"כ-88 אחוזים מהאימהות בוחרות להניק את ילדיהן בחודשיים הראשונים לחייהן", אומרת  ד"ר אפרת ווקסלר, מנהלת תחום רפואת ילדים בקופת חולים מאוחדת, וללא ספק מדובר בנתון מפתיע ומרשים. אחרי גיל חודשיים הנתון יורד באופן משמעותי ועומד על 50 אחוז, וכשהתינוק עובר את גיל חצי שנה האחוזים יורדים עוד יותר, אבל עושה רושם שמרבית האמהות מחליטות לתת להנקה צ'אנס אמיתי.

האם הנתונים הללו הם תוצר טיפוסי של לחץ כבד המופעל על האמהות מצד המערכת הרפואית? או שאולי שהמודעות ליתרונות ההנקה ותרומתם לבריאות הפכו כל כך מובהקים, עד שיותר אמהות בוחרות להזין כך את ילדיהן? "בהחלט ניתן לומר שהמגמה היא לייצר סביבה שמעודדת ותומכת בהנקה", אומרת ד"ר ווקסלר. "כמעט בכל בית חולים קיימת אופציה של ביות, והאם והתינוק שוהים יחד באותו חדר. האמהות מקבלות הדרכה ויועצות הנקה מסייעות לנשים שמעוניינות בכך. גם המיילדות עברו הכשרה מסוימת שמעניקה להן כלים וידע על חשיבות ההנקה".

יש נשים שטוענות שמופעל לחץ רב מדי מצד המערכת הרפואית כלפי היולדת בנושא הזה.
"הנקה היא ההזנה הטובה ביותר לתינוק המומלצת על ידי רופאים וארגוני בריאות בארץ ובעולם, וזו הסיבה שמעודדים את הנושא. מאידך, אני חושבת שהמערכת הציבורית מכבדת כל בחירה, בין אם ההימנעות מהנקה נעשית מתוך שיקול רפואי או אישי".

מה לגבי הטענה שאחיות מקבלות תגמולים עבור כל יולדת שיצליחו לשכנע להניק?
"מערכת הבריאות מציבה יעדי בריאות שמטרתם לעודד הנקה. זה נעשה משיקולי בריאות הציבור, ולא מטעמי רווח. כיום, על אף הידע הנגיש הרב בנושא, לא תמיד נשים מודעות לתועלת העצומה שבהנקה. אחות יכולה להיות מתוגמלת על עבודה נוספת או על הדרכות, אבל לא על שכנוע יולדת להניק או על הצלחה בעניין. מעבר לכך, אפשר לומר שכיום הרפואה הציבורית עוסקת יותר ויותר ברפואה מונעת, ולא בכיבוי שריפות. הנקה היא בדיוק זה, כלי מניעתי לקידום בריאות האוכלוסייה. אנחנו מכירים מחקרים שמראים את יתרונות ההנקה מבחינת תחלואת הילוד, קשר להשמנה, מחלות בבגרות ועוד".

 

ההרכב הטבעי המושלם

אבל מה קורה לנשים שלא מצליחות להניק, או שפשוט לא רוצות בכך, ומעדיפות שלא יבקרו אותן על הבחירה שלהן? לרוב, החזרה הזו על המסר הבריא, על חשיבותה העצומה של ההנקה, ועוד מצד אנשי מקצוע, עלולה לפגוע בנשים שלא מצליחות להניק, או שפשוט לא מתחשק להן. התוצאה היא שהאמהות האלה מיד מסומנות כאמהות לא מספיק טובות, שלא מתאמצות מספיק עבור הילד שלהן, כבר בתחילת הדרך. נשים שנאבקות בהנקה ולא מצליחות, נאלצות להתמודד עם אשמה על כך שהן מנעו מהילד שלהן את ההתחלה הטובה ביותר.

"המסר העיקרי וההמלצה הגורפת הם להעניק לאישה את כל התמיכה, הכלים והידע הנדרשים", אומרת ד"ר ווקסלר. "חשוב שאישה שבוחרת לא להניק תעשה זאת באופן מושכל, ולאחר שהבינה את כל היתרונות. אנחנו גם בהחלט מודעים למצבים נפשיים שעלולים להשפיע ולהקשות על האישה להניק, ובמקרים כאלה אני תמיד מציעה להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך כמו רופא או פסיכולוג שיוכל לסייע. אם הנקה אינה מתאפשרת במקרה כזה, כמובן שתמיד אפשר להשתמש בתחליף".

