תינוק נולד - פנים עגולות, עור רך, ריח ממכר ומתיקות שלא נגמרת. בשלב הזה, כשרק לומדים להכיר את הבייבי, מתחילים לזהות לא רק את אחוזי הדמיון לצד של אמא ו/או אבא, אלא גם את מה שלא ראינו באולטרסאונד. לפעמים מדובר באופי מאתגר, לפעמים אלמנטים לא מוצלחים במראה. במקרה של אוזניים, נראה שיש מה לעשות כדי לשפר את המצב.
"זמן קצר אחרי שנולדה מלו הקטנה שלנו, אשתי סופי צלמה אותה בתינוקייה ושלחה לי תמונה", משחזר עמית ביסמוט (34) מקרית מוצקין, "זו ילדה ראשונה, אנחנו לגמרי מאוהבים, ופתאום שמתי לב שהאוזן שלה קצת מקופלת. מיד בדקתי בגוגל וראיתי כתבות בנושא, הסתבר שזו בעיה מוכרת. הסבתי את תשומת לבה של אשתי לעניין. שתי האוזניים שלה היו מקופלות. התייעצנו עם האחיות שהפנו אותנו לשירות מיוחד ברמב"ם שמתמקד בטיפול בבעיה הזו. הסתבר שזה די נפוץ וניתן לטפל בזה. אחר כך בחנתי בתינוקייה עוד כמה תינוקות וראיתי שאנחנו לא לבד", מספר ביסמוט.
כמה שיותר מוקדם - יותר טוב
ככל שבני הזוג העמיקו בסוגייה, כך הם למדו יותר על אחד הפגמים השכיחים איתם נולדים ילדים. כ-30% מהתינוקות נולדים עם פגמים באוזן החיצונית (אפרכסת), אותם לא ניתן לגלות בסקירת מערכות, כאשר בחלק מהמקרים הבעיה יכולה להסתדר מעצמה. עבור אלו שלא נכללים בקטגוריה הזו, ישנו חלון הזדמנויות קטן מאוד של מספר שבועות אחרי הלידה, במהלכם ניתן לבצע טיפול ללא ניתוח, עם אחוזי הצלחה גבוהים, העומדים על 95%.
"ישנם מצבים בהם התינוקות נולדים עם עיוות או דפורמציה של האוזן החיצונית, כתוצאה ממנח לא טוב ברחם, מהתפתחות לא תקינה של האפרכסת או ממום גנטי", מסבירה סימה בן שטרית, מתאמת המרפאה לעיצוב אוזניים בתינוקות הפועלת תחת השירות לרפואה אסתטית ברמב"ם, "עבור התינוקות הללו אנו מפעילים שירות מיוחד לעיצוב אוזניים, בעוללים שרק עתה נולדו. מדובר בהליך המתבצע בעזרת תבנית המעוצבת בהתאם לפגם והדבקה להשלמת העיצוב, ללא כל התערבות כירורגית וללא ניתוח".
לאלו שמרימים גבה באשר לבחירה לבצע הליך אסתטי בגיל כמה ימים, צריך להבהיר – כמה שיותר מוקדם, יותר טוב: "בשבועות הראשונים של החיים, עד גיל עשרה שבועות בערך, סחוסי האוזניים גמישים וניתנים לעיצוב על ידי תבניות חיצוניות המודבקות לאוזניים", אומר פרופ' אסף זלצר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית והשירות לרפואה אסתטית ברמב"ם, "אנו רואים את הגמישות הזו אצל ילודים עקב רמת אסטרוגנים גבוהה בדם שמאפיינת את השבועות שלאחר הלידה. אולם, לאחר כחודשיים מזמן הלידה, רמת האסטרוגנים חוזרת למצבה הנורמלי ואיתה גם נעלמת גמישות הסחוסים. לאחר פרק הזמן הזה, הדרך היחידה לתקן עיוותים בסחוסי האוזניים מתאפשרת באמצעות ניתוח בלבד, החל מגיל שש".
לא רצינו שזה יפגע בה בעתיד
ההחלטה לבצע הליך רפואי כלשהו בתינוק בין יומו, לא מתקבלת בקלות אצל אף הורה. עבור הביסמוטים, דווקא הרצון לעטוף את הבת שלהם ולהגן עליה הייתה הטריגר: "לא רצינו שזה יפגע בה בעתיד", אומר ביסמוט, "מטעמים אסתטיים וחברתיים החלטנו לטפל בזה". עם אחוזי הצלחה גבוהים בביצוע הטיפול, ברמב"ם מבהירים כי ניתן לתקן בשיטה הלא ניתוחית כל קפל של הסחוס (אוזניים בולטות, אוזניים מקופלות, אוזניים מחודדות, עיוותי תנוך וכו'). "השיטה לא מתאימה למצב בו חלילה הילד נולד עם חסר חלקי או מלא של הסחוס", מחדד פרופ' זלצר.
הטיפול מתבצע באמצעות תבניות מיוחדות, המיוצרות באופן שמותאם אישית לפגם ולעיצוב הרצוי. התבניות מקובעות בעזרת דבק פלסטר, כאשר הלבשתן על האוזניים הפגומות לפרק זמן של מספר שבועות, מאפשר עיצוב מחדש של הסחוס, וקיבועו. השירות כולל בדיקת רופא וליווי של מתאמת הטיפולים, מתחילת הטיפול ועד סופו, על בסיס יומי. רמב"ם הוא בין בתי החולים הבודדים שמספקים את השירות, בעלות נמוכה בהשוואה למרפאות הפרטיות.
"ישנם מקומות שבהם הטיפולים מאוד יקרים. הבנו שזה קריטי להתחיל לטפל בהקדם אפשרי, כל עוד האוזניים גמישות", מסביר ביסמוט, "שמונה ימים לאחר הלידה התחלנו את הטיפול. סך הכל זה תהליך עדין ופשוט. מתקן פלסטי קטן שמדביקים. לא הפריע למלו בכלל, זו תקופה שבה הם בעיקר ישנים וזה כמעט לא מורגש. ההתמודדות הייתה בעיקר שלנו, סביב הסרה והתקנה אחרי המקלחות. התאמנו את התבנית כמה פעמים כדי למקסם את האפקטיביות, ועם הזמן האוזניים גדלו וקיבלנו את התוצאה הרצויה. אני חייב להודות שבהתחלה לא הייתי כל כך אופטימי, אבל היום אנחנו ממש רואים את השיפור וזה נראה כאילו לא היה פגם מעולם. למי שיש התלבטויות אנחנו ממליצים על הטיפול".
השירות קיים ברמב"ם כבר למעלה מעשרים שנה, ואנשי הצוות המטפלים בהווה ובעבר זוקפים לזכותם סיפורי הצלחה רבים, אולם לאחרונה נראה שישנה עליה בכמות הפונים, בעיקר על רקע מודעות גבוהה יותר לנראות והשלכותיה. "ההורים של היום מאוד מודעים", מציינת בן שטרית, "זה מגיע מהשיח שמתקיים כבר לאחר הלידה, אולי תשומת לב של האחות בתינוקייה, והם מחפשים פתרון ומגיעים אלינו. זה מתיישב עם חלון ההזדמנויות הקטן שיש לנו כדי לייצר שינוי. שיתוף הפעולה של ההורים הוא בעל חשיבות גדולה להשגת תוצאה אופטימלית, כי הם אלו שמתפעלים את כל הטיפול בבית. אני שמחה שאני יכולה להשפיע על התפתחות תקינה של הילד הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. מבחינתי זו השליחות שלנו".