בשעה טובה ההיריון הגיע לסיומו ותינוק קטן וחמוד הגיח לעולם. בדומה לשאר היצורים החיים, אחד האינסטינקטים הראשונים הוא כידוע - הצורך לאכול. על פניו, נראה שלא מדובר במשימה מאתגרת במיוחד: התינוק רעב – ניתן לו לאכול. נכון? לא בדיוק.
דורין אבן חן נחושתן, דיאטנית במערך הילדים במרכז הרפואי "מאיר" מקבוצת "כללית", ומדריכת הנקה מוסמכת, מעניקה כמה עצות מעשיות, שיסייעו להבין: מתי התינוק באמת רעב, כמה מזון הוא אמור לצרוך ומה ההבדל בין הזנה באמצעות הנקה לבין כזו המתבצעת באמצעות בקבוק.
הנקה: גם חיבור רגשי
הנקה היא ללא ספק ההזנה הטובה ביותר לתינוק, ועל כך יעידו מחקרים רבים. ובכל זאת, לא כל הנשים מצליחות לתפעל את העסק הזה בצורה המיטבית, וחלקן מעדיפות לוותר על כך מסיבות שונות.
אם החלטת להניק, אבן חן נחושתן מציעה להביא בחשבון שני דברים: "ראשית, מדובר בפעולה שעלולה להיות מלווה בקשיים , וודאי אם מדובר בימים הראשונים. שנית - הנקה היא בסך הכל טכניקה. ברגע שלומדים אותה ומצליחים להבין מהו התזמון הנכון להאכלה, לרוב העניין נעשה פשוט יחסית. באופן כללי, הנקה לא אמורה לכאוב. אם התינוק נצמד היטב לשד, הוא מצליח לינוק ביעילות".
בנוסף, היא מציינת שהנקה תקינה צריכה להימשך בין 20-40 דקות, ותדירות ההנקה – בין 8-12 פעמים ביממה, בהתאם לדרישת התינוק. אם זה נשמע לך המון, את יכולה להתנחם בעובדה שהתדירות תלך ותפחת ככל שהתינוק יגדל.
"חשוב לא להילחץ מכך שלא רואים את הכמות המדוייקת של החלב שהתינוק יונק. כדאי לסמוך על התינוק ולהבין שהוא יודע בדיוק מהי הכמות הנחוצה לו", מבהירה אבן חן נחושתן. והכי חשוב: נסי ליהנות מהתהליך. זכרי שהנקה היא לא רק אמצעי הזנה. היא מאפשרת ליצור חיבור רגשי עם התינוק וגם קרבה פיזית שחשובה להתפתחותו ולתחושת הביטחון שלו.
בקבוק: השיטה שעוזרת לשלוט בקצב
"הזנה באמצעות בקבוק מתבצעת באמצעות הוואקום שהתינוק יוצר בעת מפגש השפתיים עם פטמת הבקבוק", מסבירה אבן חן נחושתן. "מכיוון שהוואקום חזק מאוד, כשהבקבוק נוטה לכיוון הפה הנוזל נשפך מהר מאוד. במצב כזה, התינוק מתקשה לעצור את האכילה כדי לנשום או לחלופין - להאט את הקצב".
לדבריה, הדרך הנכונה להאכיל את התינוק באמצעות בקבוק היא לדאוג שיהיה מקביל לרצפה ורצוי שיכיל חצי חלב (או תמ"ל) וחצי אוויר. "בצורה כזאת התינוק נדרש להיות אקטיבי בעת המציצה והוא יכול לשלוט בקצב האכילה. כך האכילה תהיה איטית יותר והתינוק יוכל לנשום בנינוחות ובהתאם לרצונו. אגב, אם אתם דואגים מגזים תשמחו לשמוע שבניגוד לסברה שהתינוק "יבלע אוויר" שיוביל לכך, אין באמת בעיה – אבן חן נחושתן מבהירה שאם הוא יחוש צורך בהקלה הוא ידע לשחרר את האוויר.
