לקראת כל לידה, ראשונה או לידה חוזרת, כל אישה חווה חששות, דאגות ואפילו פחד. אמנם זה אך טבעי לחשוש לקראת האירוע הכי יקר ללבך.

הפחד יכול להיות קשור ללידה עצמה למשל פחד מכאב, פחד מסיבוכים, ואחד החזקים: פחד מהלא נודע. ישנם גם חששות שלא קשורים ישירות ללידה כמו מחשבות על אימהות, זוגיות, פרנסה, קריירה ועוד.

פחד מהלידה יכול להיות גם בעקבות חוויית לידה קודמת. פחד בעת הריון, או לקראת לידה עשוי להיות גלוי לאישה אך לעיתים הוא מודחק. אם לא יטופל הוא הופך למתח בעת הלידה. זהו מצב מסוכן כי המתח מתבטא בכיווץ תעלת הלידה ולא מאפשר את ההרפיה אשר כה חשובה להתקדמות התינוק וליציאתו. עוד הוא מתבטא במצב המונע את ייצור ההורמון שמקדם את הלידה ומפריש הורמון שעוצר את הלידה. כך אנו עדים ללידות ארוכות, או עם סיבוכים והתערבויות, כגון שימוש בזירוז, שימוש בוואקום, וניתוחים בלתי רצויים. התערבויות אלו לעיתים פוגעות בגוף היולדת ואף עשויים להשאיר צלקות נפשיות.

חשוב להכיר בפחדים על ידי טיפול נכון כדי שלא יגרמו למתח מעכב לידה. הטיפול במתח כולל התייחסות לפחדים לצד הקניית מיומנויות מותאמות אישית לרגיעה עמוקה ושליטה מנטלית בכאבי הצירים ובהתקדמות התקינה של הלידה. כלומר היולדת לומדת לנתב את הריכוז שלה לדימוי חיובי או לעוצמות שיש בה במקום להיות חסרת אונים אל מול הכאב. אלו מיומנויות נרכשות בתהליך שדורש את הזמן שלו (בין 3 ל 4 שבועות). בתקופה זו היולדת חוזרת ומתרגלת מיומנויות אלו כך שבעת הלידה הן משרתות אותה ללא מאמץ.

זכרי את התמונה הגדולה: לידה היא לא רק כאב ולא רק שיחה על אפידורל. הדרכה נכונה לפני הלידה עוזרת לצאת ממקום של מתח ופחד מכאב ולהתחבר לתמונה הגדולה של השמחה, של הזדמנות להתחבר לעוצמה, לרוחניות, לסמוך על היכולות של הגוף והנפש. כך נוכל לתרום להתקדמות הלידה באופן תקין.

כיצד מתח עלול להאריך לידה

נכון שכשאנחנו בציפייה למשהו ורוצים שכבר יקרה, הזמן עובר יותר לאט? הזמן מרגיש לנו ארוך יותר כשאנחנו במחשבות על אחר כך ולא חיים את ההווה. בזמן הלידה, היולדת חושבת כמובן: מתי אלד, כמה זמן זה ייקח, כמה יכאב לי, וכו'. היא מבקשת תשובה שבעצם אף אחד לא יכול לתת לה אותה וזה מביא לסטרס.

הסטרס הזה לוקח מהכוח והריכוז הנדרשים כדי לעבור את הציר הנוכחי. הסטרס גורם לתחושת הזמן הסובייקטיבית שלה להיות ארוכה יותר. בין הצירים הסטרס הזה מפריע לה להרפות ובכך מפריע לתינוק להתקדם ולרדת. כל אלו מאריכים את הלידה.

כדי לא לתת למחשבות לעכב את הלידה, כל פעם שעולה לך שאלה על אחר כך, את מזהה אותה. את מזיזה אותה הצידה ובמקומן מזינה את המחשבה במשפט חיובי, מרגיע ומחזק כגון "התינוק שלי נולד בזמן הנכון", או "הלידה שלי בריאה". וחוזרת עליו שוב ושוב בלב או בקול. 

זה מפנה לך כוח להתמודד עם הציר. בין הצירים את רק נחה ומרפה, אומרת משפט חיובי ולא חושבת על אחר כך. לא דואגת מהציר הבא או מה יהיה בעוד שעה. וכשמגיע הציר את מודה לו שמקרב ומקדם אותך ומגייסת את הריכוז שעוזר לעבור רק את הציר הזה. גישה זו של לחיות את הרגע, בלידה מקצרת את הלידה ומחברת אותך לכוח במקום לחולשה.

זוהי דוגמא אחת מתוך מערכת "כלים" לגיוס מנטלי של משאבים שקיימים בכל אחת מאיתנו. חשוב להתאים לכל אישה את המשפטים המחזקים אותה באופן אישי. זהו תהליך זיהוי של המשאבים האישיים של כל אישה לפי מה שעוזר לה ולפי מה שהיא זקוקה לו, זאת לאחר בירור החששות האישיים של כל אישה ורצונותיה. כל אחת מנסחת את המשפטים החיוביים להם היא זקוקה, עליהם היא חוזרת השכם והערב בשילוב עם אימון לרגיעה עמוקה.

הצלחת השיטה מבוססת על תרגול (נעים וקל) ועל התייחסות נפשית למתח האישי של כל אחת. התוצאות מוכיחות את עצמן שוב ושוב בלידות קצרות יחסית, רגועות, בתחושת שליטה וללא סיבוכים. הריוניות יכולות ללמוד טכניקות לקיצור לידה וכלים לשליטה מנטאלית בכאבים וכן תוכלנה להתמודד יחד עם החרדות בהריון ולקראת הלידה. למי שרוצה ללמוד עוד על יכולתיה ולקחת יותר שליטה בלידה ולא להשאיר אותה למזל.

אביטל גרינפלד היא מדריכת הכנה ללידה, מטפלת ב"התמקדות" ומוסמכת בהנחיית קבוצות