תינוקות שנולדים לפני התאריך, נאלצים לבלות זמן רב ביחידות לטיפול נמרץ ביילודים, מה שמכונה פגיות, שם ייתכן ויזדקקו למספר הליכים קליניים כואבים, לעיתים הרחק מההורים. כעת, חוקרים מצאו כי שמיעת קולה של האם, מפחית את הכאב שחווה התינוק בפגייה במהלך הליכים רפואיים.
ד"ר מנואלה פיליפה, מאוניברסיטת ז'נבה ומחברת המחקר הראשית, אמרה כי המחקר עשוי לא רק לסייע להורים, על ידי הדגשה שהם יכולים למלא תפקיד חשוב בזמן שהתינוק שלהם נמצא בטיפול נמרץ, אלא גם להועיל לתינוקות. "אנו מנסים למצוא דרכים לא תרופתיות להורדת הכאב אצל תינוקות אלה", אמרה והוסיפה כי ישנן עדויות הולכות וגדלות לכך שמגע בין הורים לפגים עשוי להיות חשוב מכמה סיבות, כולל התקשרות.
פיליפה הוסיפה כי הצוות התמקד בקול, מכיוון שלא תמיד ההורים יכולים להחזיק את תינוקיהם בטיפול נמרץ, בעוד שהקול יכול להיות כלי רב עוצמה לשיתוף רגשות. קולות האימהות נחקרו במיוחד כי תינוקות כבר היו שומעים אותם ברחם, אבל פיליפה אמרה שזה לא אומר שקולו של אבא לא יכול להפוך למוכר ומזוהה לאורך זמן. "אנו מנהלים גם מחקרים על מגעים ווקאליים של אבות", הסבירה.
"בעידן הספציפי הזה - זה שינוי חשוב"
פיליפה ועמיתיה מאוניברסיטת ז'נבה, בית החולים פאריני באיטליה ואוניברסיטת ואלה ד'אוסטה, כתבו בכתב העת Scientific Reports ודיווחו כיצד הם בחנו את תגובות הכאב של 20 פגים בטיפול נמרץ ביילודים להליך שגרתי שבו כף הרגל נוקבת וכמה טיפות דם נאספות. הצוות בחן את תגובות התינוקות להליך בשלוש הזדמנויות, שכל אחת מהן חולקה באופן אקראי לאחד משלושה תנאים: האם מדברת עם ילדה, האם שרה לילדה והאם לא נוכחת.
בכל אירוע, הצוות רשם שלושה מדדים לאמוד את רמת הכאב שחווה התינוק - הבעות פניו של התינוק, פעימות הלב ורמות החמצן שלו, כאשר הראשון נרשם ולאחר מכן נבדק על ידי חוקרים שלא ידעו לאיזה מצב הוא קשור. התוצאות מראות שרמות הכאב ירדו בממוצע מ-4.5 ל-3 בסולם של 21 נקודות כשהאימהות דיברו. "בעידן הספציפי הזה, זהו שינוי חשוב", אמרה פיליפה.
יתרה מכך, הצוות מצא כי דיבורן של האמהות קשור בעלייה משמעותית ברמות ההורמון אוקסיטוצין בדגימות רוק שנלקחו מהתינוקות. "ידוע כי אוקסיטוצין מעורב בתהליכי ההתקשרות וברגישות האימהית. זה יכול גם להגן מפני השפעות הכאב ", היא הוסיפה. הפחתת הכאב הייתה פחות ברורה כאשר האמהות שרו, ממצא שלדבריה של פיליפה יכול לשקף את הרעיון מאחורי שירי ערש.
תוצאות מבטיחות
למרות התוצאות המרתקות, למחקר היו מספר מגבלות, ביניהן העובדה שמספר התינוקות המעורבים היה קטן. "כמובן שעלינו לערב בניסוי יותר פגים וגם אמצעים אחרים, אמצעים נוירולוגיים, לתפיסת הכאב", אמרה פיליפה.
אבל, היא הוסיפה, התוצאות היו מבטיחות. "המסר המרכזי הוא שחשוב מאוד לשתף את ההורים בטיפול מוקדם בפגים שלהם, גם במצבים קשים כמו הליכים כואבים, באמצעות הקול שלהם", אמרה. "מה שאנחנו יודעים עכשיו הוא שהורים יכולים לעשות את זה וזה מועיל."
רבקה סלייטר, פרופסור למדעי המוח ילדים באוניברסיטת אוקספורד שלא השתתפה במחקר, אמרה כי לעידוד הורים לתמוך בתינוקיהם במהלך הליכים כואבים, באמצעות מגע עדין וקול, יש יתרונות פוטנציאליים להורים ולתינוקות. "בעוד שההפחתה בציוני הכאב הנגרמים על ידי הקול האימהי היא קטנה יחסית, בהתחשב בפשטות היישום ובהיעדר תופעות לוואי נלוות-שיכולות להיגרם כתוצאה מתרופות חלופיות לשיכוך כאבים-הקול האימהי מספק אסטרטגיה מבטיחה לשיפור הנוחות תינוקות כשהם עוברים הליכים רפואיים חיוניים ", אמרה.