כמות ותדירות
אבן חן נחושתן מסבירה שביממה הראשונה כדאי להציע לתינוק סביב 10 מ"ל בארוחה, בזו שאחריה - 20 מ"ל וכך בכל יום 10 מ"ל נוספים עד גיל שבוע, שבו לרוב מתייצבים על 70-90 מ"ל לארוחה לפי דרישת התינוק. עבור תינוקות שניזונים מתמ"ל ניתן לתגבר את הכמות לפי הדרישה התינוק ובהתאם להוראות שעל גבי המוצר. לגבי תינוקות הניזונים מחלב אם שאוב, לרוב כמות הארוחה לא תשתנה, אך הרכב החלב ישתנה בהתאם לשלב ההתפתחות של התינוק.
גם במקרה הזה, תדירות ההאכלה צריכה להיות לפי דרישה, כאשר התינוק מראה סימני רעב. כמו כן, לא כדאי להגדיל את הכמות בארוחה אחת על מנת לרווח בין הארוחות, ביחוד בהתחלה. כדאי להביא בחשבון שהתינוק שעד כה ניזון בקלות בתוך הרחם, צריך להתרגל לעיכול הנדרש ממנו, ולכן בשבועות הראשונים מומלץ לדאוג לו לארוחות קטנות ותכופות במשך היום.
איך תדעו שהתינוק ניזון בכמות מספקת?
ראשית, אם את מניקה את יכולה להסיר דאגה מליבך – רוב התינוקות היונקים זוכים לקבל את כמות החלב שלה הם זקוקים, מפני שלרוב הנשים שמניקות יש מספיק חלב.
כדי לוודא שהוא אכן זוכה לכמות מספקת, הנה כמה עניינים שכדאי לשים לב אליהם:
- סימני רעב אצל תינוקות
חשוב לשים לב לסימנים הבאים אצל התינוק שלרוב מעידים על רעב: מציצה (בשמיכה, בבגד, או באצבעות), ליקוק השפתיים עם הלשון, גישוש אחר השד, תחיבת האצבעות לפה. חשוב לדעת שבכי הוא סימן מאוחר לרעב ולכן בהחלט לא כדאי להמתין שהתינוק יבכה. בנוסף, לא מומלץ להניק לפי שעות מסוימות. לכל תינוק יש מנגנון רעב משלו.
אגב, חשוב שתקפידי לשתות מספיק מים: הנקה עשויה להוביל לצורך בשתייה ויש בכך הגיון רב. מחסור שלך בנוזלים עשוי להשפיע על כמות החלב שאת מייצרת. - ניהול מעקב אחר יציאות
חשוב לעקוב אחר היציאות של התינוק, המהוות אינדיקציה להזנה מספקת. החל מהיום הרביעי לחיי התינוק, אפשר לצפות ל-5-6 חיתולים רטובים משתן. החל מהיום הרביעי עד גיל שישה שבועות הציפייה משתנה ל-3-4 יציאות נוזליות צהובות ביממה. לאחר שישה שבועות, כל תינוק מסגל את דפוס היציאות האישי שלו ובשלב זה לא ניתן להגדיר מספר מסוים של יציאות רצויות. - מעקב ב"טיפת חלב"
התהליך בטיפת חלב הוא ללא ספק אחד מהסימנים החשובים שמאשרים כי התינוק ניזון בהתאם לצרכיו. המעקב כאמור מאפשר לוודא שהתינוק אכן עולה במשקל בצורה תקינה. - התנהגות התינוק לאחר האכילה
תינוק שבע לרוב יהיה רגוע ונינוח לאחר ארוחה טובה, ולכן בהחלט כדאי לשים לב לעניין.
"בין שמדובר בתינוק יונק ובין שמדובר בתינוק שניזון מבקבוק, זמן ההאכלה הוא הזמנות לזמן איכות רגוע עם התינוק, נצלו אותו ונסו ליהנות מהרגע", מסכמת אבן חן נחושתן.