כל אם שצריכה להאכיל את תינוקה יודעת שהרעב לא מחכה לאף אחד, ושברגע שצליליו מתחילים לבקוע מהתינוק, כדאי למצוא מהר מקום להניק בו. זה נשמע אולי פשוט, אבל זה לא. מניקות צריכות, לצערנו, להתמודד עם תופעה של הדרה מהמרחב הציבורי. ישראל עוד לא הכילה את העובדה שמדובר בפעולה של הזנה והענקה, ויש אנשים המתקשים להתמודד עם המראה של אישה שמניקה בציבור ואף משייכים לה גוון מיני. אפליקציית איזי המקומית מציעה לאם המניקה חיפוש של העסק הקרוב ביותר אליה, התומך בהנקה בציבור.
ליוזמה קוראים ׳שווה לה(ע)ניק׳, והיא מייצרת אפשרות סינון בתוך אפליקציית איזי, מנוע חיפוש למציאת עסקים ונקודות עניין בסביבה הקרובה. ״על היוזמה של צוות שווה לה(ע)ניק שמענו דרך הסטודנטיות מהמכללה למנהל בראשון לציון שם פגשו את אופיר, מנכ"ל איזי, בכנס שהרצה בו,״ מצהירים בחברה. ״הסטודנטיות העלו בפניו צורך אמיתי של נשים בישראל המתקשות למצוא בתי קפה המקבלים בברכה נשים מניקות ומכבדים הנקה בשטחי העסק. איזי מעודדת חברה ליברלית ומוכנה להשקיע משאבים רבים בכדי לעודד עסקים לתמוך ביוזמה חשובה זו. בפועל, הוספנו אפשרות סינון חדשה לרשימות בתי קפה ומסעדות המכבדים הנקה בציבור. הנתונים מגיעים ממידע ברחבי הרשת וכן באמצעות עדכונים של סיירת ההנקה, בעלי עסקים והמשתמשים באפליקציה המעדכנים באופן יומיומי מאפייני עסקים.״
כאמור, מדובר ביוזמה של ארבע סטודנטיות מבית הספר לתקשורת במסלול האקדמי המכללה למינהל, שיזמו מהלך חברתי בשאיפה להנחיל שינוי תרבותי. הן הקימו קהילת בתי עסק מכבדי הנקה, עובדות בשיתוף פעולה צמוד עם אימהות מניקות וקוראות לעצמן צוות ׳שווה לה(ע)ניק׳.כדי לבדוק את היתכנות הפרויקט ועל מנת שיוכלו להרגיש על בשרן מה נשים מניקות חשות בעת ההנקה בציבור, הסטודנטיות יצאו אל השטח והקימו פרלמנט הנקה בתחנה המרכזית הישנה בראשון לציון. הן התחפשו לאימהות, ישבו עם בובות וכיסו עצמן בסינרי הנקה. לדבריהן, התגובות לא איחרו להגיע ובתום שלוש השעות של הפעילות הן הבינו שמדובר בנושא בוער, שחייב לעלות על סדר היום.
"הסיטואציה הייתה מאוד מביכה עבורי," מספרת שחר מלטבשי (26), אחת מבנות הצוות. "המבטים גרמו לי להרגיש שממש חודרים לי לנשמה, מסתכלים, בוחנים ולא מתביישים לבהות". חברת צוות נוספת, אביה שהם (28) הוסיפה כי ניגשו אליהן המון נשים שהתעניינו, שיבחו וחיזקו את הפעולה והמהלך, אך גם היו תגובות שליליות ולא נעימות מצד גברים ונשים כאחד. "התגובה שזעזעה אותי במיוחד הייתה של גבר, נראה לי בשנות ה-60 לחייו, שממש הרצה לנו למה זה לא לעניין להניק במקום ציבורי ושנשים מקומן בכלל בבית. הייתי בשוק, לא הבנתי באיזה עשור הוא חי."
צוות הסטודנטיות שווה לה(ע)ניק החלו לחקור מה נעשה בארץ ובעולם בנוגע נושא ההנקה בציבור ונתקלו ביוזמה מיוחדת של בי"ח ליולדות ונשים "ליס" ובי"ח "דנה-דואק" לילדים, שהשיקו באוגוסט האחרון אייקון שנועד לסמן בתי עסק שמכבדים הנקה והצליחו לגייס כ-20 בתי עסק (רובם באזור המרכז). הסטודנטיות זכו לשיתוף פעולה עם בית החולים ושמו להן למטרה להפוך את האייקון לסימן מוכר בחברה הישראלית באמצעות הקמת קהילה של בתי עסק המכבדים הנקה שתתפרש מדן ועד אילת.
לטובת הנעת הפרויקט והקמת הקהילה, גייסו לעזרתן סיירת המורכבת מנשים מניקות, מכל קצוות הארץ הפועלות בהתנדבות מלאה, שיהיו העיניים והאוזניים שלהן וידווחו מהשטח על חוויות טובות ופחות טובות, כל זאת על מנת שיוכלו לבצע מיפוי של בתי עסק שמכבדים נשים המניקות בציבור. כדי להגיע לפריסה ארצית, וגם לאזורים פריפריאליים, סיירת ההנקה פועלת בחיפה, קריית אתא, ראשון לציון, נס ציונה, הוד השרון ומתעתדת להרחיב את הפעילות בשבועות הקרובים ליישובי השרון, לערים בדרום הארץ, גם אילת היא מטרה מבחינתן. למעשה, מדובר בפעולה השגרתית ביותר של נשים מניקות, במיוחד אלו הנמצאות בחופשת לידה, שמבלות בבתי קפה. כעת, הן יכולות לשלב זאת עם פעולה חברתית שכל כולה למענן ולמען שאר קהילת המניקות בישראל. אחוז הנשים המניקות הוא גבוה ועומד על כ-87%, נכון למחקר של משרד הבריאות משנת 2012.
"החלטנו להתמקד בבתי קפה בגלל שאנחנו מאמינות שאם נתחיל מהמקום בו נשים מניקות מבלות את רוב זמנן, הבשורה תעבור הלאה ונשפיע במעגלים רחבים יותר," אומרת עמית ברמן, חברת הצוות. ״התגובות של בעלי העסקים מלוות לרוב בתדהמה מכך שדבר טריוויאלי זקוק להתייחסות מיוחדת. מרביתם שמחים ונלהבים לקחת חלק בפרויקט ולהצטרף לקהילה שלנו ומאמצים את האייקון בברכה, אך כמובן שנתקלנו גם בסירובים של בתי קפה, ואפילו רשתות שלמות שנמנעות מלהצהיר בריש גלי על התמיכה שלהן בהנקה בציבור."
המהלך מונגש לציבור הנשים המניקות באמצעות המדיה החברתית דרך שיתוף פעולה עם קבוצת הפייסבוק "מניקות מעניקות" המונה כ14,000 חברות. ובשיתוף פעולה עם אפליקציית איזי. "אנחנו מאמינות בגישה החיובית. בצורה הזאת ניגשנו לנושא מלכתחילה וזה גם מה שאנחנו רוצות לשדר ולהעביר הלאה," מסבירה חברת הצוות טופז פלץ (26). "רוב הנשים המניקות שאיתן דיברנו לא מחפשות יחס מיוחד, אלא פשוט להניק בשקט. בסופו של דבר מדובר באקט של האכלה וזה דבר כל כך הכרחי ולגיטימי בשביל כל אחד מאיתנו, אז בטח בשביל תינוק."