריים
  • שאיבה בשעת אחר צהריים מוקדמת
  • הנקה בעת הגעה למעון/ הביתה.
  • הנקת התינוק לפי רצונו, עד הבוקר למחרת.
  • בסופי שבוע ובחגים אפשר ורצוי לחזור לשגרת ההנקה הרגילה על פי דרישת התינוק והנחיות הגשת מוצקים של משרד הבריאות ולהשאיר את פעולת השאיבה לימי העבודה בלבד.
  • עם זאת, כל שאיבה בודדת המצטרפת לשגרת ההנקה במהלך ימים אלו עשויה "להגדיל" עוד יותר את מלאי החלב שלך לקראת השבוע הבא.

כמה חלב אם שאוב יש לתכנן לארוחה אחת?

״האכלה מבוקרת ואִטית מאפשרת לתינוק לאכול את הכמות שהוא באמת זקוק לה. נוסחה כללית ולא אישית להמלצה לכמות הנצרכת לארוחה: 150 מ״ל לכל ק״ג ממשקל גופו של התינוק, וחלוקת התוצאה על מספר הארוחות ביום. הנוסחה מתאימה לתינוקות בריאים בעלי משקל תקין שנולדו במועדם.

ומה לגבי אחסון חלב אם שאוב?

  • לפני אחסון החלב יש לדאוג לניקיון כלי האחסון. 
  • כלי האחסון המומלצים הינם כלי זכוכית, כלים מפלסטיק קשיח או שקיות פלסטיק המיועדות לאחסון חלב אם.
  • רצוי להשתמש במיכל אחסון נפרד לכל שאיבה.
  • אפשר לערבב חלב הנשאב בזמנים שונים, רק לאחר שקורר במקרר.
  • אפשר להוסיף חלב שקורר במקרר לחלב שהוקפא, כל עוד הכמות שהוספה קטנה מכמות החלב הקפוא הקיימת על מנת למנוע הפשרת החלב.
  • מומלץ לשמור חלב בכמויות קטנות של 100-60 מ"ל, על מנת לא לגרום לבזבוז.
  • יש לרשום את התאריך על גבי מדבקה ולהצמידה אל כלי האחסון.
  • חימום והפשרת חלב אם
  • חלב אם שאוב, שהיה במקרר, יש לחמם לטמפרטורת החדר בתוך כלי עם מים חמים.
  • חלב אם קפוא אפשר להוציא שעה לפני השימוש ולחמם בכלי עם מים חמים, או להפשירו בטמפ' החדר.
  • אפשר להוציא את החלב מהמקפיא למקרר ולהשתמש בו בתוך 24 שעות מרגע ההוצאה למקרר. 
  • אפשר להשתמש בשאריות חלב שהופשרו בתוך 4 שעות מרגע ההפשרה. לאחר מכן יש להשליכן.
  • אין לחמם את חלב האם במים רותחים או במיקרוגל.
  • לשומן החלב יש נטייה להיפרד ולצוף למעלה לכן יש לערבב בעדינות חלב אם שהופשר ולבדוק את הטמפרטורה שלו לפני האכלה.
  • חלב מקורר מכיל יותר גורמים אנטי-דלקתיים מחלב מוקפא. על כן, יש להשתמש קודם בחלב המקורר ולאחר מכן במוקפא.

שרון פ. זלמנוביץ היא אחות מוסמכת ומדריכה קלינית, R.N, M.A, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, יועצת הנקה מורשית משה"ב. אחות יועצת הנקה במחלקת יולדות בבית החולים מעייני הישועה, חברת האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות וליגת לה לצ'ה לישראל.