חודש נובמבר הוא חודש המודעות הבינלאומי למען הפגים ובמרכזו עומד יום המודעות הבינלאומי לפגים World Prematurity Awareness Day)), אשר מבקש להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור אודות הצרכים המיוחדים של תינוקות שנולדו טרם זמנם ולפעול למען איכות החיים ושיפור בריאותם של הפגים ובני משפחתם.
בישראל נולדים 15,000 תינוקות פגים מדי שנה, כאשר תינוק אחד מכל עשרה תינוקות נולד פג. עבור הורים רבים, לידת תינוק פג, הינה חוויה טראומתית אשר מלווה אותם מרגע לידת התינוק ולעיתים אף שנים קדימה.
עמותת לה"ב (העמותה למען פגים בישראל) יוצאת השנה לראשונה בקמפיין "עוטפים באהבה", במטרה להביא לעלייה במודעות לקשיים שחווים תינוקות פגים והוריהם מחד, ולהדגיש כיצד טיפול מיטבי עשוי לסייע להם לעבור את התקופה הזו ביתר קלות ואף לאפשר לפגים לנהל חיים מוצלחים מאוד כשיגיעו לבגרות ואף לתרום תרומה משמעותית לעולם.
הפגים ששינו את העולם
משה רבנו
משה רבנו שהיה גדול הנביאים ביהדות נולד מוקדם מהצפוי והחל את חיו כפג. אימו יוכבד ילדה אותו בהיותה בחודש שישי מאחר "ולא יכלה עוד הצפינו" ברחמה. במקורות היהודים אף מודגש כי כאשר יוכבד ראתה שמשה גדל מיום ליום ונראה טוב ויפה היא אמרה עליו כי "גמרו שערו וציפורניו" וידעה שהוא יחיה.
וכך, מתחת לאפם של הפרעונים המודאגים שהמתינו לבואו של משה רבנו רק במועד מאוחר יותר, גדל הפג הקטן והפך בבגרותו למנהיג הבלתי מעורער של בני ישראל, אשר ניצח על היציאה הגדולה ממצרים
.
לורד וינסטון צ'רציל
המנצח הגדול של מלחמת העולם השנייה לא היה אמור להיוולד עד חודש ינואר של שנת 1875, אך בשל לידה מוקדמת הוא נולד ב- 30 בנובמבר 1874. היותו של צ'רציל פג לא מנעה לא מנעה ממנו להיות מנהיג צבאי מחונן וראש ממשלת בריטניה אשר ניצח על הניצחון על גרמניה הנאצית. צ'רציל אף זכה בפרס נובל לספרות וזכור גם בשל אמירתו המפורסמת "כי מעולם לא חבו רבים כל כך, הרבה כל כך, למעטים כל כך".
סר אייזק ניוטון
הפיזיקאי והמתמטיקאי האנגלי, שהמציא ובנה בין היתר את הטלסקופ וגילה את כוח הכבידה בגלל תפוח שנפל מעל ראשו, נולד ב- 25 בדצמבר 1642, מוקדם מהרגיל ושקל רק 1.300 קילו בלידה. בעקבות כך, צפו כי הוא לא יצליח לחיות מעבר לכמה שעות, אך ניוטון שרד והתפתח לאחד המדענים המפורסמים והמשפיעים בעולם.
אלברט איינשטיין
איינשטיין נתפס עוד בחייו כסמל לחוכמה ושמו משמש עד היום בסלנג מילה נרדפת לגאון. הפיזיקאי המחונן וחתן פרס נובל לשנת 1921, נולד מוקדם מהצפוי, בעיר אולם שבגרמניה, במרץ 1897. בעת הלידה אימו חוותה בהלה מכך שראשו של אלברט הקטן היה גדול מאוד ומעוצב בצורה מוזרה. עובדה זו גרמה להוריו לדאוג להתפתחותו האינטלקטואלית כילד, במיוחד שאלברט סבל מעיכוב ראשוני בשפה ולא דיבר כראוי עד גיל תשע.
