לא מעט נשים לאחר לידה מגיעות אליי נשים לקליניקה ושואלות: "מתי אחזור לעצמי אחרי הלידה?". לפני הכל ספולייר קטן – אין לך מה לדאוג. במהלך היריון ולידה גוף האישה חווה אינספור שינויים, החל מאגירת נוזלים ועליית נפח הדם, דרך עלייה ביכולת הלבבית לפמפם דם (דבר חיובי שספורטאיות משתמשות בו לביצועים) ועד סימני מתיחה ואף קושי במגע מיני. על פי הספרות הרפואית היבשה יש לצפות שהגוף יחזור לתפקוד "רגיל" תוך שישה עד שמונה שבועות. מבחינה פיזיולוגית חלק גדול ממערכות הגוף יחזרו לקו הבסיס בתוך מסגרת זמן זו. עם זאת, כל אישה שונה וכל גוף הוא שונה ולכן חלון הזמנים הזה בפועל אינו מדויק.

בואו נסביר רגע מה הם השינויים שיכולים להיות והאם הם תקינים? בראש ובראשונה הרחם שעבד קשה במהלך ההיריון. הוא גדל מגודל של אגרוף קטן ועד כבערך מספר הסנטימטרים של השבוע שלך (שבוע 39 כ-39 ס״מ) ואחרי כל זה, הוא גם השתתף בתהליך הלידה כשריר חזק (צירים) כדי לקיים את הלידה. אחרי תהליך ארוך שלקח 9 חודשים, ייקח כשישה עד שמונה שבועות לרחם להתכווץ בחזרה לגודל הרגיל. מה שצפוי לך בתהליך זה (בעיקר בתחילתו), הם התכווצויות, דימום, מחזור כבד מהרגיל ו/או הפרשות מהנרתיק.

גם שרירי דופן הבטן שלך יחזירו לאט לאט את הטונוס הרגיל שלהם ויתחזקו. במקרים מסוימים השרירים נפרדים יותר מדי, מה שנקרא "דיאסטזיס רקטי" וזה גורם לבטן לבלוט. ניתן לטפל במצב זה באמצעות פיזיותרפיה ופעילות גופנית נכונה.

מבחינה הורמונלית, הגוף שלך ימשיך בייצור הורמונים לאחר הלידה אם כי בתמהיל מעט שונה – תלוי אם את מניקה או לא. יש מצב שנקרא "בייבי בלוז" ואף דיכאון לאחר לידה. מדובר בתופעה שכיחה שאפשר לאבחן ולטפל בה דרך רופא הנשים שלך ובאמצעות שאלון. חוסר השינה והעייפות לא תורמים למצב זה ואף עלולים להחמיר את התסמינים. בדרך כלל "בייבי בלוז" חולף כעבור שבועיים, בעוד שהדיכאון לאחר לידה עוד עלול להימשך. חשוב שתדעי, אם את מרגישה מדוכאת, חרדה או מתוסכלת יותר משבועיים מהלידה, פני לרופא שלך – אנחנו נעזור בהכל.

אם בחרת להניק את עלולה לחוות צריבה בשד, כאב, אי נוחות, סתימה של צינורות החלב או דלקת בשד, ובמקרי קיצון זיהום של צינור השד. לפעמים לוקח זמן עד שהתינוק שלך ילמד להיצמד לפטמה. התהליך הזה נקרא ביסוס הנקה. זה לוקח זמן - אבל כשזה מתבסס זה בדרך כלל "רץ". חשוב לציין כי יש מומחי הנקה שיכולים לעזור לך ולתינוקך לשלוט במיומנות החדשה הזו ולתת לך טיפים.

שאלה שאני שומע לא מעט היא "מה לגבי הנשירה 'המטורפת' שלי"? אז כן, את עלולה לגלות שנושר לך לא מעט שיער לאחר הלידה. זה נובע בעיקר מהשינויים ההורמונליים שבמהלך ההיריון. נשירת שיער יכולה להימשך עד שישה חודשים לאחר הלידה. זוהי צפירת הרגעה. אל תיבהלי - שיער חדש יצמח במקומו, בדרך כלל תוך שישה עד 15 חודשים.

מה לגבי השתן? ייתכנו בעיות כמו דליפת שתן או בריחת שתן. זה נפוץ יותר ממה שאת חושבת. כמובן שיותר אצל נשים שילדו דרך הנרתיק מכיוון שדחיפה עלולה להחליש את שרירי רצפת האגן. הדבר גם קיים אצל נשים שילדו בקיסרי. זה נורמלי ותקין שיש דליפה מסוימת, והיא אמורה להשתפר בעוד כמה חודשים עם התחזקות השרירים. אני ממליץ לכל מטופלת לבצע תרגילים כדי לעזור ולחזק את השרירים ואת רצפת האגן, וכמובן אפשר גם לבצע טיפול ברצפת האגן עם פיזיותרפיסט מיומן.

עכשיו, אם כל התסמינים לא היו מספיקים, הנה תופעה אפשרית נוספת לקינוח: טחורים במהלך או אחרי ההיריון. אנחנו יודעים שככל שהתינוק שלך גדל, יש יותר סיכוי לעצירות, וכמובן הורמון ההיריון פרוגסטרון גורם להאטת פעילות המעיים - וכל זה גורם למאמץ במהלך יציאות. לאחר מכן, במהלך הלידה, הדחיפה עלולה לעורר דלקת נוספת ולגרות את פי הטבעת. בדרך כלל מדובר במצב זמני שמשתפר עם הזמן. כטיפול אפשר להשתמש במרככי צואה ובמשחות ייעודיות. 

ועוד דבר נוסף, עלייך להמתין שישה עד שמונה שבועות לאחר הלידה לפני פעילות גופנית או קיום יחסי מין - וזאת לאחר בדיקה אצל הרופא שלך. עם זאת, ייתכן שלא תרגישי מוכנה גם לאחר שמונה שבועות, לכן חשוב לדבר ולשקף לפרטנר איך את מרגישה, ואם משהו מרגיש לך חריג יש לגשת לבדיקת רופא.

ורק עוד משהו אחד, יש נשים שמבייצות שלושה עד ארבעה שבועות לאחר הלידה – זאת אומרת שיכולת הפריון חוזרת, לכן יש לשקול להשתמש באמצעי מניעה אם אינך מוכנה להיכנס להיריון שוב. ההנקה עשויה לדכא את הביוץ, אך את כן יכולה להיכנס להיריון בזמן הנקה. טיפ חשוב הוא שיש להימנע משימוש בגלולות המכילות אסטרוגן (גלולות רגילות) במהלך החודש הראשון שלאחר הלידה בגלל סיכון מוגבר לקרישי דם - ובכלליות לא מתחילים טיפול בגלולות ללא ייעוץ רפואי. כמו כן אסטרוגן יכול להפחית את ייצור החלב, ולכן יש גלולות שנועדו לנשים מניקות.

לסיכום, שינויים גופניים במהלך ואחרי ההיריון מורגשים אצל כל אחת ואחת בצורה שונה. יש נשים שלא ירגישו דבר ויש את מי שתרגיש הכל. עם זאת כל מה שאת חווה הוא נורמלי ובדרך את יכולה לצפות ללחזור לעצמך תוך כחצי שנה.

הכותב הוא מומחה לרפואת נשים במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום