הוויכוחים בין חסידות ההנקה לטווח רחוק, ואלה שמעדיפות שהתינוק יירד להן מהשד ברגע שהוא מגיע לגיל שנה, מקבלים כעת מימד נוסף. מחקר חדש מוצא כעת שתינוקות ופעוטות שיונקים למרחקים, הם בעלי סיכון גבוה יותר לעששת בשיניים, והם נזקקים לטיפולי שיניים וסתימות בגיל צעיר מאוד. המחקר הכריז שלפעוטות היונקים יש אכן מספר גבוה יותר של סתימות, ובין היתר זה קורה לאור העובדה שהוריהם לא מצחצחים להם שיניים אחרי ההנקה.
ד"ר רוברט מורגן, ראש מחלקת טיפולי שיניים במרפאת ילדים גדולה בדאלאס, לא השתתף במחקר, אבל יש לו הסבר: "הקורלציה בין חורים להנקה, היא כנראה תוצאה של מספר הפעמים והקלות שבה הפעוט נחשף לחלב אם, גם במהלך הלילה. אנחנו יודעים שאחרי שתינוק אוכל או שותה, יש עלייה בכמות החיידקים ועלייה בסיכוי לעששת ל-20 דקות בערך. לאחר זמן זה קצב צמיחת החיידקים בפה והסיכון לעששת יורדים".
החוקרים מאוניברסיטת אדלייד ניתחו כ-1,200 ילדים שנולדו ב-2004 בברזיל. המידע על ההנקה נאסף בלידה, ולאחר מכן בגיל 3 חודשים, שנה ושנתיים. החוקרים גם אספו מידע על צריכת הסוכר של הילדים בגיל שנתיים, ארבע וחמש. הממצאים הראו שילדים שינקו לפחות שנתיים הושפעו, ואילו כאלה שינקו עד גיל 23 חודשים – לא הושפעו מההנקה. צריכת סוכר השפיעה על החורים בשיניים, רק אצל ילדים שצרכו את כמות הסוכר הגבוהה ביותר שהופיעה לחוקרים ברשימת המאכלים עתירי הסוכר שהציגו להורים. "אין ספק שתינוקות שיונקים לזמן ארוך מהדרוש על ידי האגודה האמריקאית לרפואת שיניים לילדים, ואגודת רופאי הילדים האמריקאית – סובלים יותר מחורים בשיניים".
ד"ר מורגן מוסיף שבקליניקה שלו, לאמהות שמבקשות להניק לזמן ארוך יותר, ממליצים לדבוק בלו"ז האכלה ללא קשר למה הילד אוכל – בין אם מדובר בהנקה, בקבוק או כוס. "אנחנו ממליצים לתת משקה שאינו מים לא יותר מ-5 פעמים ביום, ולעולם לא בלילה, ואנחנו מעודדים לדבוק גם בצחצוח שיניים בבוקר ובערב אחרי ההאכלה".
לאחר פרסום ממצאי המחקר, באיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות החלו לקבל פניות מהורים מודאגים, ועל כן יצא בתגובה מטעמו, שפחות עומדת בקנה אחד עם ההמלצות של רופאי השיניים האמריקאים: "כשההנקה נמשכת מעבר לשנת החיים הראשונה, בדרך כלל כבר בקעו כמה וכמה שיניים", אומרים באיגוד. "בריאות השיניים היא חלק משמירה על בריאות הגוף. לעיתים נדירות, פעוטות יונקים, מפתחים עששת, מחלה שפוגעת בשן, למרות ההנקה. ישנם הרבה אמצעי טיפול כדי להימנע מעששת, לפני שמציעים גמילה מהנקה. מהרגע שבוקעות שיניים בפה התינוק יש לצחצח אותן. כמו כן, ניתן להמליץ לתינוק או פעוט שהינם בסיכון לעששת אמצעי טיפול מגוונים אצל רופא שיניים המומחה לילדים. רק כאמצעי אחרון, ניתן גם לבדוק אפשרות לגמילת לילה בלבד, ולהמשיך להניק במשך היום, במידה והאם והפעוט מעוניינים בכך, כדי לא לוותר על יתרונות ההנקה לפעוט הגדל".
>> סודות של נשים: מה כנראה יקרה לחזה שלך לאחר הנקה, אבל אף אחת לא תספר לך?