בשנים האחרונות נעשה תחום הבינה המלאכותית (AI) לאחד התחומים המסקרנים ביותר בעולם הרפואה. שיטה זו למעשה "מלמדת" את המחשב יכולות כגון התבוננות, ניתוח, הסקת מסקנות וקבלת החלטות, שבעבר היו שמורות לבני אדם בלבד. אימוץ פתרונות חכמים כאלה מאפשר לצוותים רפואיים להשפיע ולייעל באופן משמעותי את שירותי הבריאות.
מחקר חדש, שנערך בשיתוף חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומהמרכז הרפואי הדסה, הראה כי שימוש בבינה מלאכותית יכול לצפות מראש מצבים שבהם יולדות זקוקות לליווי צמוד יותר ואולי אף לניתוח קיסרי דחוף. את המחקר ערכו אחות חוקרת באגף הנשים והיולדות בהדסה - ד"ר מיכל ליפשיץ, בשיתוף עם ד"ר יהושע גדליה, חוקר נתונים מאוניברסיטת בר אילן וד"ר ישי סומפולינסקי, מומחה נשים וילדות במרכז הרפואי הדסה, בהובלתם של פרופ' שמחה יגל, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי הדסה ופרופ' רון אונגר מאוניברסיטת בר אילן.
"הזנו את המחשב בנתונים של 80,000 לידות, שחלקן היו באופן רגיל וחלקן ניתוח קיסרי. כך למעשה המחשב 'למד' ופיתח מודל המאפשר לזהות אלו יולדות מגיעות ללידה רגילה ואילו מנותחות באופן חירום", תיארה ד"ר ליפשיץ. המודל המחקרי התבסס על נתונים על היולדת והעובר, כמו למשל נתוני היסטוריה רפואית בשקלול עם נתונים ממהלך הלידה עצמה - קצב התקדמות הלידה, פתיחת צוואר הרחם ועוד. כלומר, כאלה שהמוח האנושי אינו מסוגל לזכור או להכיל בו זמנית.
"בשלב הבא, הזנו למחשב נתונים של 20,000 יולדות נוספות שאותן המחשב לא 'הכיר' בעבר. בסופו של דבר המחשב הצליח לזהות ברמה טובה מאוד את הנשים שנאלצו ללדת באופן קיסרי בלתי מתוכנן, וגם את אלה שילדו באופן רגיל", היא ציינה. "הכלי שפיתחנו יוכל לאפשר למנהל חדר הלידה לנתב את הצוותים המנוסים ליולדות בסיכון גבוה ולדאוג להן לניטור צמוד יותר", מוסיפה ד"ר ליפשיץ. לדבריה במודל גם מאפשר להעריך מצבי מצוקה בהם נמצא העובר. "אם מזהים מצב כזה אפשר להיערך טוב יותר ללידה, למשל באמצעות היעזרות ברופא ילדים צמוד".
"כבר במחקר המשך שערכנו בשיתוף פעולה עם המרכז הרפואי סורוקה יחד עם פרופ' אייל שיינר, מנהל במחלקות נשים ויולדות במרכז הרפואי, העתקנו את המודל לנתוני המרכז, וראינו כי לאחר התאמות לאופי המקום, המודל יכול לחזות באופן מיטבי אילו מהיולדות נמצאות בסיכון לניתוח קיסרי", מציין פרופ' יגל.
"ככל שנזין יותר נתונים ונלמד את המחשב יותר אודות מקרים שונים של לידה, נוכל לדייק יותר", מוסיפה ד"ר ליפשיץ. "מובן שגם ניתן להעתיק אותו למרכזים רפואיים נוספים ולהקל על עבודתם של הצוותים הרפואיים. אני מקווה שהמודל החדש אכן יעזור לשפר באופן משמעותי את יעילות התהליך הרפואי ויסייע להפחית את שיעורי סיבוכי הלידות כבר בשנה-שנתיים הבאות".