ההנקה, שאמורה להיות הדבר הטבעי ביותר בין אם לתינוקה לאחר הלידה, הופכת, לפעמים מהסיבה הזו ממש, לשדה קרב וקרקע פוריה לתחושות קשות ואפילו טריגר לדיכאון אחרי לידה. הקשיים, מתברר, הם חלק לא פחות טבעי מהעניין. יועצת ההנקה הקלינית שרון פ. זלמנוביץ פה לעזור, ולנפץ עוד כמה מיתוסים שהם מבחינתה שגויים ושגורים על הנקה.
מיתוס: "להרבה אימהות אין מספיק חלב"
האמת: לא נכון
"לכל אימא בריאה יש את היכולת לייצר מספיק חלב אם, לפחות לשלישייה. תינוקות שלא יונקים לפי דרישה, תינוקות שמנתקים אותם מהשד לפני שבחרו לשחררו, אינם מקבלים את כל שבקשו ואינם מגרים את השד לייצר חלב בהתאם לתינוקם."
מיתוס: "זה נורמלי שהנקה כואבת"
האמת: לא נכון
"בימים הראשונים קיימת רגישות מסוימת בשדיים שאמורה לחלוף ימים ספורים מתחילת ההנקה. כל כאב שמעבר לכך הוא אינו תקין שלרוב קשור בהצמדות לקויה של התינוק לשד. כאב שאינו חולף כעבור מספר שניות מתחילת ההנקה או נמשך מעבר ל 1-3 ימים דורש ברור אצל יועצת הנקה."
מיתוס: "אין מספיק חלב בימים הראשונים לאחר הלידה"
האמת: לא נכון
"החלב הראשוני, הקולוסטרום, הינו סמיך ובכמות המותאמת בדיוק לדרישת תינוקך. הנקה לפי דרישה, ולפחות 8-12 פעם ביממה עם הצמדות נכונה לשד, תגרום לתינוקך לקבל את כל העושר שגופך מעניק לו. דחיסת שד במהלך הימים הראשונים תעזור לו בכך."
מיתוס: צריך להניק 10 דקות מכל שד
האמת: לא נכון
"תינוק בריא יודע בדיוק כמה הוא רוצה לאכול ומתי. לפעמים יאכל ארוחה קטנה, כתפוח ולעיתים יאכל סעודת של ממש. ע"י סחיטת השד במהלך ההנקה, ניתן לסייע לו להגביר את זרימת החלב שצורך, במידה ומוריד את קצב ההנקה או נרדם על השד. הגבלת משך ההנקות תביא לירידה בתפוקת חלב ולחוסר עלייה במשקל התינוק היונק."
מיתוס: תינוק יונק זקוק לתוספת מים במזג אויר חם
האמת: לא נכון
"חלב אם הוא נוזל מלא ועשיר בחומרי הזנה, הגנה ומכיל את כל המים שתינוק צריך.
מים היא קלוריה ריקה בחומרי הזנה. רק לאחר חצי שנה של הנקה בלעדית, עם תחילת המוצקים, יש להתחיל להציע מים לתינוק."
מיתוס: על האם לשטוף את הפטמה לפני כל הנקה
האמת: לא נכון
"בחלב אם ישנם מרכיבים המגנים מפני זיהומים ועל הפטמות יש חומרים המשמנים ומגנים. שטיפה של הפטמות מורידה את החומרים הללו ויכולה לפגוע בהגנה הטבעית של הפטמה. בכל שפשוף /סדק או פצע בפטמה, ההנחיה למרוח שמן קוקוס, אורגני ובכבישה קרה."
מיתוס: כל מניקה חייבת להימנע ממזונות ומשקאות מסוימים
האמת: לא נכון
אימא מניקה צריכה לאכול תזונה מאוזנת ואינה צריכה להימנע ממאכלים מסוימים. כל מניקה אינה צריכה לשתות חלב כדי ליצר חלב, אינה צריכה להימנע ממזון חריף, שום כרוב משקה מוגז ,קפה ושאר מיתוסים. חשוב לשתות לרוויה, עד למתן שתן בהיר."
מיתוס: אימא חולה צריכה להפסיק להניק
האמת: לא נכון
"האימא החולה, מעבירה בהנקה את כל חומרי ההגנה והנוגדנים לתינוק עוד לפני שידעה על המחלה. ההגנה הכי טובה מפני הידבקות התינוק, היא המשך הנקה. גם דלקת חריפה בשד (כולל אבצס) אינם סיבה להפסקת הנקה נהפכהו, היא גורם מזרז לריפוי הזיהום."
מיתוס: הנקה פוגעת במבנה השד
האמת: לא נכון
"אימא אשר עלתה הרבה במשקל במהלך ההיריון או עשתה דיאטות קיצונות בעברה, אלה הם אשר ישפיעו על הגידים שתומכים בשד ובכך על מבנה השד."
מיתוס: אימא הנוטלת תרופות צריכה להפסיק להניק
האמת: לא נכון
"ישנן מעט מאוד תרופות, שלא ניתן להניק איתן בבטחה. לרוב, כמות מזערית עוברת בהנקה ואינה מהווה בעיה. במצב שהאם נוטלת תרופות שאינן בטוחות להנקה, פשוט כדאי למצוא תרופות דומות חלופיות בטוחות להנקה. בכל שאלה פני עוד בהריון, להתייעצות עם יועצת הנקה."
שרון פ. זלמנוביץ היא אחות מוסמכת ומדריכה קלינית . R.N, M.A יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, יועצת הנקה מורשית משה"ב, אחות יועצת הנקה במחלקת יולדות בבית החולים מעייני הישועה, חברת האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות וליגת לה לצ׳ה לישראל.