שינה. הנקה. רק תזרקו פנימה גם חיסונים וברית מילה, ויצרתם תרכובת כימית שיכולה לפוצץ כל שיחה בין הורים טריים. נראה ששני הנושאים הללו מעוררים יצרים סוערים, ויכוחים נזעמים ורגשות אשמה שלא מהעולם הזה.
על החשיבות שלהם אין עוררין: הראשון מהווה את הפעילות המרכזית של התינוק לאורך היום, ואת מקור התסכול המרכזי של ההורים בלילה. השני קשור להזנה של התינוק, האוכל שלו, הדבר הכי בסיסי, שנוגע גם בדימוי העצמי שלך, כאישה וכאמא, מוסכמות חברתיות והמון לחץ סביבתי. חברו את שניהם, והנה קיבלתם תפוח אדמה לוהט במיוחד.
כמויות עצומות של מידע מוטעה, מיתוסים ועצות סותרות מתערבבים על הציר שבין שינה להנקה. יש מי שסבורים שהנקה לא מאפשרת שנת לילה רצופה, אחרים טוענים שדווקא בגלל קלילות העיכול של החלב, לעומת הפורמולה, התינוק יכול לישון ולא מתעורר מכאבי בטן. יש מי שאומרים שההנקה מעבירה לתינוק הורמונים שמסייעים לו בהירדמות, ואחרים בטוחים שהאפקט הרגשי של ההנקה הוא-הוא שגורם לתינוק להתעורר מספר פעמים בלילה.
אז מה נכון? האם שנת לילה שלם בהכרח מחייבת בקבוק תמ"ל? איך אפשר להניק ולישון במקביל? כמה דברים שחשוב לדעת.
"תינוק יונק מקבל הורמונים שמסייעים לו לישון"
1. תינוקות יונקים באמת ישנים קצת פחות רצוף. אבל החדשות הטובות: זה זמני. במחקר שנערך בשנה שעברה באוניברסיטת סנט ג'וזף שבפנסילבניה, גילו החוקרים שתינוקות יונקים נטו יותר להתעוררויות במהלך הלילה, נמנמו פחות לאורך היום ורבים מהם נרדמו רק במיטת ההורים. המצב הוטב בהדרגה, עד שבגיל תשעה חודשים לא היה עוד הבדל בינם לבין חבריהם הניזונים מתחליפי חלב.
2. אבל זה לא אומר שאמהות מניקות ישנות פחות. אמנם מדובר בפער של 20 דקות בלבד לטובת המניקות, אבל במחקר שנערך באוניברסיטת טנסי שבארה"ב ב-2004, גילו החוקרים כי אמהות שהניקו הנקה בלעדית חודש אחרי הלידה ישנו בממוצע 20 דקות יותר בכל יממה מאמהות שהניקו חלקית או לא הניקו כלל. חשוב לציין שהאמהות שישנו יותר היו אמהות בלינה משותפת (חלקית או מוחלטת), כלומר כאלו שישנו לצד התינוק במיטה או חיברו את העריסה שלו למיטתן, כך שלא נאלצו להתעורר כדי להניק, אבל עדיין – 20 דקות לא הולכות ברגל, בטח שלא בחודשים הראשונים.
3. בהנקה מופרשים הורמונים שדווקא מסייעים לתינוק לישון. החלב נוצר מהדם, ובהנקה האם מפרישה אוקסיטוצין, הורמון האהבה, שאחראי על רוגע שלווה וכל מה שטוב. אמא שנמצאת בחרדות ובלחצים תפריש פחות ממנו, וכתוצאה מכך ישתחרר אצלה פחות חלב, וגם במעט שיופרש יהיו פחות חומרים מרגיעים והוא יישן פחות טוב. הורמון נוסף, מלטונין, מופרש כשהשמש שוקעת. גם המלטונין עובר בחלב, אבל פחות. אצל התינוק השעון הביולוגי הזה מתחיל בגיל חמישה חודשים בערך, אבל כדאי ליצור לו הפרדה מלאכותית בין שנת יום, באור חלקי, לשנת לילה בחושך כמעט מוחלט.
4. לפיכך אין צורך להימנע מהרדמה על השד בגילאים הצעירים. בניגוד לאזהרות, לפיהן תינוק שמתרגל להירדם על הציצי לא יוכל להירדם אחרת ולכן צריך תמיד לשלב משחק או החלפת חיתול בין ההנקה לשינה, תינוקות רכים לא צריכים הרבה מעבר לאוכל ושינה.
