הנקה היא התזונה המותאמת והנכונה ביותר לתינוקות שלנו. חלב אם נוצר ומשתנה בהרכבו בהתאם לצרכי התינוקות. הוא טרי, בטמפרטורה הנכונה, בכמות המתאימה ומכיל את כל אבות המזון, הוויטמינים והמלחים הנדרשים, בתוספת רכיבי מערכת החיסון ששומרים על התינוקות שלנו בריאים ומוגנים בחודשי חייהם הראשונים וגם בהמשך חייהם. כלל ארגוני הבריאות ממליצים על הנקה בלעדית בששת החודשים הראשונים לחיים, ושילוב מזונות מוצקים עם הנקה עד גיל שנתיים ויותר, לפי רצון האם והיונק או היונקת.
מעל 90% מהאימהות בישראל בוחרות להניק את תינוקותיהן, אך רבות מהן נאלצות להפסיק את ההנקה בטרם הגיעו ליעדי ההנקה האישיים שלהן. פעמים רבות, הכנה להנקה – בדומה להכנה ללידה – יכולה לעזור לאם המניקה להגיע מוכנה יותר ולהצטייד בכלים לפתרון בעיות נפוצות שעלולות להופיע בימים ובשבועות הראשונים להנקה.
הנקה היא מיומנות נלמדת
מרביתנו לא גדלנו בקרב נשים מניקות, וגם אם נשות המשפחה הניקו – רובן עשו זאת הרחק מטווח ראייתנו. כתוצאה מכך, כאשר מגיע תורנו להניק – פעמים רבות איננו יודעות כיצד כדאי להחזיק את היונק.ת, כיצד נראית היצמדות תקינה של היונק.ת לשד, ואיך בכלל קורה התהליך המופלא הזה.
במהלך ההיריון השדיים גדלים ומתפתחים – מתרבים בהם התאים מייצרי החלב, ומתפתחות בהם עוד ועוד צינוריות חלב המובילות אותו אל הפיטמה בעת הנקה. חלב אם ראשוני (קולוסטרום) מתחיל להיווצר בשדי האם כבר בשבוע ה- 16 להריונה. במהלך ההיריון מופרש הורמון הפרוגסטרון שחיוני להתפתחות ההיריון, אך מעכב ייצור חלב בוגר.
עם הלידה, יורדות בצורה דרסטית רמות הפרוגסטרון ועולה רמת הורמון הפרולקטין שמאפשרת ייצור כמויות חלב גדולות. במרבית המקרים, תחילה ייווצר רק החלב הראשוני ובמהלך היממה השלישית לאחר הלידה יופיעו כמויות גדולות של חלב בוגר.
במהלך השבועות הראשונים כמות החלב שנוצר היא פעמים רבות גדולה מצרכי התינוק.ת, וגוף האם מתאים את עצמו לצרכי היונק.ת. חשוב מאוד במהלך שבועות אלה להניק לפי דרישת היונק.ת ובסימני רעב מוקדמים על מנת לווסת את הכמויות בצורה נכונה, ולהימנע ככל האפשר מגודש שעלול לגרום לדלקת שד.
כאשר מתקיימת הנקה לפי דרישה, נצפה שהתינוק.ת תחזור למשקל הלידה תוך 10-14 יום, שצהבת היילוד תפחת החל מהיום החמישי לאחר הלידה ותיעלם בהדרגה, ושיהיו טיטולים רטובים ויציאות בכמות טובה.
פעמים רבות יש צורך בהדרכה מוקדמת לאם וליווי בימים ובשבועות הראשונים להנקה.
מהי הכנה להנקה?
הכנה להנקה מתבצעת במהלך הטרימסטר השלישי להריון, ומורכבת ממפגש או מספר מפגשים, בקבוצה או בצורה פרטנית, בליווי של יועצת הנקה. יועצות הנקה מקיימות קורסי הכנה להנקה ומפגשים פרטניים בצורה פרטית או דרך קופות החולים וגם דרך טיפות החלב ומגוון מסגרות נוספות. הדרכה להנקה וסיוע של יועצת הנקה במקרים בהם קיים קושי - ניתנים גם במחלקות היולדות במרבית בתי החולים.
במסגרת ההכנה מתוארים התהליכים הביולוגיים שמתרחשים בגוף האישה ומאפשרים הנקה, וכן הרפלקסים וההתנהגויות האוטומטיות של התינוק.ת שיסייעו להם לינוק בהצלחה. מתוארים סימני רעב ראשונים, תנוחות הנקה שונות, כיצד נראית היצמדות תקינה ודרכים לדעת שתינוקותינו מוזנים היטב.
כאשר קיימות בעיות בריאותיות אצל האם או העובר, או בעקבות ניסיון הנקה קודם – חשוב יותר לפנות ליעוץ פרטני אצל יועצת ההנקה. במקרים מסוימים, תפנה היועצת ליעוץ רפואי נוסף אצל רופאת הנקה.
מהי רפואת הנקה?
רפואת הנקה עוסקת בבעיות בריאות המופיעות במהלך ההנקה, משפיעות עליה או מושפעות ממנה (ד"ר מ. ליבוביץ'). פעמים רבות יכולה יועצת ההנקה לפתור בעיות אלו, אך כאשר נדרש טיפול תרופתי או שמדובר במצב רפואי מורכב שקדם להנקה או התפתח במהלכה – כדאי להגיע לבדיקה רפואית.
הכותבת היא מומחית ברפואת משפחה וברפואת הנקה במרפאת מכבי שירותי בריאות בערד ובלהבים