"קנגורו" הינה שיטת מגע "עור לעור" בין היילוד להורה, בדומה לגור קנגורו בכיס אמו, ומכאן גם מקור שמה של השיטה. מאז שהומצאה בשנת 1979 ועד היום, נעשים מחקרים רבים ברחבי העולם במטרה לבדוק את יעילות השיטה. מחקרים רבים כבר הוכיחו כי ל"קנגורו" השפעות חיוביות רבות, הן על היילוד והן על ההורה. במאמר סקירה שפורסם בשנת 2020 בכתב העת "Infant Behavior & Development" אודות ההשפעות הביולוגיות והפסיכולוגיות שיש למגע עור לעור עולה כי מחקרים רבים שנעשו הובילו להכרה רפואית של השפעות אלה ולעצם קיומה של "תקופת רגישות מוקדמת" ביילוד ובפג, בה נדרשים "גירויי מגע" מצד המטפלים העיקריים של היילוד.

בהתאם לכך ניתנו המלצות והנחיות לצוותים המטפלים על מנת לתמוך ולקדם מגע מוקדם זה. "הנחיות אלה קיימות ומיושמות כפרקטיקה טיפולית מקובלת בחדרי לידה בשעה הראשונה לאחר הלידה וגם בפגייה", מציינת יסמין פרץ, אחות אחראית ביחידת הפגייה במרכז הרפואי הלל יפה. "יחד עם זאת, החוקר מציין כי קיים חוסר מודעות בקרב הצוותים הרפואיים למשמעות וליתרונות של מגע עור לעור לכל אורך התקופה הנאונטלית (החודש הראשון לחיים), גם בקרב ילודים שנולדו במועד. יתרונות המגע והשפעותיו המיטיבות להתפתחות היילוד קיימות גם בקרב יילודים במועד ומומלצות ליישום בימים, בשבועות ובחודשים שלאחר הלידה- בדיוק כמו לפגים".

יתרונות השיטה

לשיטת הקנגורו השפעה מיטיבה הן ליילוד והן לאם. עבור היילוד, מגע זה תורם להתייצבות קצב הלב והנשימה ומשפר את רמת החמצן בדם, מסייע בשמירת חום גוף ומסייע להגברת קצב העלייה במשקל. מפחית בכי וכאב ותורם לעליה במֶשֶך ובאיכות השינה. למגע עור לעור, השפעה מיטיבה גם על תפקודי המוח והיכולות של היילוד, ההתפתחות הרגשית-חברתית, איכות ההתקשרות וההתפתחות השפתית. מבחינת ההורים, מגע זה תורם לחיזוק הקשר בין היילוד להורה, אצל האם לעלייה בתפוקת חלב אם, להגברת הביטחון של ההורים בטיפול בילדם, לעלייה בשביעות הרצון מהטיפול הרפואי ובתחושת השליטה וכן מסייע בהפחתת תחושות חרדה. 

במחקר שנעשה בשתי מחלקות יולדות בצפון מזרח קנדה, התבקשו אימהות בקבוצת המחקר לבצע "מגע עור לעור" במשך שש שעות ביום (במצטבר) במהלך השבוע הראשון שלאחר הלידה ושעתיים ביום בחודש שלאחר מכן. במשך מספר שנים עקבו אחר הנבדקים ומצאו כי בקבוצת האימהות שביצעו מגע עור לעור בתקופה זו נמצאה השפעה מטיבה על הקשר אם ילוד בימים הראשונים לאחר הלידה, כעבור חודש, לאחר שלושה חודשים ואף השפעה ארוכת טווח לתוך הילדות המוקדמת, כשהילדים הגיעו לגיל 9 לערך. כמו במחקרים קודמים, המסקנות היו כי למגע עור לעור השפעה ניכרת על ההסתגלות הפיזיולוגית ורמות הסטרס של הילוד, משך ההנקה, ירידה בתסמיני דכאון לאחר לידה, חיזוק הקשר בין הילוד לאמו ובהמשך השפעה מטיבה על היכולות התקשורתיות של הילד.

כיצד עושים קנגורו?

יש להחזיק את היילוד כך שייווצר מגע עור לעור בין ההורה והיילוד. יש להניח את היילוד על גבי החזה החשוף של האם/האב בתנוחה אנכית או אופקית, כשהוא עירום (למעט טיטול) ומכוסה בשמיכה. חום גופו של ההורה משמר את חום גופו של היילוד.

טיפים לקנגורו מוצלח

על מנת לבצע את הקנגורו בצורה מוצלחת, מציעה פרץ לבלות זמן איכות של שעה לפחות (וכל המרבה הרי זה משובח), מדי יום בחיבוק עור לעור עם היילוד. כדאי לתכנן מראש את השעה המועדפת לביצוע קנגורו יחד עם האחות המטפלת בילדכם ובמידת הצורך, לקבל ממנה עזרה והנחיות. חשוב להקפיד שהעור יהיה נקי, ללא ריח בושם או תחליב. מלבד החלוק, מומלץ ללבוש בגד נוח (חולצה הנפתחת מלפנים) ולהצטייד בספר, בקבוק מים, כרית ועוד. כדאי להימנע משימוש בטלפון סלולרי על מנת להפנות את מלוא תשומת הלב לחוויה המשותפת. לא חשוב אם ילדכם נולד פג או שנולד במועד- אל תוותרו על 'קנגורו'. כך תעניקו לילדיכם מתנת חיים ותסבו לכם אושר וסיפוק עילאי", מסכמת פרץ.

 

בהריון או אחרי לידה? מזל טוב! באפליקציית איזי ריכזו את כל מה שחשוב לדעת: