בינינו, קצת כיף להיות חולה לפעמים. להתכרבל בשמיכות, לקבל משלוחי מרק מהבילים מאמא ולצפות בתכניות שאפילו עקרות בית נואשות לא היו רואות. קצת חופש מהחיים. הכיף הזה מסתיים כשאת הופכת לאמא, ומבינה שלעולם לא תוכלו לחגוג יותר על יום מחלה: את הבוס הקטן שלך ממש לא מעניין שאת עם 40 חום.

אמא מניקה תינוק על הספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להניק עם חום: את אולי מרגישה נורא, אבל לפחות יכולה להיות רגועה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

וכשאת מניקה, למפלס הכאב מתווסף גם החשש: האם בטוח להניק בזמן מחלה? האם החיידקים עוברים בחלב ומה קורה במצב בו את צריכה לקחת תרופות? קבלי הסבר ורק שתהיי בריאה. 

החלב מעביר את המחלה לתינוק? בדיוק להפך

1. הזיכרון החיסוני שלך עובר לתינוק בהנקה. "בכל פעם בחייך שתקפה אותך מחלה, הגוף יצר נוגדנים ש'זוכרים' אותה, ומכונים IGg", אומרת שרון זלמנוביץ,  יועצת הנקה IBCLC, אחות מוסמכת, מדריכה קלינית ודולה לאחר לידה ממכללת בייבי-לינק. "בשנים האחרונות גילו דבר מדהים: כל הנוגדנים האלו, שהגוף שלך יצר מהיום שנולדת ועד היום שילדת, עוברים לתינוק בקולוסטרום, אותו חלב ראשוני צהבהב-שקוף שמופרש בימים הראשונים אחרי הלידה. למעשה, הקולוסטרום מעביר לו את כל הזיכרון החיסוני שלך, שלקח לך שנים לייצר, בתוך כמה ימים".

2. הגוף מזהה את המחלה לפני שאת מרגישה, ומעביר את הנוגדנים בחלב. "כשנכנס לגוף שלך מחולל מחלה לא מוכר, כלומר וירוס או חיידק שהגוף טרם התמודד איתו, מערכת החיסון מתחילה תוך דקות לייצר נוגדנים מסוג IGm. הגוף לומד אותם ומתחיל להילחם בהם בכל הכוח", מסבירה שרון. "הנוגדנים מופרשים בחלב ומגיעים לתינוק עד 48 שעות לפני שהאם מתחילה להרגיש את סימני המחלה – כך שבמשך יומיים גופו של התינוק התכונן והתחסן, מבלי שאמו ידעה בכלל שהיא עתידה לחלות".

3. לא רק שמותר לך להניק כשאת חולה – ממש מומלץ שתעשי זאת. מכיוון שממילא סביר שהתינוק, שגר איתך באותו בית ודי צמוד אלייך רוב היום, יידבק ממך – את יכולה לעזור לו להילחם במחלה שלך בעזרת החלב. "מכיוון שמערכת החיסון של התינוק חדשה ולא מאוד מפותחת, הוא עלול לקבל את המחלה שלך בעוצמה גבוהה הרבה יותר אם לא תניקי בזמן שאת חולה", מציינת שרון. "יש ניסויים שנעשו כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת, שהראו כי תינוקות יונקים שהופרדו מאמותיהם סבלו מתופעות קשות של מחלת האם, גם אם טופלו תרופתית".

4. החיידקים עוברים בחלב, אך בצורה מוחלשת, כמו חיסון. "החיידקים עוברים ועוד איך, אבל בצורה מוחלשת – בדיוק כמו חיסונים שהתינוק מקבל בטיפת חלב", אומרת שרון. "התינוק מקבל את מחולל המחלה יחד עם הנוגדנים, ובמקסימום יפתח קצת נזלת, ולא חלילה מחלה פעילה – מחיר קטן לשלם עבור בניית מערכת חיסון איכותית שתשרת אותו כל חייו".

5. ההנקה בזמן מחלה לא מסכנת את האמא בהתייבשות? לא. מניקות ממילא צריכות ורגילות לשתות הרבה, והמחלה לא גורמת לאבדן נוזלים מהיר יותר. "בנוסף, בזמן מחלה הגוף שלנו רגיש יותר, ומאותת לנו ביתר שאת אם חסר לו מזון או שתייה. לצערנו הרגישות הזו חולפת כאשר אנחנו מבריאים, אבל כל עוד יש מחלה, קשה מאוד להתעלם מתחושת הצמא ומהרצון להרוות את הצימאון", מסכמת שרון.  

6. ומה לגבי תרופות? "כמובן שאם יש צורך בנטילת תרופות, האישה חייבת לקחת אותן. כיום יש לרופאים מודעות רבה לנושא בטיחות תרופות בהנקה, ואפילו רופאי משפחה בודקים היטב שהם לא רושמים לאישה תרופה שתזיק לתינוק או תפגע בהנקה", אומרת שרון. "אין מניעה לקחת משככי כאבים כמו אקמול או אדוויל, אבל יש להימנע מתרופות צינון, ובמיוחד כאלו המיועדות ללילה, מכיוון שהן מייבשות ועלולות לפגוע בייצור החלב, וכן מכילות חומרים שמזיקים לתינוק".

8 גאדג'טים בהנקה שיעזרו לך להניק בסטייל