חברות תחליפי המזון מייצרות כיום תרכובות איכותיות ומשופרות. האם ייתכן שבקרוב יימצא התחליף המושלם להנקה?
"חברות התמ"ל בהחלט עושות צעדים משמעותיים כדי לשפר את התרכובות שלהן, אך המרחק עדיין גדול בין אלה לבין חלב אם טבעי, המשתנה ומתאים את עצמו לגיל התינוק ולצרכיו. אחד היתרונות המשמעותיים בהנקה, למשל, הם הנוגדנים החיוניים שנמצאים בחלב האם, ועל אף שנעשה ניסיון לשפר ולהגיע להרכב מלאכותי דומה, הדרך עדיין ארוכה. כיום אין אף מוצר שיודע לספק את ההרכב הטבעי המושלם. מעבר לכך, אמנם לרוב מוצרי התמ"ל בטוחים מאוד לשימוש, אך כולנו זוכרים את מקרה רמדיה הידוע לשמצה, וכן את המוצרים שהורדו מהמדף בשנים האחרונות עקב חשש לזיהום. בחלב אם מקרים כאלה לא יכולים להתרחש כמובן".

>> פליטת פה: כל מה שצריך לדעת על ריפלוקס

תינוק מתוק אוכל מבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"עדיין יש מרחק גדול בין תמ"ל לחלב טבעי"|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
 

 

הפחתת מחלות ונוחות מירבית: כל הסיבות לבחור בהנקה

מה יש בהנקה שהופך אותה לאמצעי ההאכלה המומלץ ביותר? הנה כל היתרונות

כי מדובר ביצירת הטבע המושלמת: חלב אם משתנה כאמור בהתאם לגיל, למשקל ולצרכי התינוק. הוא מכיל חלבונים חיוניים ביותר למערכת החיסון שלו המותאמים בדיוק עבורו כבר מהרגע הראשון לחייו.

חלב אם מכיל נוגדנים חשובים למערכת החיסון של התינוק: ד"ר ווקסלר מציינת שעד גיל חצי שנה,  היכולת של התינוק לייצר נוגדים בעצמו היא מוגבלת ביותר. מעבר לעובדה שחלב האם מכיל חלבונים ורכיבי מזון חיוניים ביותר, הוא כולל חיידקים ידידותיים שאת הרכבם המדויק לא יוכל להשיג באמצעי אחר. חיידקים אלה חשובים לתפקוד מערכת העיכול.

הנקה מפחיתה את תחלואת האם והתינוק: מחקרים שונים, מראים  שהנקה מפחיתה את סיכון התחלואה של התינוק לאורך זמן. כך למשל פוחת הסיכון שלו לאסטמה, לדלקות אוזניים ועוד. יתרה מזו, אמהות מניקות מפחיתות את סיכוייהן ללקות בסרטן שד (נתון זה מתייחס גם לאמהות נשאיות הגן לסרטן שד, שעבורן הסיכוי לחלות במחלה פוחת בכ-20 אחוז).

הנקה תורמת לקשר בין האם לתינוק: כמובן שגם תינוק שניזון מבקבוק יכול להתחבר אופן רגשי לאמו. אך לטענת ד"ר ווקסלר, הקרבה הפיזית שבהנקה וההענקה הבלעדית שבתהליך מחזקות את הקשר ביניהם בדרך טבעית ומופלאה שרק נשים שהניקו בחייהן יכולות להעיד עליה.

האכלה נוחה וחסכונית: הנקה היא אמצעי ההאכלה הזמין ביותר, המונע את הצורך בהרתחת בקבוקים וסחיבתם. אם נוסיף לזה את נושא העלות הגבוהה של מוצרי התמ"ל, נראה שהנקה היא אכן אמצעי ההאכלה הנוח והחסכוני ביותר.

מצמצמת את הסיכוי להשמנה בקרב ילדים: מחקרים הוכיחו שהנקה מפחיתה את שיעור ההשמנה בקרב תינוקות יונקים בבגרותם. ככל הנראה, הסיבה לכך נובעת ממנגנון הרעב המפותח של התינוק היונק, שמתרגל לאכול במצב של רעב, לעיתים בניגוד לתינוק הניזון מפורמולה שאותה הוא צורך בכל מספר שעות קבוע.

 הפחתת הסיכון ללוקמיה: מחקר מסוג מטא אנליזה שהתפרסם ב-2015 הראה סיכוי מופחת של כ-15 אחוז לחלות בלוקמיה (סרטן הדם) בקרב ילדים שינקו לפחות חצי שנה באופן בלעדי.

"להנקה יש יתרונות בריאותיים, חברתיים וכלכלים רבים. חשוב לעודד ולהעניק לאימהות את כל המידע, הכלים והתמיכה הנדרשים וכן לתמוך ולסייע במי שמתקשה להניק", מסכמת ד"ר ווקסלר. "מצד שני, אם אישה לא מצליחה להניק או בוחרת שלא – יש לכבד את ההחלטה וכאמור, אין מקום לגרום לרגשות אשם, שאינם תורמים לאף אחת".