הנקה אינה דבר פשוט, קל וחומר אם את מנסה להניק אחרי ניתוח קיסרי. התפרים עדיין לא החלימו, את כאובה ומתאוששת ורק המחשבה שיניחו לך משהו על הבטן (בדמות תינוק רעב וצורח שמחפש את דרכו אל הפטמה) מעבירה בך צמרמורות. ובכל זאת, איך מניקים אחרי קיסרי? יועצת ההנקה מסבירה ונותנת טיפים שיכולים לעזור.

אמא מניחה תינוק על החזה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עם כל ההתרגשות והשמחה, אל תשכחי שעברת ניתוח ואת חייבת לטפל קודם כל בעצמך|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
השיבו על סקר גולשים

אל תישארי כאובה, מותר ורצוי לקחת משככי כאבים

1. תדאגי להיות מוקפת בעזרה. גם בבית החולים ובעיקר בבית, ותתחילי לתרגל: "כן, תודה". כל מה שלא קשור להנקה כדאי שיעשה על ידי מישהו אחר: עבודות בית, טיפול באחים הגדולים, החלפת חיתולים, הרגעת התינוק ועוד ימצאו את עצמם בידיים טובות, אבל לא שלך.

2. כל עוד כואב, הקפידי על נטילת משככי כאבים. עם כל השמחה וההתרגשות, אל תשכחי שעברת ניתוח ואם את רוצה להניק את חייבת להיות נינוחה. אמא שבוחרת לא לוקחת משככי כאבים ולא יכולה לישון בלילה מהכאב, למרות שתינוקה מאפשר לה, תהיה מהר מאוד ברמה מסוימת של תשישות שתקשה עליה לתפקד ובטח שתקשה עליה להניק.

ואם במשככי כאבים עסקינן, זה גם הזמן לשבור מיתוס על הדרך: מעבר לאקמול המיתולוגי בהחלט אפשר ליטול משככי כאבים נוספים המותאמים אליך על ידי הצוות הרפואי, כמו נורופן ואדוויל, הבטוחים בהנקה. ניתן להתייעץ בקשר לתרופות בהנקה עם המרכזים הטרטולוגים בבתי החולים.

3. בימים הראשונים את יכולה לסחוט ולתת בכפית. אם לתינוק שלך יש בעיה להתחבר לשד בימים הראשונים לאחר הניתוח, קיימת אפשרות לתת לו מהקולסטרום (החלב הראשוני) על ידי סחיטה של חלב לכפית ומתן הכפית לתינוק. חשוב להעביר את הכפית במים רותחים לפני הסחיטה. זה מאפשר לך להתחיל לגרות את השד לייצר חלב, ולתינוקך – לקבל את תזונתו הנכונה והמדויקת ביותר, ולא מבקבוק העלול לבלבל אותו. כמו כן, בהרבה מקרים עם האוכל בא התיאבון, ואחרי מספר כפיות התינוק מחפש את השד ומתחבר אליו.

4. הניחי את התינוק על החזה. הרחק מהבטן ובשכיבה, כך שלא תצטרכי לשאת משקל. כדי לעודד התחברות של התינוק לשד, אפשר להשתמש במגע של עור לעור, את ללא חולצה ותינוקך שוכב על החזה שלך רק עם טיטול, שניכם יכולים להיות מכוסים בשמיכה. סיטואציה זו מאפשרת לך ולתינוק לחוות יחד חוויה של חיבור ומגע, ושל יניקה הדומה לזו המתרחשת לעיתים מיד לאחר הלידה.

5. אם את מעוניינת בביות מלא, וודאי שבית החולים מאפשר זאת לאחר קיסרי.

חשוב לדעת כי גם לאחר לידה קיסרית יש אפשרות לביות מלא, מה שמאפשר לך לענות לסימני הרעב הראשונים של תינוקך, ולראות אותו מתחיל לחפש את השד. כאשר הוא עושה זאת ואת נענית לו באופן מיידי ומחברת אותו אל השד, החיבור נעשה בנועם ולא מתוך רעב גדול. הסיכוי לפציעות של הפטמה כשהמענה הוא כל כך מיידי נמוך יותר. אם את לקראת ניתוח קיסרי ומעוניינת בביות מלא, חשוב שתוודאי שזה אפשרי בבית החולים אותו בחרת. 

6. נעים להכיר: תנוחת הפוטבול שתסייע לך להניק מבלי להכאיב בצלקת. נשים שעברו ניתוח קיסרי יכולות להתקשות בהנקה בתנוחה הרגילה כיוון שהתינוק והכרית יכולים ללחוץ ולהכאיב בצלקת הניתוחית. לכן כדאי מאוד להכיר את התנוחה הצידית בהנקה (שנקראת גם תנוחת הפוטבול או הדרבוקה) שבה התינוק מגיעה אל השד כשהוא שוכב צמוד למותנך.

והכי חשוב, כדאי לדעת ולזכור שגם אם הכול לא התחיל כמו שצריך הסיכוי עדיין מאוד גבוה להנקה טובה ומספקת. אם ההנקה השתבשה מאוד בהתחלה חשוב מאוד שתפני ליועצת הנקה וביחד תעלו על דרך המלכה אל ההנקה הטובה.

הכותבת הינה יועצת הנקה מוסמכת ibclc ומלווה אמהות ותינוקות לאחר לידה

ולהניק על פסגת הר כבר יצא לך? כנסי