חווית ההיריון והלידה נתפסות כחוויות מרוממות רוח אושר והתרגשות, ההורים חולמים על הילד שייוולד להם, כיצד יראה, למי ידמה, איך האחים יקבלו אותו ואיך תיראה המשפחה עם התוספת החדשה. אף הורה לא מעלה בדעתו שמשהו עלול להשתבש. כאשר נולד פג או תינוק עם צרכים מיוחדים כל החלומות שנרקמו מתנפצים וחלה סטייה חדה ממסלול ההורות עליו חלמו ואותו דמיינו.
התינוק מובהל לפגייה, מחובר למכשירים ומוקף טכנולוגיה מתקדמת. אפשר לתאר את ההגעה לפגייה כמו שהות בארץ אחרת; השפה, הריחות המראות והצלילים הם אחרים, ההורים מוצאים עצמם עומדים פעורי פה מול כל מה שאירע להם ולתינוקם, לעיתים הפגייה היא התחנה האחרונה למימוש תקוותיהם וחלומותיהם להורות. בתוך תחושת הכאוס, חוסר האונים וחוסר הוודאות, בין הצוות הרפואי והסיעודי ההורים בפגייה בבית חולים לילדים רות רפפורט במרכז רפואי רמב"ם מקבלים גם ליווי ייחודי על ידי מלווה רוחנית.
הרוחניות היא עוגן
הורים רבים מספרים לי על תחושות חוסר האונים, שהם לא יכולים להגן על התינוק, שהתינוק כל כך קטן ושברירי שאפילו להחזיק אותו הם לא יכולים. על כך שכל מה שנותר להם לעשות זה לעמוד לידו ולהיות איתו כשהוא סובל. במצב הזה כל השאלות הקיומיות הגדולות פשוט צפות ועולות. יש הורים ששואלים את עצמם למה הקושי הזה נשלח דווקא להם? האם הפג יחזיק מעמד וישרוד? ישנם פגים שנולדים בשבועות מאוד מוקדמים ואז עולה החשש לגבי התפתחות תקינה, האם התינוק יהיה פגוע?
ליוויתי אמא שלתינוקת שלה מום מולד שקשור למערכת העיכול שהצריך הרבה ניתוחים ושהות ארוכה בפגייה. במפגשים השונים השתמשנו בטקסטים ובכלים שונים של ליווי רוחני, באחד המפגשים המתקדמים שוחחנו על השם שבחרו לתינוקת, המשמעות של השם היה – פנינה – למפגש הזה הבאתי עמי דף עם טקסטים שונים הקשורים לפנינים. דרך הטקסטים שהובאו האמא תיארה את המסע שלה ושל בתה. האמא אמרה שהתינוקת כנראה לא קיבלה את השם שלה במקרה, כמו שגרגר החול חודר אל הצדפה ככה שלא בשליטתה התינוקת נולדה עם מום תהליך היצירה של הפנינה , הוא המסע שעברו יחד והתוצר הסופי הפנינה הוא התינוקת. בזכות מה שהן עברו יחד האמא תיארה שהיא מרגישה שהקשר שלה עם הרוחניות התחזק יותר, שהיכולות שלה התחזקו והאמונה בעצמה ובילדה התחזקה.
ליווי רוחני, אולי נשמע כמו משהו מאוד ערטילאי, ולמי שכבר שמע על התחום יתכן שהוא קושר אותו דווקא לתהליכי פרידה מהחיים ולא לתחילתם, אבל ליווי רוחני בהגדרתו נועד לתמוך וללוות את האדם בהתמודדות עם הרהורים ושאלות הנוגעות למצוקה ולאתגרים באירוע שהוא חווה ולמשמעות שהוא יוצק לתוכו. זה יוכל להיות בהתמודדות עם מחלה קשה, התמודדות עם אובדן, התמודדות עם איבוד יכולת פיזית או קוגניטיבית וכדומה.
הרוחניות היא עוגן בתוך חווית חיים מטלטלת והמלווה הרוחני נמצא שם כדי ללוות ולתמוך בהורה במסע האישי שלו. בין היתר, המלווה הרוחני מסייע להורה לפתוח צוהר ולזהות את התכנים של הרוח, החיפוש הפנימי, והצורך להתעמק בהם, הכל בהתאם לצרכים ולבשלות של ההורה.
מחקרים מלמדים שכולנו מחווטים ליצירת קשר רוחני, גם אם אנחנו לא אנשים שמחוברים לדת ולאמונה באלוהים, אנחנו עדיין מאמינים במשהו אם זה "בסדר הטבעי של הדברים";, בטבע, במשמעות שיש לחיים שלנו. כאשר אנו נתקלם במצוקה וקושי אנחנו זקוקים לתקווה, למקום בו נוכל לדבר על תפיסת עולמנו בתוך החוויה, את המקום בו נזהה את החלק השלם שבנו אותו חלק אוניברסלי שמחבר אותנו אל עצמנו, האחר ומה שמעבר לנו.
הכותבת היא מלווה רוחנית במרכז הרפואי רמב"ם.