איך את מתכוננת ללידה שלך? האם את מתכוננת לשדה קרב בו תצטרכי להילחם על העמדות שלך? לאורך השנים אני פוגשת נשים רבות שזו החוויה שלהן – הן יודעות מה חשוב להן שיקרה בלידה ומתייחסות לצוות הרפואי כאל אויב מבוצר שיש להפיל בדרך לחוויית לידה טובה.

לצוות הרפואי, בעולם של רפואה מונעת ומתגוננת, יש מטרה אחת עיקרית – אמא ותינוק בריאים ושלמים. לא מפליא שזו גם המטרה שלך, נכון?  

ברגע שאנחנו נכנסות לבית חולים, לחדר לידה, אנחנו מעניקות אחריות עצומה על חיינו ועל חיי התינוק שלנו לידי הצוות הרפואי. והם? בדיוק כמונו, עושים כל מה שאפשר כדי לקחת את האחריות הזו ברצינות הראויה.

הרצינות הראויה בעיניים הרפואיות מתבססת על מחקר, מתבססת על חוויות שהם חוו ומתבססת על סטטיסטיקות – כי ככה עובד מדע הרפואה. באמצעות  כל אלה מתבצעות בזמן אמת המון החלטות שמאפשרות לצוות שליטה מירבית על המצב שלך ושל תינוקך והכל במטרה האחת – אמא ותינוק בריא.

מהצד שלך, מעבר לרצון לצאת בריאה עם ידיים מלאות את רוצה גם חוויית לידה טובה.

את רוצה להרגיש שראו אותך ולא רק סטטיסטיקות, נהלים ופרוטוקולים. את רוצה לדעת שאת בידיים טובות ואחראיות אבל את גם רוצה להרגיש לפחות קצת שליטה בתהליך הלידה ואת ממש לא רוצה שדברים ייעשו רק כי "ככה צריך" או כי יש איזה שעון חול שאוזל אצל מישהו.

את יודעת שיש סטטיסטיקות, מחקרים, פרוטוקולים ונהלים, אבל את גם יודעת שהגוף שלך והעובר שלך הם יחודיים, ואת מכירה אותם הכי טוב מכולם.

עשו אהבה ולא מלחמה

אז איך תעבדי עם הצוות הרפואי בשיתוף פעולה כדי לייצר חוויית לידה טובה?

הכנה ללידה – הכירי מראש כמה שיותר מהאפשרויות שעשויות להתרחש בלידה. למדי את המושגים, את היתרונות, החסרונות והאלטרנטיבות של כל תהליך כך שתוכלי להבין מה קורה במהלך הלידה.

תיאום ציפיות ובניית תוכנית לידה עם השותפים שלך – כמו בכל דבר, אני מניחה שיש נושאים שמהותיים יותר עבורך בתהליך הלידה בעוד שאחרים חשובים פחות. באמצעות בניית תוכנית לידה ותיאום ציפיות עם בן/בת זוגך, הדולה שלך ומי שיהיה אתך בלידה תוכלי לוודא שלפחות לגבי הנושאים המהותיים האלה יפתח שיח ודיון עם הצוות המטפל במהלך הלידה.

תקשורת עם הצוות המטפל – בתהליך הלידה אנחנו נוטות להתכנס פנימה. לעצום עיניים, לנשום, לדבר עם העובר שלנו ולהתמודד עם הצירים. עם זאת, כדי לעבוד יחד, לצוות הרפואי חשוב להכיר אותך – להבין מה הרצונות והצרכים שלך. אם את מסוגלת – תקשרי אתם, אם לא – הכיני את השותפים שלך מבעוד מועד לצורך לתקשר עבורך ולאפשר לך להישאר עטופה בבועה של הורמונים ושקט. הצגת תוכנית לידה ויזואלית מודפסת יכולה להיות דרך מצויינת להציג מראש את הדברים החשובים לך בלי לדרוש מהצוות השקעת זמן בקריאת מגילות ארוכות.

הלידה שלי - החדר שלי – דרך מצויינת להזכיר לצוות הרפואי שמה שמתרחש פה הוא הלידה הייחודית שלך ושל תינוקך ולא עוד אחת מעשר לידות שמתרחשות כרגע במקביל היא לייצר בחדר הלידה אווירה אינטימית ואישית – עם מוסיקה שנעימה לך, עם שמנים ריחניים שעושים לך טוב, עם אור עמום ועם קבלת פנים נעימה ומחייכת למי שנכנס לחדר מהשותפים שלך.

שאילת שאלות – לפעמים, דברים נעשים מכח האנרציה וההרגל. אבל גם לפרוטוקול המחמיר ביותר יש סייגים. מנסיוני, שיח בגובה העיניים עם הצוות הרפואי באשר לכל תהליך שהם רוצים לבצע ושאילת שאלות פרקטיות (מה אתם מתכוונים לעשות, מהן הסיבות הרפואיות, מה היתרונות והחסרונות, מה האלטרנטיבות והאם אפשר להמתין) ואפילו בקשה להמתין ולחשוב מעט אם לא מדובר בעניין מסכן חיים יאפשרו מקום אמיתי לקבלת החלטות משותפות שעשויות לשנות באופן משמעותי את תהליך הלידה שלך.

היכרות עם גבולות הגזרה -  איך תדעו מתי להעביר את המושכות לצוות הרפואי? בדרך כלל – כשיגידו לכם. מצבים הדורשים החלטות רפואיות מורכבות ידרשו בדרך כלל יותר מרופא אחד בחדר. אם (ורצוי) שתנסו לשאול שאלות במצב כזה, יסבירו לכם הרופאים בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים שמגוון האפשרויות הצטמצם ושכרגע המטרה היא טיפול בבריאות שלך ושל תינוקך. אם אין לחץ רפואי, עדיין תוכלי לבקש הסברים וביצוע של התהליך בדרך הרגועה ביותר שאפשר.

אז איך להתכונן ללידה? בדיוק כמו שהיית מתכוננת לטיול בארץ זרה. הכירי את פני השטח, הכירי את השפה והמנהגים וקחי עמך מילון ואולי גם מדריך טיולים שמכיר את הדרך.

הכותבת היא דולה, תומכת לידה, מדריכת הכנה ללידה מקימת המיזם "גְּדוּלָּה - מרחב להתפתחות ועוצמה נשית" ואפליקציית "מחשבון הריון גדולה אונליין"