במהלך ההריון אנחנו מתכוננים הרבה כל כך ללידה,  שאנחנו שוכחים לחשוב על הרגע שאחרי: הרגע שבו התינוק שלכם יצא מהרחם הבטוח לעולם בו אתם האחראים העיקריים על שלומו ועל בריאותו.

אם עד לפני לא הרבה שנים, האחריות לבריאות הילוד מרגע הלידה ועד לשחרור מבית היולדות היתה בעיקר של הצוות הרפואי, היום – בהנחה שאת ותינוקך בריאים – מתחזקת ההבנה שגם בבית היולדות האחריות לבריאות תינוקך היא שלך ושל השותף שלך להורות.

אז על מה כדאי שתחשבו מראש?

מגע עור לעור

מחקרים מראים שמגע עור לעור של התינוק עם הוריו (כן, לא רק האמא) מיד לאחר הלידה וגם בשבועות שאחריה עשוי לחזק את מערכת החיסון שלו, להגדיל את הסיכויים להצלחת ההנקה, לשפר את ויסות החום שלו ולאפשר לו להירגע ביתר קלות.

בשגרה – אחרי לידה בריאה יאפשרו ברוב בתי החולים מגע עור לעור , בחלקם יעטפו את התינוק למניעת בריחת חום. חשוב לדעת שגופה של האם מתחמם לאחר הלידה על מנת לחמם את התינוק בצורה המיטבית ולכן מגע עור לעור וכיסוי האם עם תינוקה יספיקו.

>> לגזור ולשמור: 15 דרכים גאוניות להרדים תינוק

חיתוך חבל הטבור ואפשרויות שימור הדם הטבורי

מצד אחד – מחקרים מקרים חשיבות למעבר כמה שיותר דם עשיר בתאי גזע לתינוק לאחר הלידה, מהצד השני יש מקרי קיצון בהם מדווח על סכנה לילוד אם המתנו יותר מדי ובין לבין – אם תרצו לשמר דם טבורי רצוי יהיה להמתין מעט זמן כדי שהכמות שתיאסף תהיה מספקת. 

בשגרה – ברוב בתי החולים יאפשר להמתין כדקה עד כחמש דקות לפני החיתוך בהנחה שהתינוק נולד חיוני ובלידה רגילה.

תצטרכו לבקש – להמתין יותר או לשמור דם טבורי בערכה שלכם או לתרומה לבנק הדם הטבורי בבתי יולדות מסוימים.

>> 8 דברים שלא ידעתם על חבל הטבור

הנקה

היא כיום האפשרות המועדפת מבחינת משרד הבריאות. חשוב לדעת שאמנם התינוק לא "רעב" מיד לאחר הלידה אך זהו זמן נפלא לאפשר לשניכם היכרות רגועה עם תהליך ההנקה, לאפשר לו לקבל את החלב הראשוני מלא הנוגדנים שנקרא "קולוסטרום" ולבצע פעולות יניקה שיסייעו לגופך להפריש את ההורמונים שיגרמו לרחם שלך להתכווץ באופן תקין ובריא בחזרה למקום.

בשגרה – בדרך כלל יאפשרו לך להניק בחדר לידה עוד בשלב ההתאוששות כשעתיים לאחר הלידה.

תצטרכו לבקש – אם תרצו עזרה בהנקה או תחליף חלב.

>> האם המערכת הרפואית לוחצת מדי על נשים להניק?

תינוקיה או אפס הפרדה

אפס הפרדה זה לא "טרנד". זו הבנה שהמקום הטבעי לתינוק הוא עם ההורים שלו ושהטיפול הרפואי הנחוץ לו יכול להתבצע גם לידם. זה כולל נוכחות מלאה של התינוק עם הוריו – גם בלילה ואפשרות לינה של מלווה עם האם הטריה. מצד אחד מחקרים מראים ערך רב לתינוק וגם לאם בנוכחות הצמודה הזו, מהצד השני – אם למי מכם דרוש טיפול רפואי מיוחד או אם את מותשת אחרי תהליך לידה מאתגר זה בסדר גמור לבחור באפשרויות אחרות.

בשגרה – רוב בתי היולדות עדיין מפנים לתהליך אשפוז "רגיל" עם תינוקיה בביות מלא או חלקי.

תצטרכו לבקש – אפס הפרדה בין אם במחלקה המיועדת לכך או בלי קשר.

>> אפס הפרדה: למה שייקחו לך את התינוק?

חיסונים

משרד הבריאות ממליץ על מתן שגרת טיפולים לילוד הכוללת חיסון לצהבת B, ויטמין K בזריקה, משחת עיניים אנטיביוטית ובדיקת סקר גנטית. אלה נעשים לאחר הלידה במהלך האשפוז.

בשגרה – הטיפולים יעשו לכל תינוק אלא אם תבקשו אחרת.

תצטרכו לבקש – אם אינכם מעוניינים בכל הטיפולים או בחלקם או אם חשוב לכם להיות נוכחים בעת הטיפולים.

>> אחת ולתמיד: האם חיסונים עלולים להזיק?

רחצת התינוק

בעבר נעשתה רחצת התינוק על ידי אחות מחלקת ילודים כדבר שבשגרה. כיום הורים רבים מעדיפים לאפשר לתינוק להשאר עטוף בשכבת הוורניקס המגנה על עורו או להיות שותפים ברחצתו.

בשגרה – הרחצה נעשית במהלך האשפוז בשיתוף ההורים או בתינוקיה.

תצטרכו לבקש – להיות שותפים לרחצה, לקבל הדרכה או להימנע מרחצה.

>> מקלחת קרה: 8 טיפים שיעזרו באמבטיות הראשונות

חשבתם מראש? הגעתם להחלטות? נהדר. עשיתם את הצעד הראשון בלהיות הורים. מה הצעד הבא? לדעת להתגמש ולשחרר כשדברים מתפתחים באופן שונה ממה שתכננתם וצריך לעשות החלטות שונות...

רוית שטרן גינת היא דולה, מדריכת הכנה ללידה ומכשירה דולות במיזם גְּדוּלָּה - מרחב להתפתחות ועוצמה נשית, ובעלת קורס דיגיטלי להכנה ללידה ואפליקציית "מחשבון הריון" – גדולה אונליין