הדבר החשוב ביותר כדי להימנע מרשלנות רפואית במהלך ההיריון, הוא להכיר ולדעת מי הרופא שמנהל עבורכם את מעקב ההיריון. יש לרדת לפרטי פרטים כחלק מכך ולוודא שמי שמבצע סקירה הוא מומחה לסקירות. כמו כן, טרום הכניסה להריון, מומלץ לוודא שערכתם ייעוץ וסקר גנטי. חשוב לדעת שיש הבדלים חשובים בין סקירה רגילה ובין סקירה מורחבת.

ככלל, אני מאמינה ונותנת המלצה גורפת לבצע סקירה מורחבת ראשונה ושניה, לקבל ולתעד את הדיסק ולא רק את הפיענוח. במקרים רבים בדיעבד ניתן לגלות כי הרופא הסוקר פשוט התעלם ממצאים שעמדו לנגד עיניו במהלך הסקירה (כגון פספוס חלק בעמוד השדרה / חלק במוח העובר / אי ספירת אצבעות וכדומה)

חשוב לדעת ולהכיר כי ארגון המיילדות והגניקולוגיה מי שאמון על הוצאת נייר העמדה הרלבנטי בתחום - לרוב פשוט שומרים את המידע לעצמם ולא חולקים עם הציבור. חשוב לחזור ליועץ גנטי בכל ממצא חדש. באופן חד משמעי, חלק גדול מהמומים בעובר ניתן וכלל גם צריך, לגלות במהלך ההיריון על ידי יעוץ גנטי עם גנטיקאי ולא רופא מעקב ההיריון.

אל תתעלמו מהמוניטור

 לרוב, נשים עשויות לפנות לניתוח קיסרי כאופציה קלילה – אך בדבר ביצוע ניתוח קיסרי חשוב לדעת כי מדובר בניתוח לכל דבר ועניין על כל הסכנות הנובעות מכך. לכן, ראשית, חשוב לקבל הסבר על הסכנות והחלופות לניתוח הקיסרי, כמו גם על הסיבה להמלצה הרפואית לביצוע הניתוח. (יש להתייחס גם למצב העובר והנכונות לביצוע ניתוח קיסרי בשלב זה). 

המלצה נוספת שחשובה בהקשר ניתוח קיסרי, ולדעתי היא חשובה ביותר ואף חובה לכל יולדת בין אם הנזק לעובר קרה, ידוע ואובחן מיד לאחר הלידה ובין שלא, הוא לבקש ולשמור את המוניטורים שקדמו לביצוע הלידה ובמהלך ההיריון.  פעמים רבות גילוי הרשלנות מתבצע על בסיס מוניטורים אלו, מהם עולה אי סדירות הניטורים, האם קיימת בהם האטות ו/או האם התוצאות ומשמעות הניטור מעלים ממצאים חד משמעיים או קו בסיס לא ברור שמחייב ביצוע ניטור נוסף באופן מידי ויילוד מידי בניתוח קיסרי.

במשרדנו קיימים מקרים בהם הצוות רפואי התעלם מתוצאות המוניטור שלימד חד משמעית על מצוקת העובר. באחד המקרים, הצוות הרפואי, חרף סימנים למצוקת עובר ותוצאות בדיקות המעידות על חמצת, מחליט לבצע לידת ואקום, במקום ניתוח קיסרי דחוף ורק לאחר שני ניסיונות שכשלו הוחלט לבצע ניתוח קיסרי וזאת בעיכוב ניכר וכתוצאה מכך נולד תינוק הסובל מנזק מוחי ונכות קשה למשך שארית חייו, על כל המשתמע מכך.

במקרה נוסף אותו מנהל משרדינו, סיפורה של אישה שלאחר שקיבלה הסבר על ביצוע ניתוח קיסרי, חתמה על טופס הסכמה לביצוע ניתוח קיסרית והחלה הליך הכנה לניתוח חוותה את הפסקת פעולות הצוות הרפואי בשל התנגדות הבעל, שהגיע לאחר מתן ההסברים וחתימת היולדת על טופס ההסכמה. בן זוגה לא הבין את סטטוס הדברים ואת הטיפול שנתקבל וטיפול ביולדות ויילוד העובר במהירות, התעכבו בוויכוחים הפסיקו את הטיפול ביולדת וכך הגיעו למצב שהעובר שנולד מת.