"בששת השבועות הראשונים לחיים, תינוקות ישנים כ-18 שעות ביום", מסבירה שרית פאר, מלווה לאחר לידה, יועצת הנקה IBCLC ויועצת שינה בשיטת "לילה טוב". "הם גדלים, ומכיוון שהורמון הגדילה מופרש בשינה הם זקוקים ללא מעט שעות. כשהם מתעוררים, כל מה שהם צריכים לעשות זה לאכול, ולכן זה מוטעה לחשוב שהוא צריך לשחק או לקבל גירויים, ולכן אין ממש מה להפריד בין הנקה לשינה, שהם שני המרכיבים שצריך לכלול סדר יומו".
שרית מסבירה כי רק בין גיל חודש וחצי לגיל שלושה חודשים, כשהמבט מתחיל להיות ממוקד יותר, והתינוק קולט יותר את סביבתו, אפשר להתחיל לנסות לנתק בהדרגה את התלות בין הנקה לשינה, ולנתק את התינוק מהשד קצת לפני שהוא נרדם, או לתכנן את ההנקות כך שבין ההנקה האחרונה לפני שנת הלילה לשינה תפריד אמבטיה. אם זה הולך זה מצויין, אבל אם לא זה בסדר: עדיין מדובר בגיל צעיר, ואין צורך להיכנס למלחמות מיותרות.
בקבוק לפני השינה? קודם יש לברר למה התינוק מתעורר
5. עד איזה גיל תינוק צריך לאכול בלילה? "החל מגיל 7-8 חודשים, אפשר לנסות להפחית את הנקת הלילה, ולשים לב שההנקה היא באמת הנקה, ולא גורם תלות להירדמות. אם הוא יונק במשך שתי דקות, כנראה שזה לא מרעב, אלא מצורך אחר. אם זו יניקה ארוכה, וכל אם שמניקה מספיק זמן יודעת להרגיש את זה, כנראה שהוא באמת ינק מתוך רעב. בגיל שנה רוב התינוקות כבר יכולים לישון לילה רצוף, אבל תמיד יש יוצאים מהכלל, שלוקח להם יותר או פחות זמן להגיע לשנת לילה רצופה".
6. לא כדאי לנסות לצמצם את מספר הנקות לקראת הלילה. "יש ספרים ועצות שלפיהם כדאי לצופף את ההנקות בשעות אחה"צ והערב (מה שמכונה "הנקת צבר" או "הנקת אשכול", או להניק את התינוק מתוך שינה לפני שאת הולכת בעצמך לישון ("האכלת חלום"), כדי ליצור מרווח ארוך יותר בין הנקה להנקה. אני אישית לא מאמינה בלהעיר תינוק ישן כדי להאכיל אותו, ולא מאמינה שזה ימנע ממנו לקום בהמשך".
7. האם יש צורך במתן בקבוק פורמולה לפני השינה? "לפני שמחליטים אם צריך או לא צריך לתת בקבוק, צריך לברר למה התינוק מתעורר בלילה. אם היניקה לא יעילה, והתינוק לא שבע ומתעורר כל חצי שעה, יש מקום לבדוק ולשפר את ההנקה, ואם זה לא עובד: לחשוב על פורמולה".
יכול להיות גם שההתעוררות לא קשורה לרעב, אלא לצורך בקרבה (במיוחד סביב העברה לחדר משלו, למשל, או 'השלמת שעות אמא' בלילה אחרי שהתינוק מתחיל ללכת למטפלת או למשפחתון). "ייתכן שמדובר צורך בגורם תלות כדי להירדם. לכן, תינוק שמתעורר כל שעה או פחות הוא או תינוק שלא אוכל היטב או זקוק למשהו מעבר למזון. חשוב לזכור שפורמולה מתעכלת פחות טוב מחלב אם, ומכיוון שתינוקות נוטים לאכול יותר כשהם מקבלים פורמולה בבקבוק, הם סובלים לפעמים מכאבי בטן, כך שלא בטוח שבקבוק לפני השינה הוא פתרון קסם".
8. והכי חשוב: להתאים את הציפיות למציאות. כולנו שומעים סיפורים על תינוקות שישנים לילה שלם מהרגע הראשון, אבל חשוב לדעת שתינוקות לא בנויים לשינה רצופה ארוכה מדי, ושינה ארוכה מדי עלולה לפגוע בגדילה. "תינוק שנולד במשקל תקין ובמועד אמור להתעורר כל שעתיים עד ארבע שעות, ובדרך כלל יתעורר יותר בלילה מאשר ביום (ומומלץ לאמא לשנות את סדר היום בהתאם, במידת האפשר). אם את מניקה, בשבועות הראשונים פשוט הפכי את סדר היום שלך, במידת האפשר, כדי שתוכלי לתפקד בלילה, ולהשלים שעות ביום, כשהתינוק ישן", מסכמת שרית.