למרות העיכוב בשפה איינשטיין היה לאחר התלמידים המובילים בבית הספר היסודי והמשיך להתקדם ולהתפתח במהירות מסחררת והפך להיות ילד צעיר המבצע ניסויים ומפענח תופעות שונות ביקום כמו מהירות האור ותורת היחסות. בסופו של יום, אלברט איינשטיין תרם יותר מכל מדען אחר לחזון המציאות הפיזית של המאה ה-20.
נפוליאון בונפרטה
נפוליאון בונפרטה נולד ביום שלישי, 15 באוגוסט, 1769, ולמרות שנולד מוקדם מהתאריך המיועד, הוא נחשב לאחד המצביאים הגדולים בהיסטוריה, והיה לו חלק משמעותי בעיצוב המאה ה-19.
אחת השאלות שהעסיקו את העולם כולו עסקה בנושא הגובה של נפוליאון, שנחשב למצביא אדיר, אך נמוך משמעותית מפקודיו שאף כינו אותו "הרב"ט הקטן" (le petit caporal). לבסוף, למרות שנולד פג ונחשב לנמוך משמעותית, הפך נפוליאון לשליט צרפת שכונן את הקיסרות הראשונה שלה וכבש כמעט את כל אירופה.
סטיבי וונדר
סטיבי וונדר שנחשב לא רק לזמר, אלא גם לפזמונאי, מפיק, מוזיקאי ואקטיביסט אמריקאי, נולד בשבוע ה - 34 להיריון בשנת 1950. הוא גדל להיות ילד פלא שזכה לאורך חייו ב- 22 פרסי גראמי ולמעלה מ- 30 משירו הפכו ללהיטים מובילים במצעדי הפזמונים בארה"ב.
סטיבי וונדר נולד עיוור עקב רטינופתיה של פגים (ROP), סיבוך הנגרם בשל כלי דם לא מפותחים ברשתית של פגים. המחקר שהתפתח רבות בשנים שחלפו מאז הובילו לכך שבעיות ראייה בקרב פגים הצטמצמו משמעותית.
אנה פבלובה
אחת הבלרינות המפורסמות ביותר בעולם נולדה בטרם עת בשנת 1885. לידתה המוקדמת השפיעה על גודלה הקטן וקומתה הנמוכה, והם אלו שהבדילו אותה משאר הבלרינות באותה התקופה.
על שמה של הרקדנית המפורסמת נקרא קינוח "הפבלובה", שמאחר ויש לו מראה של שמלה, הוחלט לקרוא לו על שמה.
מארק טווין
הסופר האמריקאי סמואל קלמנס, הידוע בתור מארק טווין, נולד בנובמבר 1835, חודשיים מוקדם מהצפוי. הוא שקל רק 2.200 ק"ג בלידתו ואיש לא האמין שישרוד. טווין הפך בבגרותו לסופר מצליח כאשר הרומן הגדול והמוכר שכתב היה "הרפתקאותיו של האקלברי פין".
טיפול מיטבי היום הוא ההצלחה של הפג הקטן בעתיד
גם כאשר נולד פג במשקל נמוך מאוד אנו עדים לקיומם של סיפורי הצלחה. פגים קטנים שהצליחו להתגבר ולהפוך לבוגרים מוצלחים. הם הצליחו לאור טיפול מסור והתפתחות טכנולוגית.
במסגרת קמפיין "עטופים באהבה," מבקשים מותג החיתולים פמפרס, עמותת לה"ב ורשת סופר פארם להעלות את המודעות ללידות פגים (1 מתוך 10), ולספק להורים לפגים חיתולים ייחודיים שתוכננו במיוחד עבר תינוקות פגים ומסייעים להם להתגבר על קשיים ולהצליח להתרכז בגדילה מיטבית.