עייפות, עצבנות ועומס

חשוב לי לציין, דווקא במעמד זה וכעורכת דין המתמחה ברשלנות רפואית בדגש על רשלנות בהריון ולידה, כי חלק גדול ומוחלט של הרופאים והאחיות עושים עבודה נפלאה מתוך תחושת שליחות ואהבת אדם. התיקים במשרדי הם מקרי קיצון בהם מתרחשת הרשלנות לעיתים קרובות בשל כשל אנושי העשוי לנבוע מעייפות, עצבנות ועומס.

תשומת הלב ונורה צריכות להידלק כאשר: רופא מעקב ההיריון לא קשוב, לא מתייחס לתוצאות (דאגו לקבל העתק מבדיקות המעבדה). חשוב להקפיד על קבלת חוות דעת שניה בכל מקרה שיש חשד לאי תקינות.

שימו לב אם בעת ההגעה למיון יולדות יש עומס בחדר מיון ו/או כאשר קיימת אי הענות הצוות הרפואי לתלונות ו/או כשהצוות לא נותן התייחסות לתלונות של האטות בדופק ו/או כאשר לא מחברים יולדת למוניטור ולא לוקחים מדדים מיד עם קבלת היולדת לאשפוז טרום לידתי וכמובן בעת שביתה של חלק מהמערכת הרפואית והצוות.

גלית קרנר (צילום: אילן ספירא, יחסי ציבור)
עו"ד גלית קרנר|צילום: אילן ספירא, יחסי ציבור


ישנה חשיבות מכרעת לתיעוד. אין קל מתיעוד באמצעות טלפון נייד, צילום מוניטורים, תוצאות הבדיקות, בקשה (מנומסת) לקיים שיחה עם רופא בכיר ולוודא עימו שראה את תוצאות הבדיקות והמוניטורים שלכם.

מומלץ לוודא כי הפרטים בתיק הרפואי שמונח בפני הרופא הינם שלכם (סיפורים כאלו אכן קורים, גם על כך יש לנו תביעה במשרד). קל מאוד לבצע רישום של שמות הצוות, לצלם, לקחת פרטים של עדים במקרה הצורך- וזאת רק כשקורה אירוע חריג או שיש תחושה של כשל חמור.

טיפים ליולדת

א. לתעד ולשמור באדיקות את כל תוצאות בדיקות הדם ותיק מעקב היריון קופת החולים.
ב. כשמשהו לא תקין, להתייעץ עם רופא פרטי.
ג. במקרים מתאימים, להתעקש על העברת ניהול ההיריון למסגרת היריון בסיכון גבוה.
ד. לבצע מוניטורים ולשמור על תיעוד.
ה. כל חריגה בגודל עובר שאינו תואם את גיל ההיריון, מהווה נורה אדומה (IUGR).
ו. להקפיד לבצע סקירות מורחבות, ככל הניתן באופן פרטי.
ז. להקפיד לבצע ייעוץ גנטי ולחזור על ייעוץ גנטי כאשר מתגלים ממצאים (לדוג' ממצאים רכים) נוספים.
ח. לדעת כי כיום, מעבר לבדיקת מי שפיר וצ'יפ גנטי ישנה בדיקה נוספת הנקראת בדיקת אקסום לריצוף כל הגנום.
ט. לא לשכוח שבסופו של דבר האחריות לשאלות והעברת הנתונים על העבר המיילדותי הבריאותי שלכם ושל כל המשפחה היא בידכם. לכן ישנה חשיבות להעברת מלוא הנתונים לרופא המטפל, כך שיוכל לשקול את הנתונים ויראה את הבעיות בהיריון שיכולות להביא לביצוע ניתוח קיסרי. אין תחליף להבעת התעניינות והיו מסודרים עם מלוא התיעוד כאשר אתם מגיעים לבית החולים.

עו"ד גלית קרנר היא בעלת משרד המתמחה ברשלנות רפואית וביטוחים