את התחושה הלא נוחה, הלחץ והכאב נשים רבות מכירות באופן אישי ואינטימה, אבל מהי בעצם דלקת בשד? לתופעה המוכרת קוראים בלעז מסטיטיס, תגובה דלקתית ברקמת השד, הגורמת לכאב, לאדמומיות, לנפיחות ולחום מקומי. הדלקת אופיינית בעיקר אצל נשים מיניקות ב-12- 6 השבועות הראשונים שלאחר הלידה, אך יכולה להופיע לכל אורך תקופת ההנקה. הגורמים לדלקת בשד יכולים להיות מגוונים, כמו חוסר פינוי יעיל של חלב מהשד, הנקה לא יעילה, ניהול הנקה לא תקין, סתימה של צינורית בשד ועוד, אך הבעיה בכולם היא הצטברות חלב לארוך זמן מבלי להוציאו מהשד. כאשר חלב אינו מתפנה מהשד מתחיל תהליך דלקתי אשר עלול להתפתח לזיהום. דלקת לא מטופלת עלולה להתפתח לזיהום ובו התסמינים יהיו סוערים יותר ומלווים בתחושה כללית רעה כמו בשפעת, עם עלייה בחום הגוף מעל ל 38.5 מעלות.
איך נזהה דלקת בשד?
לרוב, דלקת בשד תופיע לאחר גודש שלא טופל או סתימה בצינורית חלב. בהתחלה, אזור מסוים בשד יהיה רגיש וחם למגע , מעט אדמומי ונפוח. אם השד ימשיך להתמלא ולא יתרוקן, אז בהמשך התחושה תהפוך לכאב עז ביותר , לתחושת שפעת והרגשה כללית רעה. במישוש תוכלי להרגיש רקמה קשה יותר וכואבת למגע.
איך נטפל בדלקת בשד?
ראשית חשוב לדעת ולזכור שמותר ורצוי ביותר להניק בעת דלקת בשד. הנקה היא זו שתעזור לך להחלים מהדלקת ותמנע את הפיכתה לזיהום. כמו כן, לתינוק אין שום סכנה או נזק מהנקה בזמן דלקת או זיהום בשד. הנוגדנים אשר נלחמים בדלקת הם אלו המגנים על התינוק.
1. ריקון יעיל ותכוף הוא הטיפול הטוב ביותר בדלקת בשד ויביא להטבה בתחושה הכללית. הקפידי להניק בתדירות גבוה. עדיף להתחיל את ההנקה מהשד המודלק. בכל קושי או כאב להניק מהצד המודלקת עלייך להתעקש בכל דרך אפשרית לרוקן את החלב מהשד. עיסוי וסחיטה ידנית או עיסוי ושאיבה יביאו לתוצאה טובה.
2. כדאי לחמם מקומית את האזור המודלק. הפעולה תעזור בהנעת החלב ותקל על התחושה.
3. עיסוי עדין אך עמוק ממעל האזור המודלק לכיוון הפטמה יעזור להוציא את החלב החוצה.
4. לאחר הנקה, קומפרסים קרים יעזרו להרגיע את הכאב ולהוריד את הנפיחות הלוחצת בשד.
5. משככי כאבים נוגדי דלקת כגון נורופן אדוויל מתאימים בהנקה כדי לקחת לפני ההנקה, אם אין לך רגישות אליהם.
6. דלקת בשד היא חולי לכל דבר. עלייך לנוח היטב, לשתות הרבה ולדאוג לעזרה במטלות הבית ועם הילדים.
מתי נפנה לרופא?
אם עברו מעל 24 שעות מתחילת הסימפטומים ואין הטבה למרות הטיפול וריקון השד, או אם את מרגישה מאוד חולה, יש לפנות לייעוץ רפואי. לפי שיקול הרופא תקבלי אנטיביוטיקה, אוגמנטין, המתאימה לטיפול ברקמת השד ומותרת בהנקה. הטיפול הוא בין 10-14 יום וחשוב לסיים את כולו . אם כעבור יומיים מהטיפול אינך חשה הטבה עלייך לחזור לרופאה.
איך נמנע את התופעה?
1. הנקה לפי דרישה: לא נגביל את מספר ואת משך ההנקות מהשד.
2. יש להקפיד על חיבור עמוק וטוב לשד, אשר יעזור לריקון השד.
3. אם את מרגישה שהשד מתמלא והתינוק אינו מעוניין לינוק, עלייך לשאוב רק עד לתחושת נוחות ולאחר מכן להניח קומפרס קר.
4. הימנעי מלבישת מנשאים הדוקים, חזייה לוחצת או תיק כבד היכולים ליצור חסימה.
5. הניקי במגוון תנוחות - מומלצת במיוחד התנוחה הצדית.
6. בכל שאלה נא פני להתייעצות עם יועצת הנקה מוסמכת.
שרון פ. זלמנוביץ אחות מוסמכת ומדריכה קלינית R.N, M.A יועצת הנקה מוסמכת IBCLC,יועצת הנקה מורשית משה"ב .אחות יועצת הנקה, מחלקת יולדות ב', בית חולים מעיניי הישועה.